Dieta Kontrola Typ 1 Typ 2 Wiadomości

Kolejność spożywania produktów wpływa na poziom glikemii po posiłku

Dieta cukrzycowa glikemia kolejnosc
Nie tylko co jemy ale tez w jakiej kolejności jemy ma wpływ na naszą glikemię

Jedzenie białka i warzyw przed węglowodanami prowadzi do obniżenia poziomu glukozy u osób otyłych z cukrzycą typu 2. Tę regularność zauważyli naukowcy z Weill Cornell Medical College. Choć badanie dotyczyło jedynie diabetyków typu 2, to wnioski mogą zostać wykorzystane również przez cukrzyków typu 1, chcących lepiej kontrolować glikemię poposiłkową.

Badanie, opublikowane na łamach Diabetes Care, może wpłynąć na sposób leczenia cukrzycy koncentrując się nie tylko na tym co jest elementem diety cukrzycowej, ale także, w jakiej kolejności jedzą pacjenci.

Louis Aronne, główny autor badania powiedział: “Węglowodany podnoszą poziom cukru we krwi. Zakaz ich jedzenia jest zwykle trudny do wykonania. (…)Przeprowadzone przez nas badanie wskazuje łatwiejszą drogę obniżenia poziom cukru we krwi”.

Utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy, szczególnie po posiłkach, jest niezwykle ważne. Jeśli jest on niezmiennie wysoki to występuje ryzyko powikłań choroby, w tym choroby wieńcowej, a nawet śmierci z powodu chorób serca i innych powikłań cukrzycowych.

Odwrócona kolejność posiłków

W badaniu wzięło udział 11 pacjentów borykających się z otyłością i cukrzycą typu 2. Każdy z nich przyjmował też doustny lek, metforminę. Uczestnicy badania spożywali ten sam posiłek w dwóch różnych dniach tygodnia. Posiłek składał się z węglowodanów (chleb ciabatta i sok pomarańczowy), białka, warzyw i tłuszczów (pierś z kurczaka, sałata, sałatka z pomidorów i gotowane na parze brokuły z masłem).

W obu przypadkach naukowcy zmierzyli poziom glukozy na czczo (12 godzin po kolacji) przed posiłkiem w godzinach porannych oraz 30, 60, 120 minut po jedzeniu. Zgodnie z umową za pierwszym razem pacjenci mieli najpierw jeść węglowodany, a następnie po 15 minutach, proteiny, warzywa i tłuszcz. Tydzień później spożywali ten sam posiłek, ale w odwróconej kolejności: najpierw produkty białkowe, warzywa i tłuszcz, a następnie (15 minut później) węglowodany.

Na końcu węglowodany

Wyniki pokazały, że w przypadku spożywania warzyw i białka na początku posiłku poziom cukru był około 29% niższy 30 minut po posiłku (w porównaniu do sytuacji, gdy węglowodany były spożywane jako pierwsze).

Pomiary 60 i 120 minut po posiłku pokazały, że poziom cukru był odpowiednio o ok. 37% i 17% niższy w przypadku jedzenia warzyw i białka przed węglowodanami niż w odwrotnej sytuacji.

To odkrycie potwierdza, że kolejność przyjmowanych produktów może być nowym sposobem skutecznej kontroli poziomu glukozy u chorych na cukrzycę.

Jak twierdzi Aronne, wystarczy dokonać prostych zmian, żeby obniżyć poziom cukru we krwi i utrzymywać go na dobrym poziomie przez cały dzień.

Monika Ostrowska

UkończyłaM Wydział Dziennikarstwa i Nauk Politycznych na Uniwersytecie Warszawskim oraz studia podyplomowe w Londynie. Od czasu poślubienia diabetyka typu 1, cukrzyca i jej zagadnienia stały się moją największą pasją. Każdą wolną chwilę spędzam na pogłębianiu wiedzy o biologii cukrzycy.

Uważam, że o cukrzycy mówi się stanowczo za mało, a wiedza o niej powinna być popularyzowana, w zwłaszcza w szkołach. Szczególnie interesują mnie zaganiania z zakresu dietoterapii i dietetyki, a także nowoczesne metody leczenia cukrzycy. Śledzę wszystkie najnowsze doniesienia z zakresu badań nad komórkami macierzystymi, przeszczepami oraz terapiami lekowymi.

W Cukrzyca Polska odpowiadam za wiadomości, zwłaszcza z zakresu cukrzycy typu 1, a także za marketing i komunikację.

W czasie wolnym lubię biegać oraz czytać.

Przejdź do strony z pozostałymi autorami portalu Cukrzyca Polska.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.