Lekooporna gruźlica powraca i to właśnie u diabetyków. Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że wzrasta ilość przypadków zachorowań na gruźlicę wśród cukrzyków. WHO poinformowało, że 10% wszystkich zachorowań na gruźlicę to właśnie diabetycy, i aby powstrzymać epidemię gruźlicy, należy powstrzymać epidemię cukrzycy typu 2.
Gruźlica i cukrzyca
Cukrzyca osłabia układ odpornościowy i przyczynia się do uszkodzenia naczyń krwionośnych w płucach. W rezultacie organizm diabetyka jest 3 razy bardziej narażony na zachorowanie na gruźlicę, w porównaniu z osobą zdrową. Co więcej, diabetycy są bardziej narażeni na rozwój poważnych chorób płuc w następstwie gruźlicy, a samo leczenie diabetyków z gruźlicą jest szczególne trudne. Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia, cukrzycy którzy zachorują na gruźlicę maja też większe ryzyko zgonu w następstwie gruźlicy, oraz większe prawdopodobieństwo nawrotów choroby. Dotyczy to też osób z nietolerancją glukozy czyli stanem przedcukrzycowym.