Insulina Typ 1 Wiadomości

Brak witaminy A może uszkadzać trzutkę i hamować produkcję insuliny

Witamina A chroni komórki beta trzustki
Witamina A znajduje się w tłustych rybach, tłustym nabiale i w wielu warzywach

Badacze z nowojorskiego Weill Cornell Medical College odkryli, że niski poziom witaminy A może prowadzić do utraty komórek wytwarzających insulinę u osób z cukrzycą typu 2. Oznacza to szybciej postępujący rozwój choroby. Okrycie może tez mieć znaczenie dla diabetyków typu 1, u których utrata komórek beta jest główną przyczyną choroby.

Wahania insuliny w cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 początkowo charakteryzuje się wyższym niż normalnie poziomem produkcji hormonu insuliny, w ciągu kilku lat od diagnozy, ten poziom się obniża. Według naukowców z Nowego Jorku spadek poziomu insuliny jest wywołany utratą komórek beta w trzustce. Utrata ta powoduje obniżenie wytwarzania insuliny, i w rezultacie zwyżkę glukozy we krwi.

Wiadomo też, że osoby z gorzej kontrolowaną cukrzycą typu 2 i wysokim HbA1c mają większą szansę na wystąpienie tego zjawiska.

Wpływ witaminy A na komórki beta w trzustce

Jak przeprowadzono badania, które udowodniły to ciekawe odkrycie? Do zbadania związku między witaminą A a cukrzycą przysłużyły się laboratoryjne myszy.

Eksperymentatorzy postanowili podawać tym małym zwierzętom pokarm kompletnie pozbawiony witaminy A. Wówczas okazało się, iż komórki beta w trzustce zaczynały zanikać, a to oznaczało obniżanie się poziomu insuliny i wzrost glukozy we krwi.

Gdy naukowcy z powrotem dodali witaminę A do mysich posiłków, komórki beta natychmiast wzrosły, podobnie jak insulina, a glukoza we krwi unormowała się.

Warto dodać, że badacze nadal nie są jednak pewni, czemu służy witamina A u dorosłych osobników, dotychczas potwierdzono jedynie fakt, iż jest potrzebna do wytwarzania komórek beta u rozwijającego się płodu.

Przyszłość badań

Nowojorscy badacze planują przyszłe badania, w których pragną wyjaśnić, w jaki sposób witamina A wpływa na zanik komórek beta w trzustce, a także wezmą pod uwagę możliwość podawania diabetykom syntetycznego odpowiednika tej witaminy.

Warto jednak zaznaczyć, że przyjmowanie suplementów z witaminą A miały niewielki wpływ na produkcję insuliny u osób chorych na cukrzyce typu 2, a nadmiar odkładał się w wątrobie. Należy tez pamiętać, że nadmiar witaminy A również ma skutki uboczne.

Zanim więc naukowcy określą dokładnie jak witamina A wpływa na ilość komórek beta, warto spożywać witaminę A z naturalnych źródeł, w rozsądnych ilościach.

Witaminę A można znaleźć w pełnotłustym mleku, maśle i innych pełnotłustych przetworach mleczarskich, wątróbce oraz tłustych rybach. W warzywach o kolorze pomarańczowym, takich jak dynia, marchewka czy słodkie ziemniaki również znajduje się prowitamina A. Co ważne, aby witamina A zostało prawidłowo przyswojona, musi być spożywana w towarzystwie tłuszczy, inaczej organizm jej nie przyswoi. Co jest jednym a powodów, dla których eliminacja naturalnych tłuszczy z diety może być szkodliwa.

 

Anna Kopyść

Ukończyłam Wydział Dziennikarstwa oraz Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Swoje życie zawodowe dzielę między te dwie pasje – dziennikarstwo oraz psychologię. Wiele lat spędziłam w redakcjach najpoczytniejszych gazet w Polsce, pisałam również artykuły z zakresu psychologii do portali internetowych.

Posiadam duże doświadczenie w pracy z młodzieżą, zdobyte w trakcie pracy jako psycholog szkolny, jak również jako nauczyciel akademicki Uniwersytetu Warszawskiego oraz Akademii Pedagogiki Specjalnej.

Na portalu Cukrzyca Polska odpowiadam za dział psychologii, emocje oraz psychologię dojrzewania, jak również piszę wiadomości z Polski i z zakresu cukrzycy typu 2.

Prywatnie jestem mamą prawie 2 letniej córeczki oraz opiekuję się mamą chorą na cukrzycę typu 2.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.