Lato sprzyja zwiększonej liczbie zachorowań na cukrzycę ciążową, jak podają naukowcy. Wysokie temperatury powietrza mogą zmienić skład krwi i w ten sposób powodować wyższą glikemię i prowadzić do cukrzycy ciążowej. Wprawdzie lato mamy już za sobą, ale planując powiększenie rodziny, warto wziąć to pod uwagę zwłaszcza jeśli już chorujemy na cukrzycę typu 1 lub przeszliśmy cukrzycę ciążową w poprzednich ciążach, gdyż lato może utrudnić kontrolę glikemii.
Naukowcy przedstawili wyniki swoich badań na dorocznym spotkaniu Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Cukrzycą w Monachium.
- Cukrzyca ciążowa zwiększa ryzyko autyzmu u dziecka
- Otyłość u dzieci powiązana z cukrzycą ciążową u matki
Trzyletnie badania z udziałem tysięcy ciężarnych
Ponad 11,5 tysiąca kobiet wzięło udział w trwających 3 lata badaniach przeprowadzonych przez Szwedzkich naukowców. Sprawdzali oni powiązanie między temperaturą powietrza a ilością zachorowań na cukrzycę ciążową.
Każda z badanych pacjentek brała udział w standardowym 2-godzinnym teście tolerancji glukozy diagnozującym cukrzycę ciążową, który wykonuje się w 28 tygodniu ciąży.
Przeczytaj więcej:
Lato podwaja ryzyko zachorowania na cukrzycę ciążową
Podczas okresu badawczego 487 kobiet zostało zdiagnozowanych pod kątem cukrzycy ciążowej, przy czym większa liczba zachorowań przypadała na miesiące letnie, począwszy od czerwca do sierpnia. Okazało się, że w marcu jedynie 3.3% ciężarnych zachorowało na cukrzycę ciążową, zaś w czerwcu, kiedy temperatury wzrosły, aż 5,5%.
Ogólnie okres letni obejmujący czerwiec, lipiec i sierpień był powiązany ze zwiększeniem liczby zachorowań na cukrzycę ciążową o 51%.
Naukowcy nie potrafią jednoznacznie określić przyczyn takiego stanu rzeczy. Jedna z teorii mówi, że wyższe temperatury powietrza zmieniają skład i konsystencję krwi, stąd podwyższone stężenie glukozy.
Jest to bardzo interesujące zjawisko, gdyż wielu diabetyków wie, iż upały zwiększają wrażliwość na insulinę, i mogą powodować niedocukrzenia. Być może wyrzucając większą ilość glukozy do krwiobiegu, organizm kobiet ciężarnych broni przed niedocukrzeniem, w ten sposób chroniąc płód.
Podwyższona glikemia szkodzi nawet zdrowym ciężarnym
W międzyczasie badacze z Anglii i Irlandii przeprowadzili osobne badania wykazujące silne powiązanie pomiędzy podwyższonymi stężeniami glukozy we krwi podczas ciąży, a ryzykiem komplikacji podczas porodu.
Podwyższone stężenie poziomu cukru we krwi diagnozowano u kobiet, które nie kwalifikowały się jeszcze do diagnozy cukrzycy ciążowej, czyli teoretycznie kobiet zdrowych. To oznacza, że glikemia wyższa niż ta zalecana, nawet u zdrowych kobiet może mieć poważne konsekwencje dla matki i dziecka. Jeśli więc dołożymy do tego fakt, że lato sprzyja wysokim cukrom, to oznacza, że podczas tej pory roku należy otoczyć kobiety ciężarne szczególną opieką medyczną. Lub też tak planować ciążę, aby uniknąć tej pory roku.
Ich odkrycie opublikowane w British Medical Journal analizujące dane z 23 badań z całego świata angażujących ponad 200 000 kobiet oraz ich dzieci.