Dieta Powikłania Wiadomości

Dieta śródziemnomorska obniża ryzyko zgonu z powodu chorób serca skuteczniej od statyn

Dieta śródziemnomorska znacząco obniża ryzyko śmierci z powodu chorób serca, jak ogłoszono na Europejskim Kongresie Kardiologii w mijający weekend (27-28/08/2016).

Wiadomo, że taka dieta wpływa dobroczynnie na osoby zdrowe, redukując ryzyko chorób serca. Dotychczas jednak nie przeprowadzono takich badań na osobach już cierpiących a powodów kardiologicznych. Okazało się, że ryzyko zgonu u osób już chorujących na serce, stosujących dietę śródziemnomorską,

Dieta śródziemnomorska, warzywa, owoce, oliwa z oliwek
Dieta śródziemnomorska ma działanie dobroczynne dla diabetyków i osoby chore na serce

Choroby serca są jednym z najczęstszych powikłań cukrzycy typu 1 jak i typu 2, a wiele leków nasercowych utrudnia kontrolę cukrzycy.

Według innych badań, satyny obniżają ryzyko zgonu z powodu chorób serca o 24%, dodatkowo jednak przysparzają wiele skutków ubocznych, w tym zwiększają ryzyko cukrzycy u osób na nią narażonych, oraz utrudniają kontrolę cukrzycy u osób chorych, zwiększając insulinooporność.

7 lat badania nad ‘sercowcami’ i dietą śródziemnomorską

Badacze z Włoch prowadzili badania u udziałem 1.197 osób, które już zachorowały na choroby serca takie jak udar mózgu czy choroba wieńcowa. Te osoby są w grupie szczególnego ryzyka zgonu z powodu chorób krążenia.

Przeczytaj więcej na temat:

Niższe ryzyko zgonu

W ciągu 7,3 lat zanotowano 207 przypadków zgonów w obserwowanej grupie. Osoby, które na skali stosowania diety śródziemnomorskiej uplasowały się na pozycji 0-3, miały najwyższe ryzyko zgonu. Osoby stosujące dietę na poziomie 6-9 miały zaś najniżej ryzyko zgonu. Okazało się też, że zwiększenie spożycia diety śródziemnomorskiej o dwa punkty w skali zmniejszało ryzyko zgonu o aż 21%. Tak więc włączenie niektórych elementów takiej diety ma również niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie.

Naukowcy nie wiedzą na czym polega to zjawisko, i potrzebne są dalsze badania aby potwierdzić związek przyczynowo skutkowy. Naukowcy jednak podziewają, ze dieta śródziemnomorska obniża stany zapalne organizmu, które są podejrzewane o wiele chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, zespół metaboliczny, otyłość, a nawet demencja czy depresja.

Dieta śródziemnomorska – na czym polega?

Dieta śródziemnomorska to nieprzetworzone, naturalne produkty. Zrezygnuj więc z bułek, pizzy, ciast, białego ryżu, białych makaronów, gotowych dań, fast foodów.

Podstawą diety uczyń warzywa i owoce – od 5 do 10 porcji dziennie. Warzywa powinny zawierać niewiele węglowodanów, czyli kapusta, brokuły, pomidory, papryka, kalafior. Warzywa takie jak ziemniaki, buraki, pietruszka (korzeń) nie powinny być zaliczane do porcji warzyw i owoców.

Zdrowe tłuszcze – oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ( 1 łyżka stołowa), oliwki (8 sztuk), awokado (połówka). Dodatkowo , włącz do diety warzywa strączkowe – dwa razy w tygodniu i  schrup kilka orzechów i dziennie. Migdały są szczególnie zdrowe.

Białka spożywaj w postaci ryb, jaj (wpływ jaj na cholesterol dziś można włożyć między bajki) i drobiu.

Nabiał jedz kilka razy w tygodniu– najlepiej ten sfermentowany jak kefir, jogurt grecki, czasem kawałek sera.

Dodatkowo skorzystaj z bogactwa ziół, takich jak bazylia, oregano, majeranek, kolendra…mają właściwości przeciwzapalne i lecznicze.

 

Więcej na temat diety cukrzycowej:

Monika Ostrowska

UkończyłaM Wydział Dziennikarstwa i Nauk Politycznych na Uniwersytecie Warszawskim oraz studia podyplomowe w Londynie. Od czasu poślubienia diabetyka typu 1, cukrzyca i jej zagadnienia stały się moją największą pasją. Każdą wolną chwilę spędzam na pogłębianiu wiedzy o biologii cukrzycy.

Uważam, że o cukrzycy mówi się stanowczo za mało, a wiedza o niej powinna być popularyzowana, w zwłaszcza w szkołach. Szczególnie interesują mnie zaganiania z zakresu dietoterapii i dietetyki, a także nowoczesne metody leczenia cukrzycy. Śledzę wszystkie najnowsze doniesienia z zakresu badań nad komórkami macierzystymi, przeszczepami oraz terapiami lekowymi.

W Cukrzyca Polska odpowiadam za wiadomości, zwłaszcza z zakresu cukrzycy typu 1, a także za marketing i komunikację.

W czasie wolnym lubię biegać oraz czytać.

Przejdź do strony z pozostałymi autorami portalu Cukrzyca Polska.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.