Dieta Wiadomości

Zakaz stosowania tłuszczy trans zmniejszył liczbę zgonów z powodu chorób serca

Z najnowszych badań wynika, że wprowadzenie zakazu dodawania do żywności tłuszczów trans zmniejszyło liczbę zgonów z powodu chorób serca w Danii. To ważna informacja dla diabetyków, ponieważ choroby serca są najczęstszym powikłaniem cukrzycy. W Polsce taki zakaz nie obowiązuje, należny więc dokładnie czytać etykiety i unikać utwardzonych tłuszczy roślinnych.

Tłuszcze trans to tłuszcze nienasycone sztucznie utwardzane

Tłuszcze trans rodzaj tłuszczy nienasyconych, są one otrzymywane sztucznie za pomocą uwodornionego oleju oraz uwodorniania stałych tłuszczów roślinnych. Ten rodzaj tłuszczów trans występuje głównie w fast foodach, margarynie i maśle roślinnym. Tłuszcze trans wydłużają okres przydatności do spożycia żywności i zapewniają spójność smaku, dlatego dla firm spożywczych są one dobrodziejstwem. A do tego są bardzo tanie.

Naturalne tłuszcze trans występują w produktach pochodzenia zwierzęcego i w mleku (oraz produktach powstających z przetwarzania mleka), i te tłuszcze trans nie są dla nas szkodliwe, wręcz przeciwnie.

Spadek zgonów w Danii

Analiza, opublikowana na łamach American Journal of Preventive Medicine, została oparta na danych pochodzących z Danii, gdzie w 2004 roku wprowadzono zakaz dodawania tłuszczów trans do żywności. Zespół badaczy porównał te dane ze statystykami pięciu innych krajów: Estonii, Finlandii, Luksemburgu, Meksyku i Hiszpanii. W latach 2003-2012 liczba zgonów spowodowanych chorobami serca w Danii spadła z 359 tys. do 100 tys.

Natomiast w latach 2004-2006 śmiertelność z powodu układu krążenia spadła o 4%. Po 2007 roku stopa śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych nadal spada.

Brandon Restrepo, który przeprowadził badania, powiedział: “Wiedzieliśmy, że istniał silny związek między spożyciem tłuszczów trans i chorobami układu krążenia. (…) Chciałem ocenić, czy polityka zakazu doprowadziła do obniżenia stóp chorób sercowo-naczyniowych i umieralności.”

Zakaz w innych krajach

Zakaz dodawania tłuszczów trans wprowadził w 2006 roku Nowy Jork.

W Austrii, Islandii i Szwajcarii obowiązywały te przepis

Tłuszcze nasycone w słodyczach
Lody, herbatniki, i inne przetwory cukiernicze zawierają sporo tłuszczy trans

y w latach 2009-2011. Agencja Żywności i Leków (FDA) przedłużył zakaz używania tłuszczów trans w Stanach Zjednoczonych do 2018 roku.

Dr Stephen Ostroff z FDA powiedział: “Przepisy mają na celu ograniczenie występowania choroby niedokrwiennej serca i śmiertelnych ataków serca każdego roku.”

Niestety póki co nic nie wskazuje, żeby zakaz został wprowadzony w Polsce.Pozostaje nam unikać gotowych produktów, zwłaszcza takich które zawierają:

  • (częściowo) utwardzone tłuszcze roślinne
  • (częściowo) uwodornione tłuszcze
  • gotowych ciastek, herbatników, słodyczy, tanich lodów
  • gotowych posiłków, mrożonych pizz, posiłków do mikrofalii
  • margaryn
  • fastfoodów, na przykład frytek
Monika Ostrowska

UkończyłaM Wydział Dziennikarstwa i Nauk Politycznych na Uniwersytecie Warszawskim oraz studia podyplomowe w Londynie. Od czasu poślubienia diabetyka typu 1, cukrzyca i jej zagadnienia stały się moją największą pasją. Każdą wolną chwilę spędzam na pogłębianiu wiedzy o biologii cukrzycy.

Uważam, że o cukrzycy mówi się stanowczo za mało, a wiedza o niej powinna być popularyzowana, w zwłaszcza w szkołach. Szczególnie interesują mnie zaganiania z zakresu dietoterapii i dietetyki, a także nowoczesne metody leczenia cukrzycy. Śledzę wszystkie najnowsze doniesienia z zakresu badań nad komórkami macierzystymi, przeszczepami oraz terapiami lekowymi.

W Cukrzyca Polska odpowiadam za wiadomości, zwłaszcza z zakresu cukrzycy typu 1, a także za marketing i komunikację.

W czasie wolnym lubię biegać oraz czytać.

Przejdź do strony z pozostałymi autorami portalu Cukrzyca Polska.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.