Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dostarcza nam energii na cały dzień i zapobiega napadom głodu wieczorem. Może też pomóc regulować poziom cukru we krwi, lub też przeciwnie, doprowadzić do rozchwiania glikemii, którą będzie trudno ujarzmić w ciągu dnia.
Śniadanie w cukrzycy
Według badań pomijanie śniadań jest jednym z powodów przybierania na wadze, a co za tym idzie, zachorowania na cukrzycę – ci co nie jedzą śniadań mają 21% wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę. Z drugiej strony, spożycie zdrowego śniadania pomaga walczyć z otyłością i dzięki temu poprawia wrażliwość na insulinę i reguluje glikemię.
Jeśli zjemy dobrze skomponowane śniadanie, łatwiej będzie nam uniknąć przekąszania w ciągu dnia oraz unikniemy napadów głodu wieczorem. A przekąszanie i nadmierne jedzenie to częste przyczyny hiperglikemii. Hiperglikemia zaś oznacza zmęczenie i mniejszą wydajności w ciągu dnia, a długoterminowo grozi poważnymi powikłaniami cukrzycowymi.
Właściwy skład śniadania pod względem składników odżywczych pozwoli również dostarczyć niezbędnej porcji witamin i innych substancji odżywczych.