Brązowy tłuszcz to jeden z kierunków badań nad zapobieganiem i leczeniem cukrzycy i otyłości. Według naukowców z Wayne State University School of Medicine w Detroit, Michigan, niskie temperatury sprzyja powstawaniu brązowego tłuszczu. Jak wykazały najnowsze badania, biały tłuszcz może przekształcić się w brunatną tkankę tłuszczową i odwrotnie. Odkryto również, że to niższe temperatury mogą sprowokować biały tłuszcz do zamiany w brunatny.
Biały tłuszcz jest powszechnie uznawany za niezdrowy, natomiast brązowy przeciwnie. Brązowy tłuszcz, którego najwięcej znaleziono u niemowląt, a wraz z wiekiem jego ilość w organizmie maleje, wspomaga metabolizm i przeciwdziała cukrzycy.
- Inne doniesienia na temat pobudzania produkcji brązowego tłuszczu
Tłuszcz brązowy a biały
Udowodniono, że ludzie szczupli mają więcej brązowego tłuszczu, niż ci z nadwagą. Jeżeli naukowcy odkryją niezawodny sposób na zwiększenie brązowej tkanki tłuszczowej, może on być najlepszą opcją leczenia otyłości.
Celem białego tłuszczu jest magazynowanie energii i produkcja hormonów, przenoszonych do krwiobiegu. Małe komórki tłuszczowe wytwarzają hormon zwany adiponektyną, który zwiększa wrażliwość na insulinę w wątrobie i mięśniach. Redukuje to ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób serca. Jeżeli poziom białego tłuszczu jest za wysoki, spowolni on wytwarzanie adiponektyny, a tym samym zwiększy możliwość zachorowania na choroby związane z otyłością. Stąd im wyższy poziom białego tłuszczu, tym większe ryzyko dalszego tycia. Jest to swoisty zamknięty krąg.
Myszy siedzą w zimnie i nie tyją
Naukowcy przeprowadzili badania na myszach, które wystawiono na działanie niskich temperatur. Wyniki pokazały, że brązowe adipocyty (czyli komórki, które specjalizują się w magazynowaniu energii w postaci tłuszczu) zaczynają się wówczas dzielić i powstają nowe adipocyty. Co najciekawsze, około 30% białych tłuszczów pod wpływem niskiej temperatury szybko zamieniło się w brązowe.
Jak podkreśla dr James G. Granneman z Centrum Integracyjnego Badań Metabolicznych i Endokrynologicznych na Wayne State University School of Medicine w Detroit, Michigan, kluczowym celem naukowców, jest wykorzystanie tego procesu do leczenia zaburzeń metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 2. Jeśli znajdziemy sposób w przetwarzanie białego tłuszczu w brązowy, możemy odnaleźć klucz do leczenia otyłości.
Choć badania te wymagają teraz potwierdzenia na ludziach, warto pamiętać o brązowym tłuszczu, zakładając kolejny sweter w zimowy dzień.