Wiele badań wskazuje, że osoby cierpiące na otyłość oraz na cukrzycę typu 2 zgłaszają niższą jakość życia w porównaniu z osobami zdrowymi. Przyczyny takiego stanu to zazwyczaj sama otyłość, problemy z utrzymaniem właściwej glikemii, jak i psychiczne obciążenia wynikające ze złego stanu zdrowia. Z drugiej strony naukowcy dodadzą, że utrata masy ciała poprawia subiektywna ocenę jakości życia – psychiczną jak i fizyczną.
W ostatnich lata pojawiło się coraz więcej badan wykazujących że diety niskowęglowodanowe przynoszą pomyśle rezultaty w leczeniu otyłości i maja pozytywny wpływ na leczenie cukrzycy typu 2 oraz zapobiegają stanom przedcukrzycowym.
Dieta niskowęglowodanowa czy niskotłuszczowa?
Aby ocenić, czy sam rodzaj stosowanej diety cukrzycowej ma wpływ na poprawę jakości życia, badacze z Linköping University w Szwecji przeprowadzili badanie porównujące wpływ dwóch diet na subiektywną ocenę jakości życia uczestników.
W ramach badania porównano czy dieta niskowęglowodanowa i dieta niskotłuszczowa przynoszą takie same efekty, oceniając warunki fizyczne jak i psychiczne wpływające na subiektywną ocenę jakości życia uczestników.
W badaniu udział wzięło 60 uczestników – mężczyźni jak i kobiety, średnia wieku wynosiła 63 lata, ich BMI wynosiło średnio 32 oraz wszyscy chorowali na cukrzycę typu 2. Połowa z uczestników przez stosowała dietę niskokaloryczną, druga połowa stosowała dietę niskowęglowodanowa. Badanie trwało 12 miesięcy.
Osoby na diecie nisko węglowodanowej biorące udział w badaniu czerpały 20% dziennego zapotrzebowania energetycznego z węglowodanów, a osoby na diecie niskotłuszczowej czerpały 50%-60% energii z węglowodanów. Dla porównania, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca aby 40%-50% energii pochodziło z węglowodanów.
Na początku badania i na końcu naukowcy zapytali uczestników jak subiektywnie oceniają takie aspekty swojego życia jak:
- Sprawność fizyczną
- Odczuwany poziom bólu (ogólnie)
- Poziom energii
- Funkcjonowanie w społeczeństwie
- Emocje i samopoczucie
- Zdrowie psychiczne
Wyraźna poprawa jakości życia
Rezultaty wykazały, że utarta wagi ciała w obu grupach była porównywalna niezależnie od stosowanej diety. Jednak osoby stosujące dietę niskowęglowodanowa zanotowały subiektywnie większą poprawę jakości życia.
Aspekty, w których osoby będące na diecie niskowęglowodanawej odczuły poprawę, to poziom odczuwanego bólu, poprawa ogólnej sprawności fizycznej i poprawa ogólnego stanu zdrowia. Osoby na diecie niskokalorycznej nie odczuły takie poprawy.
W wywiadach osoby na diecie niskoweglowodanwej powiedziały że trakcie stosowania diety straciły apetyt na słodycze oraz nie były głodne, choć z drugiej strony ciężko im było przywyknąć do diety pozbawionej ziemniaków czy makaronu oraz początkowo tęskniły za herbatnikami. Zaś osoby na diecie niskotłuszczowej uznały, że ich dieta nie wymagają większych zmian w porównaniu z ich normalną dietą, oraz była smaczna i tania w przygotowaniu.
Obie grupy uznały, że wsparcie rodziny oraz jeśli członkowie rodziny również przestrzegali podobnej diety poprawiało motywację oraz pomagało utrzymać dietę.
Mimo, że grupa badawcza jest w tym badaniu stosunkowo mała i wymaga powtórzenia na zwiększą skalę, to jest to kolejna praca potwierdzająca pozytywny wpływ diety niskowęglowodaneowej w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2.