Dieta śródziemnomorska znacząco obniża ryzyko śmierci z powodu chorób serca, jak ogłoszono na Europejskim Kongresie Kardiologii w mijający weekend (27-28/08/2016).
Wiadomo, że taka dieta wpływa dobroczynnie na osoby zdrowe, redukując ryzyko chorób serca. Dotychczas jednak nie przeprowadzono takich badań na osobach już cierpiących a powodów kardiologicznych. Okazało się, że ryzyko zgonu u osób już chorujących na serce, stosujących dietę śródziemnomorską,
Choroby serca są jednym z najczęstszych powikłań cukrzycy typu 1 jak i typu 2, a wiele leków nasercowych utrudnia kontrolę cukrzycy.
Według innych badań, satyny obniżają ryzyko zgonu z powodu chorób serca o 24%, dodatkowo jednak przysparzają wiele skutków ubocznych, w tym zwiększają ryzyko cukrzycy u osób na nią narażonych, oraz utrudniają kontrolę cukrzycy u osób chorych, zwiększając insulinooporność.
Statyny zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 o 87%, wskazują kolejne badania
- Więcej na temat wysokiego cholesterolu i cukrzycy
7 lat badania nad ‘sercowcami’ i dietą śródziemnomorską
Badacze z Włoch prowadzili badania u udziałem 1.197 osób, które już zachorowały na choroby serca takie jak udar mózgu czy choroba wieńcowa. Te osoby są w grupie szczególnego ryzyka zgonu z powodu chorób krążenia.
Przeczytaj więcej na temat:
Niższe ryzyko zgonu
W ciągu 7,3 lat zanotowano 207 przypadków zgonów w obserwowanej grupie. Osoby, które na skali stosowania diety śródziemnomorskiej uplasowały się na pozycji 0-3, miały najwyższe ryzyko zgonu. Osoby stosujące dietę na poziomie 6-9 miały zaś najniżej ryzyko zgonu. Okazało się też, że zwiększenie spożycia diety śródziemnomorskiej o dwa punkty w skali zmniejszało ryzyko zgonu o aż 21%. Tak więc włączenie niektórych elementów takiej diety ma również niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie.
Naukowcy nie wiedzą na czym polega to zjawisko, i potrzebne są dalsze badania aby potwierdzić związek przyczynowo skutkowy. Naukowcy jednak podziewają, ze dieta śródziemnomorska obniża stany zapalne organizmu, które są podejrzewane o wiele chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, zespół metaboliczny, otyłość, a nawet demencja czy depresja.
Dieta śródziemnomorska – na czym polega?
Dieta śródziemnomorska to nieprzetworzone, naturalne produkty. Zrezygnuj więc z bułek, pizzy, ciast, białego ryżu, białych makaronów, gotowych dań, fast foodów.
Podstawą diety uczyń warzywa i owoce – od 5 do 10 porcji dziennie. Warzywa powinny zawierać niewiele węglowodanów, czyli kapusta, brokuły, pomidory, papryka, kalafior. Warzywa takie jak ziemniaki, buraki, pietruszka (korzeń) nie powinny być zaliczane do porcji warzyw i owoców.
Zdrowe tłuszcze – oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ( 1 łyżka stołowa), oliwki (8 sztuk), awokado (połówka). Dodatkowo , włącz do diety warzywa strączkowe – dwa razy w tygodniu i schrup kilka orzechów i dziennie. Migdały są szczególnie zdrowe.
Białka spożywaj w postaci ryb, jaj (wpływ jaj na cholesterol dziś można włożyć między bajki) i drobiu.
Nabiał jedz kilka razy w tygodniu– najlepiej ten sfermentowany jak kefir, jogurt grecki, czasem kawałek sera.
Dodatkowo skorzystaj z bogactwa ziół, takich jak bazylia, oregano, majeranek, kolendra…mają właściwości przeciwzapalne i lecznicze.
Więcej na temat diety cukrzycowej: