Insulina Kontrola Stan przedcukrzycowy Wiadomości Życie z cukrzycą

Insulinooporność zmniejsza odporność na stres i negatywne emocje

stres a insulinoodporność

Stan, w którym komórki ciała stają się niewrażliwe na insulinę oddziałuje niekorzystnie na całe ciało. Jak się okazuje, cierpi nie tylko nasza fizjologia, ale także psychika. Ostatnie badanie przeprowadzone przez naukowców Iowa State University wskazuje, iż stan insulinooporności zmniejsza odporność na stres i negatywne odczucia. Na jakiej podstawie badacze doszli do takich wniosków?

Insulinooporność a stres

Insulinooporność, czyli nieprawidłowa odpowiedź ciała na działanie insuliny i nie wrażliwość na ten hormon występuje najczęściej w cukrzycy typu 2. oraz stanie przedcukrzycowym.

Amerykańscy badacze twierdzą, iż insulinooporność może negatywnie wpływać na odpowiedź emocjonalną mózgu, nasilając złe emocje.

O badaniu

We wspomnianym badaniu wzięło udział 331 dorosłych, u których obserowano i notowano reakcje na różne fotografie i obrazy, które miały wywołać określone emocje. Do oceny badanych posłużyły między innymi metody elektroencefalogramu (EEG) służące do oceny aktywności mózgu oraz oceny odczuwania negatywnych emocji na podstawie częstotliwości mrugania.

Uczestnikom badania założone zostały elektrody, które umiejscowiono na twarzy, głowie i pod oczami. Dzięki zastosowaniu takich metod, badacze mogli oceniać mimowolne odruchy (mruganie, wzdryganie się) wywołane przez odbiór danego bodźca – w tym przypadku obrazu wywołującego jakieś odczucia.

Do jakich wniosków doszli badacze?

Wyniki pokazały, iż osoby z bardziej zaawansowanym stadium insulinooporności wykazały silniejszą odpowiedź emocjonalną na zastosowany bodziec. Reagowali oni bardziej gwałtownie na obrazy wywołujące negatywne odczucia. Co więcej, badania pokazały, iż podczas eksperymentu, prawa półkula mózgu była bardziej aktywna u osób z cukrzycą typu 2. oraz insulinoopornością. Zwiększoną aktywność tej części mózgu obserwuje się m.in. w przebiegu depresji oraz odczuwania negatywnych emocji.

Ci z uczestników badania, którzy cierpieli na cukrzycę typu 2., wykazywali też niższą inteligencję kognitywną, czyli zdolność do prawidłowych reakcji w sytuacjach nieprzewidywalnych i niepewnych oraz niestabilny poziom kortyzolu – hormonu stresu.

Autorzy o badaniu

Auriel Willette, profesor nauki o żywieniu człowieka wnioskuje, iż osoby cierpiące na insulinooporność mogą reagować silniej na negatywne sytuacje życiowe i są mniej odporne na złe emocje oraz stres. To jedno z badań, które udowadnia, iż problemy metaboliczne mogą wpływać na nasze zachowanie oraz sposób, w jaki emocjonalnie radzimy sobie z sytuacją życiową.

Tovah Wolf, jeden z badaczy oraz student Iowa State University twierdzi, iż u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej oraz insulinoopornością, stres i negatywne emocje mogą znacząco rozregulować poziom glukozy we krwi.

Umiejętność radzenia sobie ze stresem jednym z elementów terapii

Opisane badanie udowadnia, że częścią terapii schorzeń metabolicznych, tj. insulinoodporność i cukrzyca typu 2. jest nauka umiejętności radzenia sobie ze stresem i negatywnymi emocjami.

Okazuje się więc, iż odpowiednia dieta, aktywność fizyczna, stała opieka medyczna i efektywne radzenie sobie ze stresem to elementy, które należy wdrożyć aby móc oczekiwać sukcesu w kontroli i prowadzeniu cukrzycy i insulinoodporności.

Źródła:

1. Wolf T. et al. Neural, Hormonal, and Cognitive Correlates of Metabolic Dysfunction and Emotional Reactivity. Psychosomatic Medicine: March 28, 2018.
2. https://www.diabetes.co.uk/news/2018/may/insulin-resistance-may-increase-negative-responses-to-stress-91338691.html

Sonia Walla

Jestem dietetykiem z wykształcenia i pasji. Wiedzę zdobytą na studiach stale poszerzam poprzez uczestnictwo w kursach związanych z szeroko pojętą tematyką żywienia człowieka - zarówno z kręgu dietoterapii jak i dietetyki i suplementacji. Są one dla mnie bodźcem do dalszej nauki o wpływie diety na zdrowie i ukierunkowały mnie na dietetykę kliniczną, w zakresie której chciałabym specjalizować się w przyszłości.

W praktyce dietetycznej spotykam pacjentów z różnymi schorzeniami - bardzo często również tych z zaburzeniami glikemii, insulinoopornością i cukrzycą. Z ciekawością zgłębiam również temat problemów hormonalnych, szczególnie dotyczących pracy tarczycy. Zalecenia dietetyczne komponuję w oparciu o najnowsze doniesienia z dziedziny żywienia, stosując indywidualne podejście do każdego pacjenta.

Oprócz pracy w gabinecie, jestem autorem artykułów z zakresu dietetyki i suplementacji oraz twórcą publikacji popularnonaukowej pt. „Dieta bezglutenowa - czy ma sens u osób tolerujących gluten?” zrealizowanej przy współpracy z Jagiellońskim Centrum Innowacji. Mam również przyjemność być jednym z autorów portalu www.cukrzycapolska.pl , gdzie publikuję najnowsze doniesienia z dziedziny diabetologii i żywienia w cukrzycy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.