Najnowsze badania opublikowane na łamach Diabetologii (czasopisma należącego do Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Cukrzycą) wykazały, że u osób z cukrzycą typu 2 połączenie wysokoenergetycznego śniadania z lekką kolacją pozwala na lepszą kontrolę cukru we krwi niż spożywanie niskokalorycznego śniadania i obfitej kolacji.
Taki sposób regulowania diety może pomóc w optymalizacji parametrów metabolicznych i zapobiec wystąpieniu powikłań cukrzycy typu 2.
Śniadanie wysokokaloryczne i śniadanie niskokaloryczne
Badania objęły 8 mężczyzn i 10 kobiet z rozpoznaniem cukrzycy typu 2 i borykających się z tą chorobą od co najwyżej 10 lat. Wszyscy byli w wieku od 30 do70 lat, ze wskaźnikiem masy ciała (BMI) w zakresie 22-35 kg / m2. Uczestnicy przebywali na terapii metfrominą i diecie (10 pacjentów) lub samej diecie (8 osób).
Pacjenci zostali losowo przypisani do dwóch jednakowo kalorycznych rodzajów diet, na których przebywali przez tydzień. Jedna dieta zawierała 703 kcl przyjmowanych na śniadanie, 602 kcl na obiad, a na kolację – 205 kcl. Druga nakazywała spożycie 205 kcl na śniadanie, 602 kcl na obiad oraz 703 kcl na kolację.
Wysokokaloryczne posiłki zawierały: mleko, tuńczyka, batoniki musli, jajecznicę, jogurt i płatki zbożowe.
Podczas lekkich posiłków podawano natomiast: piersi indyka w plastrach, ser mozzarella, sałatkę i kawę.
Śniadanie serwowano o godz. 8, obiad o godz. 13, a kolację o godz. 19.
Uczestnicy stołowali się domu przez cały tydzień, a ostatniego dnia poddali się badaniu krwi. Badanie krwi przeprowadzono przed każdym posiłkiem i 15, 30, 60, 90, 120, 150 i 180 minut po jedzeniu. Mierzono poziom glukozy, insuliny, c-peptydu (składnik insuliny) oraz inkretyny (hormonu, który powoduje wzrost wydzielania insuliny i powoduje zmniejszenie poziomu glukozy po posiłkach).
20% niższa glikemia po wysokokalorycznym śniadaniu
Wyniki badań pokazały, że po wysokokalorycznym śniadaniu poziom glukozy był o 20% niższy, a poziom insuliny, peptydu C i inkretyny o 20 % wyższy , niż w drugiej grupie pacjentów.
Te obserwacje sugerują, że pory przyjmowania posiłków wpływają na ogólny dzienny rytm wydzielania insuliny i inkretyn po posiłku – rano trzustka produkuje ich więcej – mówi Oren Froy z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie, jeden z autorów badania. – Harmonogram przyjmowania posiłków może być kluczowym czynnikiem w poprawie salda glukozy i zapobiegania powikłaniom w cukrzycy typu 2 u diabetyków. -dodaje.
Warto wspomnieć, że hormony inkretynowe przyczyniają się do utraty wagi oraz zmniejszają apetyt po posiłku, również u osób z cukrzycą typu 1.
-Wysokoenergetyczne śniadanie wiąże się z istotnym zmniejszeniem poziomu glukozy po posiłku u chorych na cukrzycę w ciągu całego dnia. To dostosowanie diety może być kluczowe dla osiągnięcia optymalnej kontroli metabolicznej i może działać zapobiegawczo chroniąc układ sercowo-naczyniowy oraz zapobiegając wystąpieniu innych powikłań cukrzycy typu 2. -stwierdza z kolei prof. Daniela Jakubowicz, autorka badania.
Obfite śniadania chronią przed powikłaniami?
W odpowiedzi na wyniki badań, Richard Elliott z Diabetes UK mówi:
-To badanie zaangażowało małą liczbę osób, dlatego wymaga testów na szerszą skalę, aby dowiedzieć się, czy spożywanie obfitego śniadania i lekkiej kolacji może pomóc większej liczbie osób z cukrzycą typu 2 w zarządzaniu poziomem cukru we krwi w perspektywie długoterminowej.
Elliott podkreśla, że obfite śniadanie może nie wszystkim pasować. Nie należy jednak zapominać, że najlepszym sposobem zarządzania cukrzycą typu 2 jest utrzymanie prawidłowej masy ciała poprzez intensywną gimnastykę i zdrową zbilansowaną dietę o niskiej zawartości tłuszczów trans, cukru i soli, natomiast bogatą w warzywa i owoce.