Badacze z nowojorskiego Weill Cornell Medical College odkryli, że niski poziom witaminy A może prowadzić do utraty komórek wytwarzających insulinę u osób z cukrzycą typu 2. Oznacza to szybciej postępujący rozwój choroby. Okrycie może tez mieć znaczenie dla diabetyków typu 1, u których utrata komórek beta jest główną przyczyną choroby.
Wahania insuliny w cukrzycy typu 2
Cukrzyca typu 2 początkowo charakteryzuje się wyższym niż normalnie poziomem produkcji hormonu insuliny, w ciągu kilku lat od diagnozy, ten poziom się obniża. Według naukowców z Nowego Jorku spadek poziomu insuliny jest wywołany utratą komórek beta w trzustce. Utrata ta powoduje obniżenie wytwarzania insuliny, i w rezultacie zwyżkę glukozy we krwi.
Wiadomo też, że osoby z gorzej kontrolowaną cukrzycą typu 2 i wysokim HbA1c mają większą szansę na wystąpienie tego zjawiska.
Wpływ witaminy A na komórki beta w trzustce
Jak przeprowadzono badania, które udowodniły to ciekawe odkrycie? Do zbadania związku między witaminą A a cukrzycą przysłużyły się laboratoryjne myszy.
Eksperymentatorzy postanowili podawać tym małym zwierzętom pokarm kompletnie pozbawiony witaminy A. Wówczas okazało się, iż komórki beta w trzustce zaczynały zanikać, a to oznaczało obniżanie się poziomu insuliny i wzrost glukozy we krwi.
Gdy naukowcy z powrotem dodali witaminę A do mysich posiłków, komórki beta natychmiast wzrosły, podobnie jak insulina, a glukoza we krwi unormowała się.
Warto dodać, że badacze nadal nie są jednak pewni, czemu służy witamina A u dorosłych osobników, dotychczas potwierdzono jedynie fakt, iż jest potrzebna do wytwarzania komórek beta u rozwijającego się płodu.
Przyszłość badań
Nowojorscy badacze planują przyszłe badania, w których pragną wyjaśnić, w jaki sposób witamina A wpływa na zanik komórek beta w trzustce, a także wezmą pod uwagę możliwość podawania diabetykom syntetycznego odpowiednika tej witaminy.
Warto jednak zaznaczyć, że przyjmowanie suplementów z witaminą A miały niewielki wpływ na produkcję insuliny u osób chorych na cukrzyce typu 2, a nadmiar odkładał się w wątrobie. Należy tez pamiętać, że nadmiar witaminy A również ma skutki uboczne.
Zanim więc naukowcy określą dokładnie jak witamina A wpływa na ilość komórek beta, warto spożywać witaminę A z naturalnych źródeł, w rozsądnych ilościach.
Witaminę A można znaleźć w pełnotłustym mleku, maśle i innych pełnotłustych przetworach mleczarskich, wątróbce oraz tłustych rybach. W warzywach o kolorze pomarańczowym, takich jak dynia, marchewka czy słodkie ziemniaki również znajduje się prowitamina A. Co ważne, aby witamina A zostało prawidłowo przyswojona, musi być spożywana w towarzystwie tłuszczy, inaczej organizm jej nie przyswoi. Co jest jednym a powodów, dla których eliminacja naturalnych tłuszczy z diety może być szkodliwa.