Wyniki najnowszych badań opublikowane w Magazynie Endokrynologicznym (Journal of Endicronology) wskazują, że nadwyżka kwasu foliowego w okresie ciąży powoduje nadwagę u matki i dziecka oraz insulinooporność dziecka w wieku dorosłym. Badania przeprowadzono na szczurach.
Kwas foliowy a ciąża
Kwas foliowy czyli witamina B9 czy też foliał to witamina obecna w brokułach, brukselce, drożdżach czy też otrębach owsianych. Łatwo jednak ulega rozpadowi w trakcie gotowania, a poza tym przyswajamy jedynie 50% tego, co znajduje się w żywności.
Kwas foliowy pełni niezwykle ważną rolę w pierwszych tygodniach rozwoju płodu i jest zalecany kobietom w ciąży oraz kobietom planującym dziecko. Niedobór kwasu foliowego prowadzi do bardzo groźnych wad wrodzonych wynikającymi z wady cewy nerwowej. Przykładowe powikłania wynikające ze wady cewy nerwowej to bezmózgowie, rozszczepienie kręgosłupa i wiele innych.
Z tego względu wszystkie kobiety planujące ciąże oraz będące w ciąży powinny spożywać 0,6mg-0,8mg kwasu foliowego dziennie. Zakładając że około 0,2 mg pozyskujemy z pożywienia, oznacza to, że kobiety w ciąży i planujące ciąże powinny zażywać 0,4 mg – 0,6 mg kwasu foliowego dziennie w postaci suplementów.
Uważa się, że nie można przedawkować kwasu foliowego, bo jego nadmiar jest wydalanych z moczem. Co w praktyce oznacza, ze wiele kobiet planujących lub będących w ciąży chcąc uniknąć powikłań i upośledzenia płodu przekracza znacząco zalecane dawki.
Kwas foliowy w nadmiarze zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2
Badacze z Uniwersytetu w Poro w Portugalii postanowili sprawdzić, czy nadmiar kwasu foliowego w wieku płodowym ma wpływ na metabolizm w wieku dorosłym.
W tym celu karmili szczury dwudziestokrotnie większą niż zalecana dawką witaminy B9 trzy miesiące przed rozpoczęciem ciąży, w trakcie ciąży oraz w trakcie karmienia młodych mlekiem samic. Szczurom monitorowano poziom glikemii, hormonów oraz insuliny i porównano wyniki z grupą kontrolna, która zażywała zalecaną dawkę kwasu foliowego.
Wyniki były zaskakujące. Samice jak i ich młode zażywających duże dawki witaminy B9 matek po zakończeniu suplementacji przybrały znacząco na wadze, w porównaniu z grupą kontrolną. Co więcej, młode tych samic wykazywały się insulinoopornością oraz hiperinsuilinizmem (nadmiarem insuliny) oraz hiperglikemią, a także nietolerancją glukozy.
Dodatkowo, młode takich matek charakteryzowały się niskim stężeniem hormonu adiponektyny, co jest czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2, oraz nadmiarem hormonu leptyny, co jest powiązane z otyłością.
Wnioski dla ciężarnych matek
Niedobór kwasu foliowego grozi groźnymi powikłaniami , trwałym kalectwem a nawet śmiercią płodu, dlatego też suplementacja tej witaminy jest niezbędna jeśli jesteś w ciąży lub ją planujesz.
Jednak biorąc pod uwagę powyższe badania, nie powinno się zakładać, że nadmiar kwasu foliowego jest niegroźny. Jeśli więc panujesz ciążę lub w nią zaszłaś, trzymaj się ustalonego dawkowania kwasu foliowego i staraj się jej nie przekraczać.
Warto zadać pytanie, czy epidemia otyłości oraz cukrzycy typu 2 nie jest w jakiś sposób powiązana z wprowadzonymi w ostatnich dziesięcioleciach zaleceniami co do zażywania zwiększonych dawek kwasu foliowego przez ciężarne oraz planujące ciąże kobiety.
Źródło: Excess perigestational folic acid exposure induces metabolic dysfunction in post-natal life