Wnioski z badań przeprowadzonych niedawno w Korei wskazują – zwiększone spożycie folianów (rodzaju witaminy z grupy B – kwasu foliowego – witaminy B9) może obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. u pań. Na jakiej podstawie wysunięto takie przypuszczenia?
Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2
Foliany – źródła i rola
Foliany występują głównie w mięsie – szczególnie podrobach, na przykład wątróbce oraz warzywach zielonych – za najbardziej obfite w tę witaminę uważa się szpinak i jarmuż (Wykres 1.). Pewne ilości znajdziemy również w produktach zbożowych i owocach, z pewnością jednak nie można uznać ich za wystarczająco dobre źródło folianów.
Czy istnieje związek między spożyciem folianów a rozwojem cukrzycy typu 2.?
Na to pytanie próbowali odpowiedzieć koreańscy badacze, wnioski zaś opublikowane zostały w czasopiśmie British Journal of Nutrition. Zadaniem badaczy była ocena związku między spożyciem folianów a ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. u badanych kobiet.
Poprzednie badania potwierdziły już, że niskie spożycie folianów zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu, anemii, choroby serca i zaburzeń poznawczych. Do tej pory nie oceniano jednak takiego powiązania z cukrzycą typu 2.
O badaniu
W celu określenia zależności między spożyciem folianów a rozwojem drugiego typu cukrzycy, badacze przez kilka lat obserwowali dietę 7.333 Koreanek w wieku 40 lat lub starszych. Ocenę spożycia folianów oparto o kwestionariusz zawierający 106 różne produkty spożywcze, włącznie z tymi zasobnymi w kwas foliowy.
Ocenę stężenia kwasu foliowego we krwi badanych przeprowadzono na początku eksperymentu. Kobiety biorące udział w analizie zbadano również pod kątem występowania cukrzycy.
Wyniki i ograniczenia badania
Analiza otrzymanych wyników ukazała, że w czasie trwania badania u 319 osób zdiagnozowano rozwijającą się cukrzycę typu 2. Wśród tej grupy dużo rzadziej występowały kobiety prowadzące dietę oraz suplementację zasobną w foliany.
Oczywiście, jak każda praca badawcza, ta również ma swoje ograniczenia. Ze względu na fakt, iż w grupie badanych były tylko kobiety, nie wiemy czy zależność jest taka sama u obu płci.
Badanie nie było również randomizowane, a co za tym idzie, możemy mówić jedynie o związku pomiędzy spożyciem folianów a ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Nie rozpatrzono również innych – genetycznych, środowiskowych i żywieniowych – aspektów mogących mieć wpływ na rozwój cukrzycy u badanych.
Choć te – niewątpliwie istotne – ograniczenia mogły mieć wpływ na końcowe wnioski badania, badacze z pewnością będą chcieli kontynuować rozpoczęte już próby oceny związku między spożyciem folianów a występowaniem cukrzycy.
Kwas foliowy jest niewątpliwie ważnym składnikiem naszej diety. Jak się okazuje, może mieć nawet związek ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. u kobiet. Oczywiście, sama suplementacja folianami i spożywanie produktów bogatych w tę witaminę nie wystarczy – dopiero dieta, aktywność fizyczna i odpowiedni tryb życia mogą ograniczyć prawdopodobieństwo rozwoju schorzenia.