Pomiar stężenia cukru we krwi przy pomocy glukometru i konieczność pobierania próbki krwi mogą wkrótce odejść do lamusa. Naukowcy pracują nad nowymi technologiami pozwalającymi na mniej inwazyjną kontrolę glikemii. Czy da się zmierzyć poziom glukozy w organizmie wykorzystując… ludzkie łzy? Pierwsze projekty już powstały, jednak badacze ciągle pracują nad udoskonaleniem urządzenia tak, by pełniło wiele funkcji i odpowiadało oczekiwaniom odbiorców.
Zamiast glukometru
Stężenie glukozy we łzach odpowiada poziomowi tego cukru we krwi – fakt ten został przez naukowców wykorzystany do stworzenia soczewek, które mierzą glikemię przy użyciu specjalnie zaprojektowanych sensorów. Jest to zdecydowanie mniej inwazyjny i bardziej komfortowy sposób pomiaru – nie oznacza jednak, iż mniej dokładny. Taka technologia może w przyszłości wyprzeć poczciwe glukometry, które – mimo, że wiele lat spełniały swoje funkcje – ciągle pozostają mało komfortowe w użytkowaniu.
Potrzeba ciągłego doskonalenia
Soczewki kontaktowe mierzące poziom glukozy zostały już zaprojektowane, jednak ich pierwsi użytkownicy nie są stuprocentowo zadowoleni z komfortu użytkowania technologii. Największe zastrzeżenia dotyczą grubości soczewek, która wpływa na pogorszone widzenie użytkownika. Komfort ich noszenia nie jest wystarczająco zadowalający ani dla twórców urządzenia, ani jego odbiorców, a prace nad doskonaleniem technologii ciągle trwają. Co udało się ulepszyć od ostatniego projektu?
Nowe, lepsze soczewki
Nowy typ sensora został stworzony z bardziej przezroczystych i cieńszych materiałów, co sprawia, iż wrażenia wizualne uległy znaczącemu polepszeniu. Plastyczne elektrody skonstruowane zostały z transparentnego tworzywa na bazie grafenu i ultra cienkich nanorurek, metalowych nano-przewodów oraz tworzyw polimerowych. Dzięki temu, osiągnięty został bardzo wysoki (ponad 91%) poziom transparentności, oraz duża (określona na około 25%) elastyczność, zapewniająca dużo lepszy odbiór obrazu i komfort użytkowania.
Źródło: Kim J., Mi-Sun L., Kukjoo K. i in. Wearable smart sensor systems integrated on soft contact lenses for wireless ocular diagnostics. Nature Communications 8, Article number: 14997 (2017)
Ciągle ulepszane
Naukowcy nie poprzestali na laurach. Poprawa komfortu użytkowania soczewek to wciąż za mało, by móc uznać projekt za w pełni zrealizowany. Specjaliści z ośrodków badawczych w Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST) w South Korea oraz Kyungpook National University opracowują technologię, która pozwoli nie tylko monitorować poziom glukozy w organizmie, ale również mierzyć ciśnienie w gałce ocznej, co jest dość istotną funkcją, ze względu na często występującą w cukrzycy jaskrę. Podwyższenie ciśnienia krwi notowane przez soczewkę byłoby wskazaniem do przeprowadzenia wczesnej diagnostyki w kierunku tego rodzaju schorzenia gałki ocznej.
Trwają testy
Zanim soczewki trafią na rynek, muszą zostać sprawdzone pod kątem bezpieczeństwa i skuteczności. Aktualnie prowadzone badania na królikach nie wykazały żadnych zmian w zachowaniu, które mogłyby być związane z noszeniem przez nie soczewek. Pierwsze testy wypadają więc obiecująco, a soczewki mają szansę trafić do sprzedaży w niedalekiej przyszłości.
Nie tylko badacze z Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST) in South Korea oraz Kyungpook National University pracują nad technologią „inteligentnych” soczewek. Równolegle, swoje badania prowadzą również badacze z University of Waterloo, Oregon State Univeristy oraz firma Google. Kto pierwszy opracuje i wypuści na rynek nowoczesne soczewki?
Stosowane od wielu lat glukometry, mimo pełnienia swojej funkcji wciąż pozostają inwazyjnym i niekomfortowym w użytkowaniu urządzeniem. Nic więc dziwnego, iż prace nad alternatywnym, bezbolesnym i nieinwazyjnym sposobem pomiaru stężenia glukozy ciągle trwają. Miejmy nadzieję, iż badacze udoskonalą swój projekt i udowodnią jego bezpieczeństwo i skuteczność na szeroką skalę, a nowej generacji soczewki będą mogły stopniowo zastąpić glukometr.