Dieta Wiadomości

Tłuszcze trans zakazane w produkcji żywności w USA

Tluszcze trans dieta cukrzycowa fast food
Tłuszcze trans zakazane w produkcji żywności w USA. Stosowane są w fastfoodach, słodyczach i żywności przetworzonej.

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) ogłosiła, że w ciągu najbliższych trzech lat, tłuszcze trans muszą być usunięte z żywności produkowanej w USA. Ostatnie badania wykazały, że prowadzą one do otyłości, chorób serca, cukrzycy typu 2, a nawet choroby Alzheimera.

Producenci żywności do 2018 roku będą musieli zapewnić, że nie stosują tego dodatku w swoich produktach. W Polsce tłuszcze trans nie są zakazane, ani nie są wyznaczone limity ich użycia.

Co to są tłuszcze trans?

Tłuszcze trans są sztucznie wytwarzane przez dodanie cząsteczek wodoru do tłuszczów nienasyconych, takich jak oleje roślinne. Dodanie wodoru zmienia strukturę chemiczną oleju, ta że w temperaturze pokojowej zmienia stan skupienia na stały.

Są one powszechnie używane, ponieważ wydłużają okres trwałości produktów i ulepszają ich smak. Jednak badania prowadzone przez wiele lat wykazały, że spożywanie tłuszczów trans zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca (choroby niedokrwiennej serca, zawałów), udarów mózgu i cukrzycy typu 2. FDA stwierdza, że usunięcie ich z przetworzonej żywności może zapobiec tysięcy zgonów każdego roku.

Uwaga, istnieją też zdrowe, naturalne tłuszcze trans. Występują one w mleku i w jego przetworach np. maśle. Ten typ tłuszczy trans ma jednak inną budowę i jest dobry dla naszego zdrowia.

Tłuszcze trans w co najmniej 27% żywności

Od 1950 roku tłuszcze trans dodawane są do produktów spożywczych. Występują głównie w fast foodach, choć nie tylko. Dodawane są do m.in. w margaryny, chipsów ziemniaczanych, ciast, tortów, pizzy, frytek, smażonego kurczaka i pączków.

Raport Environmental Working Group szacuje, że tłuszcze trans były obecne w około 27% produktów spożywczych znajdujących się w supermarketach. Ponadto, dodatkowe 10% produktów nie wykluczała ich obecności w swoim składzie. A to oznacza, że produkty z tłuszczami trans mogły stanowić blisko 40 % całego asortymentu spożywczego.

Jak unikać tłuszczów trans?

W Polsce producenci nie muszą informować o zawartości tłuszczy trans w swoich produktach.  Nie ma tez ograniczeń ile takich tłuszczy może się znaleźć w produktach spożywczych. Wielu z nich używa nazw takich jak tłuszcze cukiernicze lub utwardzone oleje roślinne . Najlepiej więc nie kupować gotowych wypieków i pakowanych ciastek, ani innych produktów przetworzonych, wymienionych wyżej.

W Polsce wiodący producenci margaryn zmniejszyli ilość tłuszczy trans do poniżej 2%.

Nie mniej jednak my zachęcamy do spożywania masła, które ma wiele dobroczynnych właściwości.

Monika Ostrowska

UkończyłaM Wydział Dziennikarstwa i Nauk Politycznych na Uniwersytecie Warszawskim oraz studia podyplomowe w Londynie. Od czasu poślubienia diabetyka typu 1, cukrzyca i jej zagadnienia stały się moją największą pasją. Każdą wolną chwilę spędzam na pogłębianiu wiedzy o biologii cukrzycy.

Uważam, że o cukrzycy mówi się stanowczo za mało, a wiedza o niej powinna być popularyzowana, w zwłaszcza w szkołach. Szczególnie interesują mnie zaganiania z zakresu dietoterapii i dietetyki, a także nowoczesne metody leczenia cukrzycy. Śledzę wszystkie najnowsze doniesienia z zakresu badań nad komórkami macierzystymi, przeszczepami oraz terapiami lekowymi.

W Cukrzyca Polska odpowiadam za wiadomości, zwłaszcza z zakresu cukrzycy typu 1, a także za marketing i komunikację.

W czasie wolnym lubię biegać oraz czytać.

Przejdź do strony z pozostałymi autorami portalu Cukrzyca Polska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.