Wiadomości

Kwasy omega – charakterystyka

Kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9 to zdrowe tłuszcze potrzebne do prawidłowego działania organizmu. Muszą być dostarczane poprzez dietę i suplementację, dlatego że ciało nie może samodzielnie ich wytworzyć (wyjątek to wydzielane w małych ilościach kwasy omega-9). Kwasy omega, inaczej niż niekorzystne tłuszcze nasycone, pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się więcej o właściwościach tych szczególnych substancji i poznaj ich najlepsze źródła.

Kwasy omega-3

Kwasami omega-3 o kluczowym znaczeniu dla ludzkiego organizmu są ALA, EPA oraz DHA. Pierwszy z nich to kwas alfa linolenowy. Jest silnym antyoksydantem spowalniającym proces starzenia się ciała. EPA to kwas eikozapentaenowy. Odgrywa on ważną rolę w funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego. DHA to inaczej kwas dokozaheksaenowy. Jest składnikiem budulcowym dla tkanki nerwowej. To substancja niezwykle ważna w okresie życia płodowego i we wczesnym dzieciństwie, dlatego że wspiera rozwój układu nerwowego.

Niezbędne kwasy normalizują ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Obniżają stężenie trójglicerydów we krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Kwasy omega-3 hamują rozwój choroby wieńcowej i niedokrwiennej serca. Poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przepływ bodźców w obrębie układu nerwowego. Wpływają na koncentrację, pamięć i zabezpieczają przed demencją. Ponadto cenne substancje działają przeciwmiażdżycowo i przeciwalergicznie. Kwasy omega 3 chronią przed wadami wzroku, zwyrodnieniem plamki żółtej i są składnikiem budulcowym siatkówki. Działają korzystnie na skórę, zapobiegają depresji i otyłości.

Dobrymi źródłami kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie takie jak łosoś, tuńczyk, śledź czy makrela. Substancje można znaleźć również w migdałach, orzechach włoskich oraz olejach roślinnych – m.in. w oleju lnianym, sojowym i rzepakowym.

Kwasy omega-6

Najważniejszymi dla nas kwasami omega-6 są LA (kwas linolowy), GLA (kwas gamma- linolenowy) oraz ARA (kwas arachidonowy). Kwas linolowy chroni przed otyłością i powikłaniami cukrzycowymi. Działa przeciwutleniająco i hamuje rozwój nowotworów. Kwas gamma-linolenowy poprawia kondycję skóry. Z kolei kwas arachidonowy ma wpływ na regulowanie kurczliwości naczyń krwionośnych i buduje błony komórkowe.

Kwasy omega-6 działają przeciwzapalnie i immunomodulująco. Ograniczają objawy chorób autoimmunologicznych i pozwalają zachować włosy, paznokcie i skórę w dobrym stanie. W życiu płodowym substancje wspierają rozwój układu nerwowego. Kwasy omega-6 chronią przed udarem mózgu i zawałem serca. Obniżają poziom LDL i stabilizują ciśnienie krwi. Ponadto substancje łagodzą bóle neuropatyczne.

Aby dostarczyć swojemu ciału odpowiednią porcję kwasów omega-6, należy jeść awokado, surowe margaryny roślinne, orzechy ziemne, migdały, pestki dyni i słonecznika, sezam oraz oleje roślinne – arachidowy, kokosowy, oliwę, rzepakowy, kukurydziany i z pestek winogron.

Kwasy omega-9

Kwasu omega-9 to jednonienasycone kwasy zaliczane do NNKT. Organizm potrafi samodzielnie je syntezować. Konieczna jest jednak odpowiednia podaż kwasów omega-3 i -6. Najważniejszą substancją wśród kwasów omega-9 jest kwas oleinowy. W jaki sposób omawiane składniki działają na ciało? Kwasy omega-9 obniżają poziom trójglicerydów i stężenie złego cholesterolu. Spowalniają proces starzenia się skóry i chronią ją przed nadmierną utratą wody. Kwasy omega-9 zawarte są w siemieniu lnianym, oliwie, awokado, migdałach, orzechach ziemnych, pistacjach, oleju rzepakowym, słonecznikowym, z migdałów i orzechów ziemnych.

Kwasy omega-3, -6 i -9 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są potrzebne naszemu organizmowi do zachowania zdrowia i dobrej kondycji skóry. Ciało wymaga odpowiedniej proporcji kwasów nienasyconych, by mogło prawidłowo funkcjonować. Pozytywne działanie kwasów omega na ludzki organizm sprawia, że warto zadbać o ich odpowiednią podaż w diecie i w razie potrzeby wprowadzić dodatkową suplementację.

Materiał zewnętrzny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.