Dieta Typ 2 Wiadomości

Dieta niskowęglowodanowa sprzyja leczeniu insulinooporności i cukrzycy typu 2

Awokado salata dieta niskoweglowodanowa cukrzyca
Dieta niskowęglowodanowa poprawia kontrolę cukrzycy i leczy insulinooporność

Czy z pozoru niewielka zmiana nawyków żywieniowych może ułatwić kontrolę cukrzycy typu 2? Okazuje się, że jest to możliwe, a ponadto bardzo proste. Dobra wiadomość dla osób z insulinoopornością, cukrzyca typu 2, oraz chorujących na zespół metaboliczny.

Warto tez wspomnieć, że insulinooporność może tez dotyczyć cukrzycy typu 1. Jeśli cierpimy na nadwagę lub otyłość oraz cukrzycę typu 1, insulinooporność może znacząco utrudnić kontrolę cukrzycy typu 1ę

IIość spożywanych węglowodanów w insulinooporności i cukrzycy typu 2 ma znaczenie

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Michigan wykazały, że spożywanie w ciągu doby trzech niskowęglowodanowych posiłków sprzyja redukcji insulinooporności u osób z cukrzycą typu 2 nawet o 30%.

Więcej na temat diety niskowęglowodanowej:

Celem badań była ocena udziału węglowodanów w diecie, badacze wzięli również pod uwagę poziom wysiłku fizycznego na insulinooporność. Naukowcy przeprowadzili badanie na 4 grupach składających się z 8 kobiet ze zdrowym układem metabolicznym, będących po okresie menopauzalnym, dobranych pod względem wagi ciała. Uczestniczkom podawano zbilansowane posiłki, które zawierały odpowiednio 30% bądź 60% węglowodanów, przy czym zawartość kalorii była taka sama. Spożycie 2 ostatnich dań poprzedzone było mniej lub bardziej intensywnymi, trwającymi około 2 godzin ćwiczeniami.

Węglowodany przyczyniają się do insulinooporności

W grupie która spożywała posiłki o niskiej zawartości węglowodanów zaobserwowano spadek insulinooporności, a także zmniejszone zapotrzebowanie na insulinę po trzecim posiłku w godzinach wieczornych.

U grupy drugiej, w której posiłki zawierały więcej węglowodanów konieczne było dalsze podawanie dużych dawek insuliny po posiłku.

Ilość węglowodanów w grupie drugiej nie przekraczała dziennej zalecanej dawki dla danej grupy osób.

Podczas badań okazało się również, że ćwiczenia nie miały wpływu na zmniejszenie insulinooporności, co potwierdza że czynnikiem odpowiedzialnym za jej istnienie był udział węglowodanów w diecie.

Nie oznacza to jednak, że wysiłek fizyczny nie wpływa na działanie insuliny.

Niewielkie zmiany  w diecie dają wielkie efekty

Prowadząca badania Katarina Borer dodaje: ,,To, co jest godne uwagi w naszych odkryciach to fakt, że prosta, niewielka zmiana w codziennej diecie polegająca na zmniejszeniu ilości węglowodanów, może chronić przed rozwojem insulinooporności oraz blokować ścieżkę prowadzącą ku rozwojowi stanu przedcukrzycowego, podczas gdy podtrzymywanie diety bogatej w węglowodany jak pokazano w dwóch wymienionych wcześniej badaniach, prowadzi do zwiększenia wydzielania insuliny na czczo oraz insulinooporności. Jeszcze bardziej zaskakującym jest fakt, że ćwiczenia, które przed posiłkami wykonywały kobiety biorące udział w badaniu spowodowały u nich wzrost wieczornych glikemii.

Wyniki badań opublikował magazyn medyczny PLOS ONE.

Monika Ostrowska

UkończyłaM Wydział Dziennikarstwa i Nauk Politycznych na Uniwersytecie Warszawskim oraz studia podyplomowe w Londynie. Od czasu poślubienia diabetyka typu 1, cukrzyca i jej zagadnienia stały się moją największą pasją. Każdą wolną chwilę spędzam na pogłębianiu wiedzy o biologii cukrzycy.

Uważam, że o cukrzycy mówi się stanowczo za mało, a wiedza o niej powinna być popularyzowana, w zwłaszcza w szkołach. Szczególnie interesują mnie zaganiania z zakresu dietoterapii i dietetyki, a także nowoczesne metody leczenia cukrzycy. Śledzę wszystkie najnowsze doniesienia z zakresu badań nad komórkami macierzystymi, przeszczepami oraz terapiami lekowymi.

W Cukrzyca Polska odpowiadam za wiadomości, zwłaszcza z zakresu cukrzycy typu 1, a także za marketing i komunikację.

W czasie wolnym lubię biegać oraz czytać.

Przejdź do strony z pozostałymi autorami portalu Cukrzyca Polska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.