Wiadomości

Jakie znaczenie mają probiotyki w diecie cukrzycowej?

Unrecognizable African Woman Taking Beauty Supplements For Glowing Skin, Holding Omega-3 Fish Oil Capsules In Hands, Side View

WHO określa cukrzycę mianem choroby cywilizacyjnej. Można powiedzieć, że na taki stan rzeczy wpływa nieprawidłowa dieta, brak aktywności fizycznej, ale też uwarunkowania genetyczne. Niewątpliwie po zdiagnozowaniu cukrzycy szczególną uwagę trzeba zwrócić na dietę, w której nie może zabraknąć probiotyków.

Czym są priobiotyki? 

Zacznijmy może od tego, czym są probiotyki. Otóż są to żywe organizmy, które wytwarzają kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus. Odpowiednio suplementowane mają niezwykle pozytywny wpływ na organizm człowieka. Przede wszystkim zwiększają odporność. Odpowiadają też za prawidłowe funkcjonowanie mikroflory jelitowej oraz wzmacniają pracę żołądka. Trzeba też wiedzieć, że probiotyki znajdują się w produktach mlecznych, które zostały poddane procesowi fermentacji. Ale niestety do wielu produktów, takich jak jogurt czy maślanka dodawany jest cukier, który jak wiadomo nie może być stosowany przez chorych na cukrzycę. Dlatego też można postawić na odpowiednie suplementy diety. 

Znaczenie probiotyków w diecie cukrzycowej

Probiotyki powinny być stosowane przez cukrzyków nie tylko w sytuacji zaburzonej mikroflory jelit, ale również profilaktycznie. Rzeczywiście pomagają zniwelować stan zapalny, wzmacniają też pracę jelit, która może być zaburzona na skutek stosowania leków. Nie można też zapominać o tym, że po zdiagnozowaniu cukrzycy chory musi wprowadzić radykalną dietę, która na początek może zaburzać pracę jelit i powodować biegunki. Probiotyk jest naturalnym środkiem, którzy rzeczywiście wzmacnia pracę jelit i w ten sposób zmniejsza nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego. Nie można jeszcze zapominać o tym, że probiotyki mają działanie osłonowe i mogą być stosowane przy antybiotykoterapii. Ciekawym wyborem mogą być produkty takie jak symbiotyki, które są połączenie probiotyków i prebiotyków. Te drugie, a więc prebiotyki stymulują wzrost dobrych bakterii zasilających jelito grube. Nie można też zapominać, że uszczelniają jelita i obniżają poziom cukru we krwi. Kolejną ich zaletą jest fakt, że zmniejszają wchłanianie minerałów, a przy tym zapobiegają gwałtownemu wyrzutowi insuliny, który jest niebezpieczny dla cukrzyków. Niewątpliwie prozdrowotne działanie prebiotyków i probiotyków zostało udowodnione. Rzeczywiście ich zażywanie obniża stężenie glukozy na czczo, ale też poprawia działanie doustnych leków przeciwcukrzycowych.