Przyczyny i czynniki ryzyka Wiadomości

Zażywanie tytoniu w postaci tabaki zwiększa ryzyko insulinooporności i cukrzycy typu 2 aż o 70%

Tabaka i cukrzyca
Tabaka i inne produkty tytoniowe mogą prowadzić do cukrzycy typu 2 i insulinooporności

Zażywanie jednej porcji tabaki dziennie może, podobnie jak palenie papierosów, zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 nawet o 70%.

Jest to istotne również z punku widzenia cukrzycy typu 1, gdyż insulinooporność w cukrzycy typu 1 znacząco utrudnia kontrolę choroby., może tez prowadzić do zespołu metabolicznego.

Autorka badań Sofia Carlsson wraz z zespołem naukowców zbadała szwedzki rodzaj tabaki znanej jako snus. Od tej sprzedawanej w Polsce różni się tym, że aplikuje się ją doustnie. Zawiera też więcej nikotyny niż przeciętny papieros. Okazało się, że zażywanie tabaki może zwiększać insulinooporność, która jest główną przyczyną zachorowań na cukrzycę typu 2.

Sprzedaż snusu jest nielegalna w wielu krajach Unii Europejskiej, nie dotyczy to jednak Szwecji i większości krajów skandynawskich. Szwedzka Agencja Zdrowia Publicznego donosi, że 19% mężczyzn i 4% kobiet będących mieszkańcami Szwecji zażywa tę tabakę.

Przypadki zachorowań na cukrzycę rzadko wiązane są z zażywaniem tytoniu

Badania zostały przeprowadzone w szwedzkim Instytucie Karolinska i donoszą, że zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 było równie wysokie w przypadku użytkowników snusu, co u osób palących jedną paczkę papierosów dziennie.

,,Możemy potwierdzić wcześniejsze przypuszczenia, że użytkownicy snusu narażeni są na podwyższone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Efekt ten może nie być wiązany z zażywaniem tabaki, gdyż jej użytkownicy robią to okazjonalnie, bądź są osobami prowadzącymi tryb życia, który jest szkodliwy pod innymi względami.” Dodaje Calsson.

W celu oceny ryzyka naukowcy badali powiązanie między zażywaniem tabaki i ryzykiem cukrzycy typu 2 wykorzystując dane pobrane od 54 500 nie palących mężczyzn w latach 1990-2013. W tym czasie spośród wszystkich uczestników na cukrzycę typu 2 zachorowało 2 441 badanych.

Tytoniowe używki mają negatywny wpływ na nasze zdrowie, niezależnie od postaci

Badania pokazały, że użytkownicy snusu zażywający jedną porcję tytoniu tygodniowo są aż o 70% bardziej narażeni na wystąpienie cukrzycy typu 2, niż w przypadku osób nie zażywających tabaki. Z kolei ryzyko cukrzycy u osób zażywających 5-6 porcji tygodniowo wynosi dodatkowe 40%, i z każdą kolejną dawką ryzyko wystąpienia cukrzycy jest coraz większe.

,,Nasze wyniki wskazują, że spożywanie dużych ilości tabaki jest czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2. Ryzyko było równie wysokie u palaczy tytoniu, co oznacza, że zamiana papierosów na tabakę nie zmniejszy ryzyka wystąpienia tej choroby. Wyniki te są potwierdzeniem poglądu, że każda postać nikotyny jest równie szkodliwa i zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy.”

Naukowcy wyjaśniają dodatkowo, że analiza wpływu tabaki w przypadku kobiet nie była możliwa, gdyż panie znacznie rzadziej zażywają tytoń w tej postaci. Podkreślają jednak, że jest to istotny aspekt dla przyszłych badań.

Źródło: Journal of Internal Medicine

Monika Ostrowska

UkończyłaM Wydział Dziennikarstwa i Nauk Politycznych na Uniwersytecie Warszawskim oraz studia podyplomowe w Londynie. Od czasu poślubienia diabetyka typu 1, cukrzyca i jej zagadnienia stały się moją największą pasją. Każdą wolną chwilę spędzam na pogłębianiu wiedzy o biologii cukrzycy.

Uważam, że o cukrzycy mówi się stanowczo za mało, a wiedza o niej powinna być popularyzowana, w zwłaszcza w szkołach. Szczególnie interesują mnie zaganiania z zakresu dietoterapii i dietetyki, a także nowoczesne metody leczenia cukrzycy. Śledzę wszystkie najnowsze doniesienia z zakresu badań nad komórkami macierzystymi, przeszczepami oraz terapiami lekowymi.

W Cukrzyca Polska odpowiadam za wiadomości, zwłaszcza z zakresu cukrzycy typu 1, a także za marketing i komunikację.

W czasie wolnym lubię biegać oraz czytać.

Przejdź do strony z pozostałymi autorami portalu Cukrzyca Polska.