Przyczyny i czynniki ryzyka Typ 2 Wiadomości

Picie słodkich napojów zwiększa ryzyko cukrzycy typu LADA oraz cukrzycy typu 2

Napoje słodzone i cukrzyca
Czy to soki owocowe, napoje energetyczne czy gazowane słodzone cukrem czy słodzikiem – lepiej z nich zrezygnować na korzyść wody i zielonej herbaty

Najnowsze badania Instytutu Karolinska w Sztokholmie wykazały że picie słodkich napojów dwukrotnie większa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu LADA oraz cukrzycę typu 2. Tyczy się to napojów słodzonych cukrem jak i tych słodzonych słodzikiem – soków owocowych, napojów gazowanych, napojów energetycznych.

O ile fakt, że picia napojów gazowanych sprzyja cukrzycy typu 2 nikogo nie dziwi, to związek z rozwojem cukrzycy typu LADA był zaskoczeniem dla naukowców.

Badania przeprowadzono pod kierownictwem Josefin Edwall Löfvenborg, a wyniki opublikowano w European Journal of Endocrinology.

Badania nad cukrzycą i piciem słodkich napojów

Naukowcy zaprosili do badania 2,874 dorosłych z czego 1,136 cierpiało na cukrzycę typu 2, 357 cierpiało na cukrzycę typu LADA, a 1,137 stanowiło grupę kontrolną zdrowych osób.

Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące z kwestionariuszy dotyczących zwyczajów żywieniowych uczestników badania pod kontem spożycia napojów gazowanych na rok przed diagnozą choroby. Uczestników również poddano badaniom na insulinooporność, funkcję komórek beta trzustki oraz sprawdzono odpowiedź immunologiczną czyli obecność przeciwciał anty-GAD.

0,4L słodkich napojów dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycą LADA i typ 2

Okazało się, że spożycie dwóch porcji słodkich napojów o pojemności 0,2l (czyli w sumie 0,4 litra) – niezależnie czy słodzonych cukrem czy słodzikiem – zwiększa dwukrotnie ryzyko zachorowania na cukrzycę typu LADA oraz zwiększa 2,4 ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Jest to ilość niewiele mniejsza od dwóch szklanek soku z kartonu lub niewiele więcej niż puszka koli

Jeśli zaś spożycie wzrastało do 1L dziennie takich napojów, ryzyko wynosiło 3,5 w przypadku LADA oraz aż 10,5 w przypadku cukrzycy typu 2. Mówimy tutaj o napojach takich jak soki owocowe z kartonów, gazowane napoje typu kola, oranżady, napoje energetyczne.

Sztuczne słodziki zwiększają ryzyko cukrzycy

Naukowcy byli zaskoczeni że nie tylko cukier sprzyja rozwojowi wymienianych typów cukrzycy. Jest kilka możliwych wyjaśnień takiej sytuacji.

Jednym z nich jest fakt, że słodziki zwiększają apetyt i sprawiają, że spożywamy więcej słodkich produktów kompensując fakt że spożyliśmy ‘pusty’ odżywczo napój. Spożycie cukru zaś sprzyja otyłości i w konsekwencji jest czynnikiem rozwoju cukrzycy.

Inne wyjaśnienie mówi, że słodziki zmienią skład flory bakteryjnej w jelitach, zaburzając równowagę i sprzyjają rozwojowi niekorzystnych dla nas mikrobów, które to z kolei sprzeją stanom zapalnym organizmu i insulinooporności.

Jeszcze inne wyjaśnienie mówi, że jest to korelacja, a nie relacja przyczynowo skutkowa – osoby z nadwagą zamieniły napoje słodzone cukrem na te słodzone słodzikiem próbując stracić na wadze. A nadwaga jest ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.

Cukrzyca typu LADA a słodkie napoje

Najbardziej zaskakującym był fakt korelacji spożycia słodkich napojów i rozwoju cukrzycy typu LADA. O ile przyczyną cukrzycy typu 2 jest insulinooporność, to cukrzyca typu LADA to choroba autoimmunologiczna.

Na razie naukowcy nie mają pewnego wyjaśnienia tego zjawiska. Jednak badacze w swoim raporcie wspominają, ze picie napojów gazowanych było już wcześniej łączone ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 1 oraz innego autoimmunologicznego schorzenia – reumatoidalnego zapalania stawów.

Przeczytaj więcej: słodkie napoje mogą zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 1

Jednak w badaniu instytutu Karolińska nie zauważono zwiększonej odpowiedzi autoimmunologicznej, jedynie zwiększoną insulinooporność oraz osłabienie funkcji komórek beta trzustki – przyczyn cukrzycy typu 2.

Naukowcy podejrzewają wiec, że cukrzyca typu LADA oraz typ 2 mogą mieć więcej wspólnych cech niż wcześniej myślano.

Niezależnie od przyczyn, dla własnego zdrowia lepiej unikać słodkich napojów, i pić wodę, zieloną herbatę, kawę, i okazjonalnie świeżo wyciskany, domowy sok owocowy.

Przeczytaj więcej: co pić w cukrzycy?

 Źródło: Sweetened beverage intake and risk of latent autoimmune diabetes in adults (LADA) and type 2 diabetes

 

Monika Ostrowska

UkończyłaM Wydział Dziennikarstwa i Nauk Politycznych na Uniwersytecie Warszawskim oraz studia podyplomowe w Londynie. Od czasu poślubienia diabetyka typu 1, cukrzyca i jej zagadnienia stały się moją największą pasją. Każdą wolną chwilę spędzam na pogłębianiu wiedzy o biologii cukrzycy.

Uważam, że o cukrzycy mówi się stanowczo za mało, a wiedza o niej powinna być popularyzowana, w zwłaszcza w szkołach. Szczególnie interesują mnie zaganiania z zakresu dietoterapii i dietetyki, a także nowoczesne metody leczenia cukrzycy. Śledzę wszystkie najnowsze doniesienia z zakresu badań nad komórkami macierzystymi, przeszczepami oraz terapiami lekowymi.

W Cukrzyca Polska odpowiadam za wiadomości, zwłaszcza z zakresu cukrzycy typu 1, a także za marketing i komunikację.

W czasie wolnym lubię biegać oraz czytać.

Przejdź do strony z pozostałymi autorami portalu Cukrzyca Polska.