Wiadomości

Suplementacja ziół przy cukrzycy – naturalne sposoby na zbicie poziomu cukru we krwi

Według statystyk już co 10 Polak choruje na cukrzycę. Podstawą w leczeniu są oczywiście odpowiednie leki oraz kontrola poziomu cukru we krwi. Jednak sporym wsparciem mogą okazać się zioła, które obniżają stężenie cukru we krwi. Jakie naturalne produkty wybrać?

Morwa biała – polecana cukrzykom

Morwa biała to chyba jedna z najbardziej popularnych roślin polecanych chorym na cukrzycę. Należy jednak pamiętać, że przeciwcukrzycowe działanie ma napar z liści, nie z owoców. Czemu morwa biała zawdzięcza swoje silne działanie? Zawiera alkaloid, który działa podobnie do leku przeciw cukrzycy – akarbozy. Po spożyciu naparu zwalnia trawienie węglowodanów i można również liczyć na wolniejszy wzrost glikemii poposiłkowej.

Liście morwy zawierają oprócz tego flawonoidy, do których należy kwercetyna. To substancja hamująca dla nadmiaru enzymu, który odpowiada za przemianę glukozy w sorbitol. Jeśli jest go za dużo, powoduje powikłania u cukrzyków – w obrębie układu nerwowego, nerek i wzroku. To nie wszystko – morwa biała ma działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. By zakosztować tego bogactwa natury, wystarczy zaparzyć 1 łyżeczkę liści morwy na 100 ml gorącej wody przez 5 minut pod przykryciem.

Rutwica lekarska – skutecznie obniża poziom cukru

Udowodniono skuteczność rutwicy lekarskiej w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Zioło to zwiększa też obwodowy wychwyt glukozy i transport glukozy, hamuje glukoneogenezę i glikogenolizę wątrobową a przy okazji zmniejsza wchłanianie glukozy w jelicie cienkim. Wiadomo też, że napar z ziela rutwicy zwiększa insulinowrażliwość, czyli odpowiedź receptorów na poziom insuliny we krwi.

Co ciekawe, guanidyny zawarte w rutwicy stały się prekursorem w produkcji głównego leku stosowanego w leczeniu cukrzycy – metforminy. Przy okazji rutwica stymuluje redukcję masy ciała, przyspiesza gojenie się ran pooperacyjnych i ma działanie przeciwwirusowe. Przepis na napar jest bardzo prosty –  1-2 łyżeczki ziela zalej 1 szklanką wrzątku i odstaw na kwadrans, a następnie przecedź. Taki napar popijaj 2-3 razy dziennie.

Fasola pospolita – niespodziewany sojusznik

Pozbawione nasion wysuszone strąki fasoli, to znaczy naowocnia, to źródło leczniczych właściwości rośliny. Działanie odwaru ze strąków fasoli polega na zmniejszeniu poziomu cukru we krwi, zwłaszcza we wczesnej fazie choroby. Pomocny jest też przy stosowaniu leków przeciwcukrzycowych, a nawet może doprowadzić do zmniejszenia ich dawki. Nie podlega dyskusji także korzystny wpływ naparu z fasoli na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów. Warto wiedzieć, że napój ten ma działanie moczopędne – sprawdzi się więc również przy kamicy nerkowej i obrzękach.

Kozieradka i cynamon – warto z nich korzystać

Nasiona kozieradki pospolitej to świetny dodatek do potraw, szczególnie zaś dla cukrzyków. Zmielone nasiona kozieradki skutkują znacznym spadkiem stężenia glukozy we krwi. Polecana osobom z cukrzycą nieinsulinozależną, ponieważ poprawia obwodową tolerancję glukozy. Powoduje też spadek stężenia insuliny w surowicy oraz glukozy w moczu.

Z kolei napar z kory cynamonu cejlońskiego odciąży trzustkę i może zapobiec hiperinsulinemii. Wszystko to dzięki zwiększeniu insulinowrażliwości komórek. Kora cynamonowca zawiera składniki, które stymulują receptory insuliny na błonach komórkowych. Każde dołączenie ziół do diety należy skonsultować z lekarzem lub specjalistą od ziołolecznictwa. Jeśli ekspert nie ma przeciwwskazań, wszystkie zioła przeciw cukrzycy oferuje Sklep Plantago.