Zdaniem brytyjskich ekspertów z dziedziny kardiologii i zdrowia publicznego, dieta śródziemnomorska jest tak skuteczna w zapobieganiu chorobom i układu krążenia (CVD) serca takim jak zawał czy udar, jak popularne leki z grupy statyn, ale nie powoduje groźnych skutków ubocznych.
Takie wnioski naukowcy opublikowali na łamach magazynu naukowego The Prescriber.
Wśród przeciwników statyn i zwolenników diety śródziemnomorskiej są Wice-przezes Departamentu Zdrowia Publicznego Wielkiej Brytanii, profesor Prof Simon Capewell, oraz znany Wielkiej Brytanii kardiolog dr Aseem Malhotra.
Dieta śródziemnomorska równie skuteczna co statyny
O ile statyny mają swoje miejsce w leczeniu osób bardzo poważnie zagrożonych chorobami sercowo-naczyniowymi, i takim osobom należy je przepisywać, to zdaniem brytyjskich specjalistów, nadmierna ‘medyklizacja’ osób, nie będących w grupie bezpośredniego ryzyka, nie jest koniczna. Wystarczy dieta śródziemnomorska, argumentują.
Jeśli jednak lekarz chce przepisać statyny, zdaniem dr Malhotra, powinien on dokładnie poinformować pacjenta o skutkach ubocznych, oraz o alternatywnych, nie lekowych formach leczenia. Tutaj na pierwszym miejscu wymienia właśnie dietę śródziemnomorską, umiarkowaną aktywność fizyczną i rzucenie palenia. Zdaniem lekarzy, właśnie dieta śródziemnomorska może z powodzeniem zastąpić satyny u wielu pacjentów.
Statyny przepisywane ‘na wszelki wypadek’
Leki z grupy statyn są lekami przepisywanymi w celu obniżenia poziomu lipidów (cholesterolu) oraz zapobieganiu chorobom serca, w tym zawałom serca i udarom. Jednak według badań ich skuteczność jest stosunkowo niska – zależnie od źródeł, statyny pomagają jedynie 2% do 0,5% osób zażywających ten lek.
W przypadku cukrzycy, statyny są przepisywane pacjentom z podwyższonych cholesterolem, nawet jeśli nie są oni w grupie ryzyka zawału serca czy udaru mózgu, lub w grupie niewielkiego ryzyka.
Jak podkreślają autorzy omawianej publikacji, rzadko informuje się pacjentów, że statyny mają wiele skutków ubocznych i z tego względu stają się coraz bardziej kontrowersyjnym lekiem, .
U osób niecierpiących na cukrzycę, dramatycznie zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2, u osób chorych zwiększają insulinooporność i zwiększają poziom cukru we krwi, utrudniając wyrównanie cukrzycy. Ponadto powodują bóle, bóle brzucha, a nawet powodują zaniki pamięci.
Tak więc jeśli nasz cholesterol jest nieznacznie podniesiony, lub ryzyko zawału jest niewielkie, specjaliści zalecają zdrożenie zdrowej diety śródziemnomorskiej, bogatej w warzywa, owoce, oliwę z oliwek, tłuste, morskie ryby, orzechy i niewielkie ilości pełnoziarnistych zbóż. Jedną z podstawowych zasad takiej diety jest unikanie produktów przetworzonych, w tym gotowych wędlin, ciastek, fast-foodów, i przygotowywanie posiłków w domu, od podstaw.
Nie należy odstawiać leków bez porozumienia z lekarzem – wszystkie decyzje odnośnie terapii najpierw omów z lekarzem prowadzącym i uzyskaj jego zgodę na zmianę leczenia.