Wiadomości

Dieta cukrzycowa: poznaj moc borówki amerykańskiej!

Round blueberry vegan cheesecake with berries and mint leaves on top

Cukrzyca nazywa jest chorobą cywilizacyjną, ponieważ corocznie wykrywana jest u kilkudziesięciu tys. osób w Polsce. Główną przyczyną tej dolegliwości jest brak ruchu i jedzenie wysoko przetworzonych produktów.

Czym jest cukrzyca?

Cukrzyca zaliczana jest do grupy chorób metabolicznych. Objawia się nieprawidłowym poziomem glukozy we krwi, który spowodowany jest głównie nieprawidłową pracą trzustki.

Rodzaje cukrzycy:

  • typu 1– choroba autoimmunologiczna; w wyniku błędu niszczone są zdrowe komórki odpowiedzialne za produkcję insuliny;
  • typu 2– choroba cywilizacyjna spowodowana głównie błędami żywieniowymi w diecie; najczęściej występuje u osób z nadwagą i otyłością;
  • ciążowa– występuje tylko w czasie ciąży; jest spowodowana zaburzeniem produkcji glukozy we krwi; jej wystąpienie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w późniejszym wieku;
  • LADA– rodzaj autoimmunologiczny cukrzycy; występuje głównie u osób dorosłych;
  • MODY- cukrzyca spowodowana mutacją genetyczną; wykrywana jest już u małych dzieci.

Dlaczego borówka amerykańska jest dobra dla osób z cukrzycą?

Borówka amerykańska jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ma niski indeks glikemiczny IG= 53. Amerykańskie badanie przeprowadzone na szczurach wykazało, że regularne jedzenie borówek obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi oraz poziom glukozy na czczo. Poprawia również wrażliwość na insulinę. Zobacz również inną zdrową żywność na Wapteka.pl.

Połączenie borówek z niskotłuszczową dietą przynosi jeszcze więcej korzyści dla zdrowia, ponieważ zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej oraz ogólną masę ciała. Dzięki temu zmniejsza wystąpienie insulinooporności i otyłości, które są najczęstszymi cechami cukrzycy.

W 2010 roku w Journal of Nutrition zostało opublikowane badanie, które wykazało, że u osób ze stanem przed cukrzycowym poprawiła się wrażliwość na insulinę, gdy pili często koktajle jagodowe. Wyniki badania sugerują, że jedzenie borówek sprawia, że organizm lepiej reaguje na insulinę.

Ile borówek można zjeść?

Owoce jagodowe warto jeść jako przekąskę lub jako dodatek do porannego musli. Z jagód i kefiru można przygotować smaczny koktajl. Połączenie jagód z węglowodanami, błonnikiem pokarmowym lub tłuszczami spowalnia przyswajanie cukrów prostych, dzięki temu obniżony zostaje IG posiłku. Osoby będące na diecie cukrzycowej powinny codziennie jeść 300- 400 g świeżych borówek amerykańskich podzielonych na porcje po 80- 100 g. 

Co można jeść, będąc na diecie cukrzycowej?  

Dla osób chorujących na cukrzyce zaleca się produkty o niskim indeksie glikemiczny, które nie powodują szybkiego wyrzutu insuliny. Osoby z cukrzycą powinny unikać również wysoko przetworzonych produktów. Jeśli jesteś na diecie cukrzycowej, to możesz pić zioła takie jak m.in. kozieradka, pokrzywa zwyczajna, morwa biała. Więcej o diecie dla cukrzyków przeczytasz na blogu Wapteka.pl.

Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną, która wymaga stosowania specjalnej diety. Jeśli masz cukrzycę, to nie musisz rezygnować z jedzenia owoców, tylko wybieraj te z niskim IG m.in. jagody amerykańskie. Najlepiej jest je jeść na surowo, np. jako dodatek do śniadania lub jako składnik koktajli.

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.