Jedzenie białka i warzyw przed węglowodanami prowadzi do obniżenia poziomu glukozy u osób otyłych z cukrzycą typu 2. Tę regularność zauważyli naukowcy z Weill Cornell Medical College. Choć badanie dotyczyło jedynie diabetyków typu 2, to wnioski mogą zostać wykorzystane również przez cukrzyków typu 1, chcących lepiej kontrolować glikemię poposiłkową.
Badanie, opublikowane na łamach Diabetes Care, może wpłynąć na sposób leczenia cukrzycy koncentrując się nie tylko na tym co jest elementem diety cukrzycowej, ale także, w jakiej kolejności jedzą pacjenci.
- Przeczytaj więcej na temat diety cukrzycowej
Louis Aronne, główny autor badania powiedział: “Węglowodany podnoszą poziom cukru we krwi. Zakaz ich jedzenia jest zwykle trudny do wykonania. (…)Przeprowadzone przez nas badanie wskazuje łatwiejszą drogę obniżenia poziom cukru we krwi”.
Utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy, szczególnie po posiłkach, jest niezwykle ważne. Jeśli jest on niezmiennie wysoki to występuje ryzyko powikłań choroby, w tym choroby wieńcowej, a nawet śmierci z powodu chorób serca i innych powikłań cukrzycowych.
Odwrócona kolejność posiłków
W badaniu wzięło udział 11 pacjentów borykających się z otyłością i cukrzycą typu 2. Każdy z nich przyjmował też doustny lek, metforminę. Uczestnicy badania spożywali ten sam posiłek w dwóch różnych dniach tygodnia. Posiłek składał się z węglowodanów (chleb ciabatta i sok pomarańczowy), białka, warzyw i tłuszczów (pierś z kurczaka, sałata, sałatka z pomidorów i gotowane na parze brokuły z masłem).
- Przeczytaj więcej na temat diety w cukrzycy typu 2
- Przeczytaj więcej na temat diety w cukrzycy typu 1
W obu przypadkach naukowcy zmierzyli poziom glukozy na czczo (12 godzin po kolacji) przed posiłkiem w godzinach porannych oraz 30, 60, 120 minut po jedzeniu. Zgodnie z umową za pierwszym razem pacjenci mieli najpierw jeść węglowodany, a następnie po 15 minutach, proteiny, warzywa i tłuszcz. Tydzień później spożywali ten sam posiłek, ale w odwróconej kolejności: najpierw produkty białkowe, warzywa i tłuszcz, a następnie (15 minut później) węglowodany.
Na końcu węglowodany
Wyniki pokazały, że w przypadku spożywania warzyw i białka na początku posiłku poziom cukru był około 29% niższy 30 minut po posiłku (w porównaniu do sytuacji, gdy węglowodany były spożywane jako pierwsze).
Pomiary 60 i 120 minut po posiłku pokazały, że poziom cukru był odpowiednio o ok. 37% i 17% niższy w przypadku jedzenia warzyw i białka przed węglowodanami niż w odwrotnej sytuacji.
To odkrycie potwierdza, że kolejność przyjmowanych produktów może być nowym sposobem skutecznej kontroli poziomu glukozy u chorych na cukrzycę.
Jak twierdzi Aronne, wystarczy dokonać prostych zmian, żeby obniżyć poziom cukru we krwi i utrzymywać go na dobrym poziomie przez cały dzień.