Dieta Wiadomości

Zielona herbata poprawia insulinooporność, pamięć i normalizuje masę ciała

zielona herbata cukrzyca
Składnik zielonej herbaty EGCG poprawia pamięć i redukuje insulinooporność

To, że zieloną herbatę warto pić, wiemy wszyscy. Co sprawia, iż jej regularne spożywanie niesie ze sobą tak pozytywne walory zdrowotne? Naukowcy badają składnik zielonej herbaty, który okazuje się być skuteczny nie tylko w poprawie wrażliwości insulinowej i utrzymaniu optymalnej masy ciała, ale polepszeniu funkcji kognitywnych (poznawczych) i pamięci.

Czym jest tajemniczy składnik zielonej herbaty?

O zielonej herbacie słów kilka

Zieloną herbatę przyrządza się jedynie z herbaty chińskiej, której liście zostały poddane procesowi utleniania jedynie w minimalnym stopniu. Krajem, z którego pochodzi zielona herbata są Chiny, jednak współcześnie jest ona napojem znanym i chętnie wypijanym praktycznie na całym świecie.

Gatunków zielonej herbaty jest wiele i choć każdy z nich z pewnością różni się posmakiem i kolorem naparu, wszystkie zielone herbaty mają jeden składnik, który odpowiada za ich pozytywne walory zdrowotne. Jest nim galusan epigallokatechiny, w skrócie EGCG.

EGCG – czym jest?

EGCG (galusan epigallokatechiny) jest związkiem należącym do grupy flawonoidów – te zaś należą do szerokiego grona antyoksydantów. Stanowi nawet 1/3 suchej masy zielonej herbaty. Uważa się, że jego siła antyoksydacyjna jest 100 razy większa niż witamina C i 25 razy większa niż witamina E.

To właśnie EGCG i jego silny potencjał antyoksydacyjny stoi za korzystnymi efektami wynikającymi z picia herbaty (m.in. pozytywnym wpływem na redukcję masy ciała, działaniu przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i kardioprotekcyjnym).

Jak dotąd, nie powstało jednak wiele badań traktujących o wpływie EGCG na procesy kognitywne, takie jak pamięć i koncentracja. Zmienić postanowili to badacze z College of Food Science and Engineering at Northwest A&F University in China, którzy postanowili sprawdzić, jak EGCG podziała na badane przez nich myszy laboratoryjne. Co wykazało badanie?

O badaniu

Badacze z College of Food Science and Engineering at Northwest A&F University in China podzielili badane myszy na 3 grupy. Każdej z grup wprowadzono inny rodzaj diety – odpowiednio: wysokokaloryczną o dużej zawartości cukru (HCHS – high calorie, high sugar), wysokokaloryczną o dużej zawartości cukru z dodatkiem EGCG oraz trzecią – standardową.

Po 16 tygodniach obserwowano różnice pomiędzy poszczególnymi grupami zwierząt laboratoryjnych.

Co wykazało badanie?

Myszy mające wysokokaloryczną dietę zasobną w cukier przybrały na wadze najwięcej spośród wszystkich grup. W grupie myszy, które otrzymywały EGCG wykazano nie tylko mniejszy wzrost masy ciała (mimo tej samej diety, co poprzednia grupa, jedynie z dodatkiem wspomnianego związku) oraz charakteryzowały się lepszą wrażliwością insulinową niż koleżanki z grupy pierwszej.

Badacze nie poprzestali na tych obserwacjach. Sprawdzili oni również, jak EGCG wpłynęło na funkcje kognitywne myszy. W tym celu zwierzęta musiały przejść test na orientację w labiryncie, w którym je umieszczono.

Grupa, która prowadziła wysokokaloryczną dietę zasobną w cukier dużo później znalazła wyjście z platformy niż koleżanki z pozostałych grup.

Następnie, po usunięciu platformy sprawdzono, jak długo myszy pozostaną w obszarze, gdzie była wcześniej platforma. Na tej podstawie można było ocenić funkcjonowanie ich pamięci.

Ponownie, myszy suplementowane EGCG wykazały lepszą pamięć, niż myszy z pozostałych grup.

Badacze twierdzą, iż ich eksperyment pokazuje, że EGCG jest w stanie zminimalizować niekorzystne zmiany w funkcjonowaniu pamięci, spowodowane wysokoenergetyczną dietą bogatą w cukier.

Oczywiście, aby takie zdanie potwierdzić, potrzeba dalszych badań – szczególnie na ludziach. Mimo to, badacze wierzą, iż potencjał składnika zielonej herbaty w kontekście poprawy pracy mózgu okaże się nowym, fascynującym odkryciem.

My tymczasem pijmy zieloną herbatę na zdrowie – w połączeniu z dobrą dietą i aktywnością fizyczną z pewnością będzie wspierać utrzymanie prawidłowej masy ciała i odpowiedniej glikemii, a jak się okazuje – być może i poprawi naszą pamięć!

Monika Ostrowska

UkończyłaM Wydział Dziennikarstwa i Nauk Politycznych na Uniwersytecie Warszawskim oraz studia podyplomowe w Londynie. Od czasu poślubienia diabetyka typu 1, cukrzyca i jej zagadnienia stały się moją największą pasją. Każdą wolną chwilę spędzam na pogłębianiu wiedzy o biologii cukrzycy.

Uważam, że o cukrzycy mówi się stanowczo za mało, a wiedza o niej powinna być popularyzowana, w zwłaszcza w szkołach. Szczególnie interesują mnie zaganiania z zakresu dietoterapii i dietetyki, a także nowoczesne metody leczenia cukrzycy. Śledzę wszystkie najnowsze doniesienia z zakresu badań nad komórkami macierzystymi, przeszczepami oraz terapiami lekowymi.

W Cukrzyca Polska odpowiadam za wiadomości, zwłaszcza z zakresu cukrzycy typu 1, a także za marketing i komunikację.

W czasie wolnym lubię biegać oraz czytać.

Przejdź do strony z pozostałymi autorami portalu Cukrzyca Polska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.