Operacyjne leczenie otyłości jest skuteczniejsza niż standardowe metody walki z cukrzycą typu 2 u pacjentów z nadwagą- dowodzi najnowsze badanie przeprowadzone przez King College w Londynie i Uniwersytecie Katolickim w Rzymie. Co więcej okazuje się, że chirurgia bariatryczna (zajmująca się leczeniem otyłości) ma długofalowe skutki, które utrzymują się lata po zabiegu. Operacje bypassów żołądka a Czytaj więcej
Typ 2
Cukrzyca typu 2 jest najczęstszą postacią tej choroby i w samej Polsce dotyka miliony osób.
Wiadomości na temat cukrzycy typu 2 obejmują wiele obszarów, w tym:
- Nowe leki opracowywane dla cukrzycy typu 2
- Skuteczność leczenia niefarmakologicznego
- Krajowe i międzynarodowe działania zmierzające ku rozwiązaniu coraz większego problemu związanego z cukrzycą typu 2
Czytaj przewodnik po zdrowiu: Wszystko o cukrzycy typu 2
Wzrost zachorowań na cukrzycę (obu typów) wśród nastolatków
Wskaźnik zachorowań na cukrzycę w Stanach Zjednoczonych wśród dzieci i nastolatków gwałtownie wzrósł przez ostatnie 8 lat- twierdza naukowcy. Częstość występowania cukrzycy typu 1 wzrosła o 21% w latach 2001-2009. W tym samym czasie wskaźnik zachorowań na cukrzycę typu 2 podniósł się o 30,5 %. Wzrost ten dotyczy zarówno chłopców jak i dziewcząt z niemal Czytaj więcej
Inhibitory DPP-4 (Januvia, Galvus i podobne) powodują silny ból stawów
Dipeptydylopeptydazy (inhibitory DPP-4), klasa leków na cukrzycę typu 2, mogą powodować silny ból stawów, nawet wymagający hospitalizacji -ostrzega FDA (Amerykańska Agencja Żywności i Leków). Oświadczenie zostało wydane 28/08/2015 Polskie władze na razie nie wydały takiego ostrzeżenia, ale jeśli stosujesz inhibitory DPP-4 warto być świadomym tego ryzyka. Inhibitory DPP-4 zwane też są gliptynami i obniżają poziom Czytaj więcej
Marihuana może chronić przed otyłością i cukrzycą typu 2?
Najnowsze badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Quebec w Kanadzie, wskazują, że osoby zażywające marihuanę charakteryzują się niższym BMI, lepszą wrażliwością na insulinę oraz charakteryzują się mniejszym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Badanie zostało przeprowadzone pod auspicjami Ministerstwa Zdrowia i Spraw Społecznych Quebecu oraz Regionalnej Rady do spraw Zdrowia i Spraw Społcznych Nunavik. Wyniki opublikowano Czytaj więcej
Cukrzyca 6-krotnie zwiększa ryzyko zawału serca wśród młodych kobiet
Badanie przeprowadzone niedawno w Polsce wykazało, kobiety w wieku 45 i młodsze, borykające się z cukrzycą, są 6 razy bardziej narażone na atak serca niż ich zdrowe rówieśniczki. Naukowcy zauważyli również, że ryzyko jest dużo większe u pacjentek, które palą papierosy. Wyniki badań zostały ogłoszone na Europojekiej Konwensji Kardiologocznej, która odbyła się pod koniec sierpnia Czytaj więcej
Jardiance, lek na cukrzycę typu 2, chroni przed zawałem serca
Trzyletnie badania kliniczne wykazały, że przyjmowanie raz dziennie leku na cukrzycę typu 2 o nazwie Jardiance, zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu, a nawet zgonu. To pierwszy preparat diabetologiczny, którego zażywanie daje także pozytywne efekty w kwestii problemów sercowych. Jariance należy do grupy leków gliflozyn, zwanych też inhibitorami SGLT-2. Wyniki badań mogą mieć przełomowe znaczenie Czytaj więcej
Regularne badania cukru w cukrzycy typu 2 pomagają wyrównać chorobę
Z najnowszych badań wynika, że chorzy na cukrzycę typu 2 mogą obniżyć stężenie glukozy we krwi i poziom hemoglobiny glikowanej HbA1c, o ile regularnie badają poziom cukru we krwi. Według naukowców, współpraca pacjentów z właściwie przeszkolonym edukatorem diabetologicznym, który ustali grafik codziennych pomiarów, motywuje do poprawienia kontroli, trzymania diety i ogólnej poprawy zdrowia diabetyków. Takie Czytaj więcej
Aktywność fizyczna wieku dorastania chroni przed cukrzycą typu 2
Wysoka aktywność fizyczna we wczesnej młodości może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 w dorosłym wieku – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Exeter w Wielkiej Brytanii. Analiza sugeruje, że aktywność fizyczna w wieku lat 9-13 jest skutecznym sposobem zapobiegania wystąpienia insulinooporności – głównego czynnika wywołującego cukrzycę typu 2 i oszczędza komórki Czytaj więcej
Metale ciężkie i pestycydy powodują rozwój cukrzycy typu 2
Wśród czynników prowadzących do cukrzycy typu 2 lekarze zwykle wskazują złą dietę i brak aktywności fizycznej. Okazuje się jednak, że istnieje 50 genów, które w połączeniu ze szkodliwymi czynnikami środowiskowymi, powodują zmiany w DNA i zwiększają ryzyko rozwoju choroby. Czynniki środowiskowe odpowiedzialne za rozwój cukrzycy typu 2 to między innymi środki owadobójcze czy metale ciężkie, Potwierdzają Czytaj więcej
Pełnotłusty nabiał chroni przed insulinoopornością
Tłuszcze nasycone, zawarte w pełnotłustym maśle i innych przetworach mlecznych, chronią przed insulinoopornością oraz zespołem metabolicznym, przynajmniej tak się dzieje u delfinów. Naukowcy podejrzewają, że jeśli ta teoria się potwierdzi u ludzi, to masowe spożycie dietetycznych przetworów mlecznych w miejscu pełnotłustych produktów, może być jedną z przyczyn epidemii cukrzycy typu 2 w krajach rozwiniętych. Insulinooporność Czytaj więcej
Pomijanie śniadań powoduje 30% wzrost glikemii i upośledza funkcję trzustki
Naukowcy udowodnili, że u cukrzyków typu 2 pomijanie śniadania powoduje niebezpieczny, bo aż 30%, wzrost glikemii w ciągu dnia. Okazuje się, że jeśli pominiemy najważniejszy posiłek dnia, to nasz trzustka ‘zapomina’ jak produkować insulinę, zmniejszając jej ilość nawet, jeśli zjemy normalny obiad i normalną kolację. Kolejny dowód na to, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia Czytaj więcej
Cukrzyca typu 2 może prowadzić do osłabienia zdolności poznawczych i pamięci
Z najnowszych badań wynika, że cukrzyca typu 2 prowadzi do osłabienia zdolności poznawczych w ciągu zaledwie dwóch lat od rozpoznania choroby. Wysoki poziom glukozy we krwi powoduje zapalenie tkanek i zmniejszenie przepływu krwi w mózgu. Analiza została przeprowadzona przez zespół naukowców z Harvard Medical School pod kierownictwem z dr Vera Novak, profesora neurologii. Złe wyniki Czytaj więcej
Cukrzyca typu 2 może być wywoływana przez bakterie gronkowca
Udowodniono, że flora bakteryjna jelit u diabetyków ulega zmianie na skutek choroby. Jak dotąd nie wiadomo było jednak, jaką rolę drobnoustroje żyjące na naszej skórze odgrywają w rozwoju cukrzycy. Naukowcy z Uniwersytetu w Iowa (USA) wykazali, że toksyny wytwarzane przez bakterie gronkowca mogą wywoływać cukrzycę typu 2 i towarzyszący jej stan zapalny organizmu. Bakterie gronkowca Czytaj więcej