Badacze z Uniwersytetu Uniwersytetu w Maynooth w Irlandii, odkryli białko, które może zapobiegać rozwojowi otyłości i cukrzycy typu 2. Naukowcy uważają, że może chodzić o białka zwane Pellino 3, którego wysokie stężenie można znaleźć w organizmie osób szczupłych. Badania zostały opublikowane w magazynie Immunity.
Stan zapalny a insulinooporność
Badania wykazały, że wyższe stężenie białka Pellino przeciwdziała zapaleniu tkanek, zapaleniu które jest obecne w organizmie osób otyłych i osób chorych na cukrzycę typu 2. Zapalenie jest mechanizmem obronnym organizmu – oznacza, że układ odpornościowy walczy z zagrożeniem. Naukowcy podejrzewają, że obecność białka Pellino3 w organizmie zapobiega zapaleniu, insulinooporności i cukrzycy typu 2, zaś jego brak przyczynia się do ich rozwoju.
Insulinooporność oznacza, że choć organizm produkuje duże ilości hormonu inuliny, glukoza zwarta we krwi nie może być efektywnie wykorzystana, gdyż komórki nie są na nią wrażliwe. Insulinooporność prowadzi do tycia i cukrzycy typu 2.
Interleukiny IL-1 – i stan zapalny organizmu
Osoby charakteryzujące się dużą otyłością brzuszną (wysoki współczynnik WHR) wytwarzają sprzyjającą powstawaniu zapaleń substancję chemiczną o nazwie Interlukeiny IL-1. Interleukiny IL-1 są odpowiedzialne za komunikację komórek układu odpornościowego między sobą. IL-1 wywołują stan zapalny organizmu, a stan zapalny w konsekwencji prowadzi do zmniejszenia wrażliwości organizmu na insulinę, otyłości i cukrzycy typu 2.
Otyłość brzuszna i Pellion 3
Według naukowców istnieje bezpośredni związek między ilością tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha, a tym samym wokół narządów wewnętrznych, a poziomem odkrytego białka Pellino 3. Osoby szczupłe charakteryzują się znacznie wyższym stężeniem białka Pellino3, w porównaniu z osobami otyłymi.
Pellino 3 reguluje produkcję IL-1
Naukowcy podejrzewają, że im niższy poziom białka Pellion 3, tym większa produkcja Interleukin IL-1. Niski poziom białka Pellino3, którym charakteryzują się ludzie otyli, jest powiązany z wysoką produkcją IL-1.
Jak mówi Paweł Moynagh, profesor Uniwersytetu Immunologii Maynooth, prace nad tym odkryciem trwały trzy lata. Zrozumienie mechanizmu regulującego rozwój insulinooporności i cukrzycy 2 wywołanej złą dietą, jakim jest ważna rola Pellino 3 w powstawaniu stanów zapalnych. Jak podkreśla profesor, jest to przełom, mający znaczenie w zwalczaniu cukrzycy typu 2. Irlandzcy naukowcy bazując na osiągniętych wynikach, zamierzają kontynuować badania, mając nadzieje że w przyszłości będzie można kontrolować rozwój cukrzycy za pomocą Pellino 3.