Dieta Typ 2 Wiadomości

Pomijanie śniadań powoduje 30% wzrost glikemii i upośledza funkcję trzustki

Pomijanie śniadań w cukrzycy
Pomijanie śniadań prowadzi do hiperglikemii

Naukowcy udowodnili, że u cukrzyków typu 2 pomijanie śniadania powoduje niebezpieczny, bo aż 30%, wzrost glikemii w ciągu dnia. Okazuje się, że jeśli pominiemy najważniejszy posiłek dnia, to nasz trzustka ‘zapomina’ jak produkować insulinę, zmniejszając jej ilość nawet, jeśli zjemy normalny obiad i normalną kolację.

Kolejny dowód na to, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia w diecie cukrzycowej, a jego pomijanie może grozić powikłaniami cukrzycy, takimi jak choroby serca, amputacje czy retinopatia (choroby oczu).

Śniadanie ma wpływ cukrzycę

Wiele eksperymentów wskazuje, że śniadanie to ważny element każdej diety odchudzającej, oraz, że w cukrzycy lepiej zjeść obfite śniadanie i lekką kolację, niż odwrotnie. Teraz badacze postanowili sprawdzić, czy zupełne pomijanie śniadań ma również negatywny wpływ na kontrolę cukrzycy.

Przeczytaj więcej:

Naukowcy przeprowadzili eksperyment z udziałem 22 wolontariuszy, chorych na cukrzyce typu 2. Uczestnicy liczyli sobie średnio 56,9 lat, a ich body mass index, BMI, wynosił 28.2.

Przez dwa dni eksperymentu uczestnicy pod względem ilości kalorii spożywali dokładnie taki sam obiad i taką samą kolację. Posiłki składały się z tuńczyka, mleka, chleba oraz śniadaniowego batonika czekoladowego. (Przyp. red. Cukrzyca Polska nie zaleca tak skomponowanych posiłków, gdyż nie są one zbilansowane).

Jedyna równica polegała na tym, że jednego dnia spożywano śniadanie, a drugiego dnia uczestnicy pościli aż do obiadu.

Osłabiona funkcja trzustki

Wyniki były zaskakujące. Okazało się, że w dniu, kiedy pominięto śniadanie, uczestnicy zanotowali poziom cukru na poziomie 268 mg/dl po obiedzie, oraz 298 mg/dl po kolacji, zaś w dniu, kiedy śniadanie zjedzono, pomiar cukru po obiedzie wyniósł średnio 192 mg/dl oraz 215 mg/dl po kolacji. Brak śniadania zwiększył glikemię o średnio 32% w ciągu dnia.

Naukowcy sprawdzili również inne paramenty, takie jak ilość produkowanej insuliny, ilość hormonu inkretynowego GLP-1 który pobudza trzustkę do produkcji insuliny, a także odpowiada ze poczucie sytości, a także ilość kwasów tłuszczowych.

W dniu, w którym uczestnicy nie spożyli śniadania, poszczególne parametry wyglądały następująco (w porównaniu z dniem kiedy zjedli śniadanie):

ObiadKolacja
Glikemia+37%+27%
Kwasy tłuszczowe+42%+30%
Insulina-17%-8
GLP-1-19%-16.5%

 

Co więcej, w dniu, kiedy śniadanie pominięto, produkcja insuliny rozpoczęła się 30 minut później.

Powyższe wyniki wskazują istotnie zaburzenie metabolizmu węglowodanów w dniu w którym nie zjedzono śniadania. Wyższy poziom kwasów tłuszczowych osłabia działanie insuliny w organizmie, zaś niższy poziom insuliny oraz GLP-1 wskazuje, ze trzustka nie pracowała w tym dniu tak efektywnie, jak w dniu, kiedy spożyto śniadanie.

Profesor Danielle Jakubowicz, szefowa zespołu badawczego, tłumaczy to zjawisko, tym, że długa przerw między posiłkami, sprawia, ze trzustka niejako ‘zapomina’ jaka jest funkcja, stąd mniej insuliny oraz jej produkcja rozpoczyna się później, co prowadzi do hiperglikemii.

Regularne pomijanie śniadań zwiększa glikemię, hemoglobinę glikowaną, a w konsekwencji znacząco zwiększa ryzyko powikłań cukrzycy.

Cukrzyk powinien zawsze jeść śniadania

Naukowcy byli zaskoczeni tak drastycznym wzrostem glikemii w dniu ‘bezśniadaniowym’. Komentując wyniki, profesor Danielle Jakubowicz powiedziała:

“W świetle wyników naszego eksperymentu zalecamy, aby każdy diabetyk typu 2 zjadał śniadanie, gdyż pomijanie śniadanie prowadzi do uszkodzenia funkcji trzustki, a to z kolei prowadzi do podwyższonych cukrów, nawet jeśli porcje obiadowe i kolacyjne będą w normie’.

Naukowcy teraz planują przeprowadzić podobny eksperyment z udziałem diabetyków typu 1 aby sprawdzić, czy występuje u nich taki sam mechanizm.

Żródło: Fasting Until Noon Triggers Increased Postprandial Hyperglycemia and Impaired Insulin Response After Lunch and Dinner in Individuals With Type 2 Diabetes: A Randomized Clinical Trial

Monika Ostrowska

UkończyłaM Wydział Dziennikarstwa i Nauk Politycznych na Uniwersytecie Warszawskim oraz studia podyplomowe w Londynie. Od czasu poślubienia diabetyka typu 1, cukrzyca i jej zagadnienia stały się moją największą pasją. Każdą wolną chwilę spędzam na pogłębianiu wiedzy o biologii cukrzycy.

Uważam, że o cukrzycy mówi się stanowczo za mało, a wiedza o niej powinna być popularyzowana, w zwłaszcza w szkołach. Szczególnie interesują mnie zaganiania z zakresu dietoterapii i dietetyki, a także nowoczesne metody leczenia cukrzycy. Śledzę wszystkie najnowsze doniesienia z zakresu badań nad komórkami macierzystymi, przeszczepami oraz terapiami lekowymi.

W Cukrzyca Polska odpowiadam za wiadomości, zwłaszcza z zakresu cukrzycy typu 1, a także za marketing i komunikację.

W czasie wolnym lubię biegać oraz czytać.

Przejdź do strony z pozostałymi autorami portalu Cukrzyca Polska.