Naukowcy udowodnili, że u cukrzyków typu 2 pomijanie śniadania powoduje niebezpieczny, bo aż 30%, wzrost glikemii w ciągu dnia. Okazuje się, że jeśli pominiemy najważniejszy posiłek dnia, to nasz trzustka ‘zapomina’ jak produkować insulinę, zmniejszając jej ilość nawet, jeśli zjemy normalny obiad i normalną kolację.
Kolejny dowód na to, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia w diecie cukrzycowej, a jego pomijanie może grozić powikłaniami cukrzycy, takimi jak choroby serca, amputacje czy retinopatia (choroby oczu).
Śniadanie ma wpływ cukrzycę
Wiele eksperymentów wskazuje, że śniadanie to ważny element każdej diety odchudzającej, oraz, że w cukrzycy lepiej zjeść obfite śniadanie i lekką kolację, niż odwrotnie. Teraz badacze postanowili sprawdzić, czy zupełne pomijanie śniadań ma również negatywny wpływ na kontrolę cukrzycy.
Przeczytaj więcej:
- Obfite śniadanie i lekka kolacja pomaga kontrolować glikemię
- Wysokobiałkowe śniadanie zmniejsza apetyt w ciągu dnia
Naukowcy przeprowadzili eksperyment z udziałem 22 wolontariuszy, chorych na cukrzyce typu 2. Uczestnicy liczyli sobie średnio 56,9 lat, a ich body mass index, BMI, wynosił 28.2.
Przez dwa dni eksperymentu uczestnicy pod względem ilości kalorii spożywali dokładnie taki sam obiad i taką samą kolację. Posiłki składały się z tuńczyka, mleka, chleba oraz śniadaniowego batonika czekoladowego. (Przyp. red. Cukrzyca Polska nie zaleca tak skomponowanych posiłków, gdyż nie są one zbilansowane).
Jedyna równica polegała na tym, że jednego dnia spożywano śniadanie, a drugiego dnia uczestnicy pościli aż do obiadu.
Osłabiona funkcja trzustki
Wyniki były zaskakujące. Okazało się, że w dniu, kiedy pominięto śniadanie, uczestnicy zanotowali poziom cukru na poziomie 268 mg/dl po obiedzie, oraz 298 mg/dl po kolacji, zaś w dniu, kiedy śniadanie zjedzono, pomiar cukru po obiedzie wyniósł średnio 192 mg/dl oraz 215 mg/dl po kolacji. Brak śniadania zwiększył glikemię o średnio 32% w ciągu dnia.
Naukowcy sprawdzili również inne paramenty, takie jak ilość produkowanej insuliny, ilość hormonu inkretynowego GLP-1 który pobudza trzustkę do produkcji insuliny, a także odpowiada ze poczucie sytości, a także ilość kwasów tłuszczowych.
W dniu, w którym uczestnicy nie spożyli śniadania, poszczególne parametry wyglądały następująco (w porównaniu z dniem kiedy zjedli śniadanie):
Obiad | Kolacja | |
Glikemia | +37% | +27% |
Kwasy tłuszczowe | +42% | +30% |
Insulina | -17% | -8 |
GLP-1 | -19% | -16.5% |
Co więcej, w dniu, kiedy śniadanie pominięto, produkcja insuliny rozpoczęła się 30 minut później.
Powyższe wyniki wskazują istotnie zaburzenie metabolizmu węglowodanów w dniu w którym nie zjedzono śniadania. Wyższy poziom kwasów tłuszczowych osłabia działanie insuliny w organizmie, zaś niższy poziom insuliny oraz GLP-1 wskazuje, ze trzustka nie pracowała w tym dniu tak efektywnie, jak w dniu, kiedy spożyto śniadanie.
Profesor Danielle Jakubowicz, szefowa zespołu badawczego, tłumaczy to zjawisko, tym, że długa przerw między posiłkami, sprawia, ze trzustka niejako ‘zapomina’ jaka jest funkcja, stąd mniej insuliny oraz jej produkcja rozpoczyna się później, co prowadzi do hiperglikemii.
Regularne pomijanie śniadań zwiększa glikemię, hemoglobinę glikowaną, a w konsekwencji znacząco zwiększa ryzyko powikłań cukrzycy.
Cukrzyk powinien zawsze jeść śniadania
Naukowcy byli zaskoczeni tak drastycznym wzrostem glikemii w dniu ‘bezśniadaniowym’. Komentując wyniki, profesor Danielle Jakubowicz powiedziała:
“W świetle wyników naszego eksperymentu zalecamy, aby każdy diabetyk typu 2 zjadał śniadanie, gdyż pomijanie śniadanie prowadzi do uszkodzenia funkcji trzustki, a to z kolei prowadzi do podwyższonych cukrów, nawet jeśli porcje obiadowe i kolacyjne będą w normie’.
Naukowcy teraz planują przeprowadzić podobny eksperyment z udziałem diabetyków typu 1 aby sprawdzić, czy występuje u nich taki sam mechanizm.