Wiadomości

Dieta fodmap – poznajcie zasady jej stosowania i to dla kogo będzie odpowiednia

Dieta fodmap jest to specjalna dieta eliminacyjna. Jest to sposób żywienia, w którym wyklucza się produkty zawierające małe ilości sacharydów. Przede wszystkim zalecana jest u osób zmagających się z jelitem drażliwym. Warto na jej temat dowiedzieć się więcej. Jeżeli nie macie czasu na gotowanie, a chcecie zdrowo się odżywiać, to wybierzcie catering dietetyczny. Taka dieta pudełkowa zapobiega niedoborom.

Dieta fodmap – poznajcie zasady

W diecie fodmap należy bezwzględnie przestrzegać określonych zasad. Jak pokazują badania dolegliwości od strony układu pokarmowego mogą zmniejszyć się nawet do 80%, przy czym trzeba pamiętać, że diety fodmap nie można stosować przez całe życie. Główną zasadą jest ograniczenie monosacharydów, które bardzo szybko fermentują, a także słabo wchłaniają się w organizmie. Powodują szereg przykrych dolegliwości właśnie w postaci biegunek, rozwolnień, bóli brzucha, przelewania się, a także uczucia ciężkości. Do fodmap zalicza się fruktozę, laktozę, fruktany, galaktany oraz poliole. Powodują one również większe wchłanianie się wody, co z kolei prowadzi do rozciągania się ścian jelit. W takim przypadku doskonale sprawdzi się najlepsza dieta pudełkowa typu fodmap. Zdrowy catering dietetyczny sprawi, że nie musicie obawiać się o niedobory.     

Poznajcie etapy diety fodmap

Dieta fodmap składa się z trzech etapów. Przede wszystkim pamiętajcie, że została ona przygotowana z myślą o osobach zmagających się z zespołem jelita drażliwego, ale też cierpiących na choroby typu nieswoiste zapalenie jelit. Pierwszy etap diety fodmap polega na pełnym ograniczeniu i wyeliminowaniu produktów, które zawierają fodmap i zastąpienie ich tymi, w których fodmap jest bardzo niski. Ten etap trwa od 2 do 6 tygodni. Dopiero potem można przejść do drugiego etapu i tutaj ponownie wprowadza się produkty zawierające fodmap, przy czym należy to robić bardzo powoli, a więc jeden produkt raz na trzy dni. Zalecane jest prowadzenie dzienniczka, w którym zapisujecie wszelkie objawy i dolegliwości, które ewentualnie wystąpiły. Pamiętajcie, że stres ma również wpływ na pracę jelit i może nasilać objawy. Zatem w dzienniczku należy uwzględnić także to, czy wystąpiły jakieś stresujące sytuacje. Drugi etap trwa od 8 do 12 tygodni. Po tym czasie następuje już ostatni etap, którym jest personalizacja diety fodmap. Na podstawie obserwacji i zapisów tworzy się indywidualny jadłospis, który powinien zawierać jak najmniejszą ilość ograniczeń, gdyż wtedy może być stosowany przez dłuższy czas. Tutaj pragniemy podkreślić, że menu diety pudełkowej jest bardzo różnorodne. Jeżeli szukacie odpowiedniej firmy oferującej dietę pudełkową, to wszystkich mieszkańców stolicy i okolic zachęcamy, by wypróbować catering dietetyczny z Warszawy.     

Co można jeść na diecie fodmap? 

Produkty wskazane w diecie fodmap powinny mieć niską zawartość sacharydów. Wśród produktów zalecanych jest papryka, marchewka, sałata, brokuł, seler, bakłażan, szczypiorek czy kukurydza. Unikać należy natomiast groszku zielonego i cukrowego, cebuli, czosnku, a także grzybów, z wykluczeniem boczniaków oraz grzybków mun. Nie zaleca się jedzenia buraków ćwikłowych. Jeżeli chodzi o owoce, to bez obaw można spożywać kiwi, mandarynki, banany, a także pomarańcze, truskawki, cytryny, ananasy. Nie zaleca się natomiast jedzenia jabłek, gruszek, mango, śliwek, brzoskwiń oraz owoców suszonych. Cena cateringu dietetycznego na diecie fodmap jest stosunkowo niska. Dla mieszkańców południa Polski polecamy choćby catering dietetyczny z Krakowa.       

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.