Dieta dla cukrzyków to specjalna forma żywienia, która jest istotna zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu cukrzycy. Po stwierdzeniu cukrzycy przez lekarza warto udać się do dietetyka, który układając indywidualny jadłospis, uchroni chorą osobę przez niebezpiecznymi skokami poziomu glukozy we krwi.
Trzustka a cukrzyca.
Trzustka to wewnętrzny organ, który stanowi część układu pokarmowego. Zazwyczaj mówi się o trzustce w kontekście insuliny i cukrzycy, ale zdrowa trzustka pełni także bardzo ważną rolę w regulowaniu innych funkcji organizmu. W przypadku chorych na cukrzycę typu 1, komórki trzustki produkujące insulinę ulegają uszkodzeniu, a trzustka traci zdolność produkcji insuliny. W przypadku cukrzycy typu 2 trzustka nadal produkuję insulinę, ale nie jest w stanie wyprodukować jej wystarczającej ilości. Jak zatem pomóc trzustce?
TOP 5 porad wspomagających pracę trzustki.
- Regularnie spożywaj posiłki.
Jak twierdzi Michał Wrzosek, dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem, dieta w przypadku osób chorujących na cukrzycę jest niezwykle ważna, a może nawet jest to najistotniejszy czynnik wpływający na komfort życia chorego. Jest on zdania, że poprawnie zbilansowany jadłospis pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi, a dodatkowo gwarantuje równomierny dopływ energii oraz dostarcza wszelkich niezbędnych składników odżywczych, jakich potrzebuje osoba z cukrzycą. Stąd dieta u cukrzyka musi składać się z 5 dobrze zbilansowanych posiłków. Niezwykle istotne jest to, aby spożywać je w równomiernych odstępach, najlepiej co 3 godziny, ale przerwa nie może być dłuższa nić 5 godzin. - Unikaj dodatkowego cukru.
Obecnie cukier znajduje się niemal w każdym produkcie, a w wielu ma postać cukru ukrytego. Z tego względu niezwykle istotnym jest, aby diabetyk zawsze poświęcił czas na zapoznanie się ze składem produktu, który wkłada do koszyka. A dieta diabetyka polega na eliminacji cukru także w postaci glukozy i fruktozy oraz syropu glukozowo-fruktozowego. Unikaj także żywności przetworzonej, napojów gazowanych czy soków z kartonu. - Wybieraj surowe.
Jak dowodzą liczne badania, dieta dla cukrzyka powinna zawierać jak największe ilości surowych warzyw, które skutecznie obniżają poziom cukru w przypadku cukrzycy typu 1. Zdaniem wspomnianego Michała Wrzoska, każdego dnia w jadłospisie powinno znaleźć się 5 porcji warzyw różnego rodzaju, a im większa ich różnorodność, tym lepiej. - Waga to podstawa.
Większość osób mających cukrzycę cierpi również na nadwagę lub otyłość. Niestety, niezwykle często choroby te idą ze sobą w parze. Stąd kluczowym elementem staje się zrzucenie nadmiaru kilogramów. Aby proces odchudzania był bezpieczny, warto wybrać się do dietetyka, który swoją wiedzą i doświadczeniem wesprze diabetyka na każdym etapie choroby. Osoby chorujące na cukrzycę nie mogą zatem rezygnować z regularnej aktywności fizycznej. A jak twierdzi Michał Wrzosek, u osób chorych na cukrzycę szczególnie ważne jest to, aby masa ciała zredukowana została do BMI poniżej 25. Ważne jest jednak, aby proces ten przeprowadzić stopniowo, nie głodząc się – w przeciwnym razie może Cię spotkać efekt jojo. - Sprawdzaj indeks glikemiczny.
Dieta dla diabetyka wcale nie musi być nieatrakcyjna. Dzisiaj na rynku można bez problemu znaleźć żywność, która nie zaszkodzi diabetykom. W Twoim jadłospisie nie może z pewnością zabraknąć produktów takich jak: szpinak, cytrusy, bataty, fasola, orzechy, pomidory, pełne ziarna, czy orzechy. Każdy z nich to bogactwo substancji odżywczych, które poprawi jakość życia osoby chorej na cukrzycę. Stosowanie zbilansowanego jadłospisu uwzględniającego produkty z niskim indeksem glikemicznym to podstawa zachowania zdrowia w cukrzycy.
Jaka zatem jest najlepsza dieta dla cukrzyka? To taka, która wspiera, a nie wyklucza, efektywność leczenia cukrzycowego. Błędnym rozumowaniem jest stosowanie leków, przy jednoczesnym zaniechaniu diety. Farmakologia oraz właściwa dieta to dwa nierozłączne elementy do prawidłowego funkcjonowania organizmu diabetyka.