Przyczyny i czynniki ryzyka Typ 2 Wiadomości

Cukrzyca typu 2 może być wywoływana przez bakterie gronkowca

Bakterie gronkowca złocistego
Bakterie gronkowca złocistego mogą wywoływać cukrzycę typu 2

Udowodniono, że flora bakteryjna jelit u diabetyków ulega zmianie na skutek choroby. Jak dotąd nie wiadomo było jednak, jaką rolę drobnoustroje żyjące na naszej skórze odgrywają w rozwoju cukrzycy.

Naukowcy z Uniwersytetu w Iowa (USA) wykazali, że toksyny wytwarzane przez bakterie gronkowca mogą wywoływać cukrzycę typu 2 i towarzyszący jej stan zapalny organizmu.

Bakterie gronkowca a cukrzyca typu 2

Mikrobiolodzy doszli do zaskakujących wniosków po przeprowadzeniu eksperymentów na królikach. Zwierzęta narażono na długotrwałe działanie bakterii gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), co w rezultacie wywołało objawy cukrzycy typu 2: ogólny stan zapalny organizmu, zaburzenia tolerancji glukozy, odporność na insulinę.

Już wcześniej odkryto, że superantygeny (toksyny wytwarzane przez wszystkie szczepy bakterii) wpływają na układ immunologiczny, prowadząc do wielu różnych problemów: zespołu wstrząsu toksycznego, sepsy czy zapalenia wsierdzia. W organizmach królików zakażonych gronkowcem stwierdzono toksynę zespołu wstrząsu toksycznego-1 (TSST-1).

Bakterie gronkowca na skórze a otyłość

Wyniki badania nie uwzględniają roli otyłości na rozwój choroby, zwracają jednak uwagę na fakt, iż otyłość powoduje istotne zmiany w budowie mikrobiomu (zespołu mikroorganizmów zamieszkujących nasze ciało). Właśnie te zmiany mogą przyczyniać się do rozwoju innych chorób, w tym cukrzycy typu 2.

Główny autor badania, dr Patrick Schlievert podkreśla: “Kiedy ludzie przybierają na wadze, stają się bardziej podatni na działanie bakterii z rodzaju Staphylococcus. Gromadzą się one w dużych ilościach na powierzchni skóry i w konsekwencji narażają gospodarzy na ciągły kontakt z produkowanymi przez siebie superantygenami”. Jest prawdopodobne, że duża ilość bakterii na skórze może również wpływać na poziom bakterii w jelicie (poprzez przygotowanie żywności i jedzenia rękoma).

Jak chronić się przed bakteriami?

Naukowcy rozpoczęli już prace nad skonstruowaniem szczepionki, która mogłaby zapobiec szkodliwemu działaniu superantygenów. Chcą też wprowadzić do użytku żel zawierający w swoim składzie monolaurynian glicerolu. Preparat, który niszczyłby bakterie na powierzchni skóry, przeznaczony byłby do punktowego użytku.

Choć szczepionka może pomóc zwalczać cukrzyce typu 2, nie uchroni przez innymi powikłaniami, które wynikają z otyłości. Dalatego też, zdrowa dieta i aktywność fizyczna powinny stanowić uzupełnienie każdej terapii cukrzycowej.

Benedykt Ostrowski

W trakcie mojej kariery miałem przyjemność pracować dla wielu prestiżowych, międzynarodowych organizacji związanych z cukrzycą, pisząc artykuły z zakresu leczenia i kontroli cukrzycy, diety oraz zdrowia.

Z cukrzycą żyję od 1992 roku, kiedy w wieku 11 została u mnie zdiagnozowana cukrzyca typu 1.

Za swoją siłę uważam rozległą wiedzę z zakresu badań nad cukrzycą, leczeniem cukrzycy oraz, co uważam za najważniejsze, wiedzę czym cukrzyca jest dla nas, diabetyków.

W Cukrzyca Polska odpowiadam za jakość merytoryczną zawartości całego portalu, oraz sekcje poświęcone kontroli i leczeniu cukrzycy.

Przejdź do strony z pozostałymi autorami portalu Cukrzyca Polska.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.