Zapewne każdy z nas słyszał i liczy się z tym, że nadmierne spożycie soli wiąże się z ryzykiem nadciśnienia. Tymczasem coraz częściej słychać głosy, iż nadciśnienie może być spowodowane nadmiernym spożyciem, ale cukru.
Jest to o tyle ważne dla wszystkich typów diabetyków, gdyż wysokie ciśnienie jest jednym ze schorzeń towarzyszących cukrzycy, gdyż insulina podnosi ciśnienie krwi. A serce i układ krwionośny w cukrzycy typu 1 jak i typu 2 są szczególnie narażone na powikłania.
Cukier nie krzepi
Cukier, podobnie zresztą jak to jest w przypadku soli, nie musi być konsumowany dosłownie prosto z cukierniczki. Tak, jak i sól, znajduje się on w żywności, głównie tej wysoko przetworzonej. Takim rodzajem żywności są na przykład słodzone napoje, zwłaszcza te gazowane, będące bombą kaloryczną, składającą się głownie z cukru i barwników,
Ważna kwestia dotyczy także fruktozy: choć jest ona zdrowa, gdy przyjmujemy ją z całych owoców, sytuacja wygląda przeciwnie, gdy konsumujemy syrop fruktozowy. Syrop fruktozowy, lub syrop fruktozowo-glukozowy dodawany jest do dżemów, słodyczy, a nawet keczupu czy hamburgerów. Okazało się, że może się to przyczyniać do zwiększenia ryzyka chorób serca i cukrzycy typu 2. Co ciekawe, nawet krótkie okresy wysokiego spożywania cukru mogą powodować podniesienie ciśnienia krwi.
Cukier powoduje nadciśnienie bardziej niż sól
Dr James Di Nicolantonio i dr Sean Lucan z Saint Luke’s Mid America Heart Institute prowadzący badania w tej sprawie, uważają wręcz, że cukier jest głównym winowajcą w powstawaniu nadciśnienia tętniczego.
Badania na zwierzętach i ludziach pokazały, że cukier, szczególnie fruktoza, może prowadzić do zwiększenia i zmienności ciśnienia krwi, jak również do zwiększenia częstości akcji serca i jego zapotrzebowania na tlen. Może także przyczyniać się do zapalenia serca, insulinooporności i dysfunkcji metabolicznych. Jedno z badań, trwające przez osiem tygodni, wykazało, że wysokie spożycie cukru zwiększa ciśnienie krwi do 6.9/5.6 (skurczowe/rozkurczowe w mmHg). Kiedy Natomiast, kiedy przeprowadzano badania nie sponsorowane przez koncerny cukiernicze, wynik ten wzrastał aż do 7.6/6.1 mmHg.
Przetworzona żywność wrogiem dobrego ciśnienia
Aktualne zalecenia naukowców są takie: powinniśmy skupić się na zmniejszeniu ilości spożywanego cukru, głównie tego, który znajduje się w przetworzonej żywności, czyli po prostu jeść mniej wysoko przetworzonych produktów. Wszystko dlatego, że nie tylko sól, ale też cukier przyczynia się do rozwinięcia chorób metabolicznych i kardiologicznych. Dobra dieta powinna składać się z jak najbardziej naturalnego jedzenia, w tym koniecznie świeżych warzyw i owoców.