Właściwa dieta ma istotny wpływ na kontrolę stężenia glukozy we krwi przy każdym typie cukrzycy. Jednocześnie nieodpowiednia dieta jest ściśle związane z ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.

Cukrzyca Polska informuje o wynikach najnowszych badań dotyczących wpływu diety na różne typy cukrzycy oraz aktualnościach w zakresie zaleceń żywieniowych.

Czytaj przewodnik po zdrowiu: Dieta w cukrzycy

Dieta niskoweglowodanowa cukrzyca
Dieta Wiadomości

Szwecja: dieta wysokotłuszczowa oficjalnie zalecena w leczniu cukrzycy i innych chorób

Szwecja jest pierwszym krajem, który – wobec ciągle rozwijającej się nauki o żywieniu – postanowił zmodyfikować oficjalne zalecenia żywieniowe, miedzy innymi w leczeniu cukrzycy typu 2, otyłości, i dislipidemii (wysoki cholesterol). Niezależna szwedzka rada specjalistów należąca do Swedish Council on Health Technology Assessment, po dokonaniu trwającej dwa lata analizy wyników 16 000 badań, opublikowanych w Czytaj więcej

Naukowiec prowadzi badania nad cukrzycą
Dieta Wiadomości Życie z cukrzycą

Gotowe produkty bezglutenowe zawierają szkodliwe metale ciężkie, mogą szkodzić

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Illinois w Chicago wynika, że stosowanie diet bazujących na gotowych produktach bezglutenowych może wywoływać nieoczekiwanie negatywne skutki dla naszego zdrowia, a to wszystko za sprawą obecnych w nich metali ciężkich. Mąka ryżowa, wykorzystywana jako zastępnik mąki pszennej, zawiera więcej metali ciężkich, niż jest bezpieczne dla zdrowia. Celiakia – Czytaj więcej

Warzywa w cukrzycy pomagają kontrlowac chorobę
Dieta Typ 2 Wiadomości

Dieta wegańska i wegetariańska zmniejsza o połowę ryzyko cukrzycy typu 2

Organizacja zrzeszająca ponad 100 tysięcy amerykańskich dietetyków dokonała przeglądu kilku badań na temat korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania roślin z jednoczesnym wyeliminowaniem produktów pochodzenia zwierzęcego, oraz wpływem tego typu diety na zapobieganie i leczenie cukrzycy typu 2. Dieta wegetariańska i wegańska organiczna ryzyko cukrzycy typu 2 Badania przedstawione przez Amerykańską akademię Żywienia i Dietetyki (US Czytaj więcej

Cukier, słodziki i cukrzyca
Dieta Wiadomości

Spożywanie słodzika może powodować utrudnienia w utracie wagi oraz zwiększać glikemię

Produkty dietetyczne, tzw. „light” są częstym elementem diety wielu diabetyków. Pozwalają one cieszyć się słodyczą przekąski czy napoju bez konsekwencji wynikających ze spożycia naturalnego cukru (np. hiperglikemii bądź konieczności dostrzyknięcia dodatkowej dawki insuliny) . Czy takie postępowanie jest jednak właściwe jeśli chorujemy na cukrzycę? Aspartam zwiększa łaknienie Mowa o substytucie cukru, który jest powszechnie znany Czytaj więcej

Awokado salata dieta niskoweglowodanowa cukrzyca
Dieta Typ 2 Wiadomości

Dieta niskowęglowodanowa sprzyja leczeniu insulinooporności i cukrzycy typu 2

Czy z pozoru niewielka zmiana nawyków żywieniowych może ułatwić kontrolę cukrzycy typu 2? Okazuje się, że jest to możliwe, a ponadto bardzo proste. Dobra wiadomość dla osób z insulinoopornością, cukrzyca typu 2, oraz chorujących na zespół metaboliczny. Warto tez wspomnieć, że insulinooporność może tez dotyczyć cukrzycy typu 1. Jeśli cierpimy na nadwagę lub otyłość oraz Czytaj więcej

Cukrowe oszustwo przemysłu cukierniczego
Dieta Przyczyny i czynniki ryzyka Wiadomości

Cukrowe oszustwo przemysłu cukierniczego

Raport naukowy, który przez ostatnie 60 lat stanowił podstawę zaleceń żywieniowych na świecie, okazał się raportem opłaconym przez przemysł cukierniczy. ”Słodkie oszustwo” opisują ramówki najbardziej prestiżowych czasopism na świecie – Forbes, Guardian czy medyczne pismo JAMA to tylko niektóre z nich. Spożycie cukru przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2, ale jak się okazuje również Czytaj więcej

Dieta śródziemnomorska, warzywa, owoce, oliwa z oliwek
Dieta Powikłania Wiadomości

Dieta śródziemnomorska obniża ryzyko zgonu z powodu chorób serca skuteczniej od statyn

Dieta śródziemnomorska znacząco obniża ryzyko śmierci z powodu chorób serca, jak ogłoszono na Europejskim Kongresie Kardiologii w mijający weekend (27-28/08/2016). Wiadomo, że taka dieta wpływa dobroczynnie na osoby zdrowe, redukując ryzyko chorób serca. Dotychczas jednak nie przeprowadzono takich badań na osobach już cierpiących a powodów kardiologicznych. Okazało się, że ryzyko zgonu u osób już chorujących Czytaj więcej

Tłuszcze nasycone w słodyczach
Dieta Wiadomości

Zakaz stosowania tłuszczy trans zmniejszył liczbę zgonów z powodu chorób serca

Z najnowszych badań wynika, że wprowadzenie zakazu dodawania do żywności tłuszczów trans zmniejszyło liczbę zgonów z powodu chorób serca w Danii. To ważna informacja dla diabetyków, ponieważ choroby serca są najczęstszym powikłaniem cukrzycy. W Polsce taki zakaz nie obowiązuje, należny więc dokładnie czytać etykiety i unikać utwardzonych tłuszczy roślinnych. Tłuszcze trans to tłuszcze nienasycone sztucznie Czytaj więcej

Dieta Dzieci i młodzież Przyczyny i czynniki ryzyka Typ 1 Wiadomości

Słodkie napoje zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 1

Badanie, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Colorado, wykazało, że wysokie spożycie cukru (szczególnie znajdującego się w słodkich napojach) przez dzieci zagrożone genetycznie cukrzycą typu 1 u których rozpoczął się proces chorobowy, może przyspieszyć rozwój choroby. U dzieci, u których proces chorobowy się nie rozpoczął, spożycie cukru nie zwiększało ryzyka. Jest to kolejne badanie, wskazujące Czytaj więcej

Dieta śródziemnomorska skuteczniejsza w zapobieganiu chorobom serca niż satyny
Dieta Powikłania Wiadomości

Dieta śródziemnomorska równie skuteczna w zapobieganiu chorobom serca co satyny

Zdaniem brytyjskich ekspertów z dziedziny kardiologii i zdrowia publicznego, dieta śródziemnomorska jest tak skuteczna w zapobieganiu chorobom i układu krążenia (CVD) serca takim jak zawał czy udar, jak popularne leki z grupy statyn, ale nie powoduje groźnych skutków ubocznych. Takie wnioski naukowcy opublikowali na łamach magazynu naukowego The Prescriber. Wśród przeciwników statyn i zwolenników diety Czytaj więcej

Jajecznica, wysokobiałkowe śniadanie
Dieta Wiadomości

Wysokobiałkowe śniadanie poprawia metabolizm glukozy i chroni przed nadwagą

Naukowcy z Uniwersytetu Missouri w Stanach Zjednoczonych udowodnili, że śniadanie bogate w białko (co najmniej 35 gramów) zapobiega tyciu i stabilizuje poziom glukozy we krwi u nastolatków. Badanie zostało przeprowadzone pod kierunkiem dr Heather Leidy, Ph.D., wykładowczyni  na wydziale Fizjologii Ćwiczeń Fizycznych i Żywienia uniwersytetu Missouri. Warto tez zwrócić uwagę, że osoby spożywające ‘normalne’ śniadania Czytaj więcej

Dieta Powikłania Wiadomości

To tłuszcze trans – nie tłuszcze nasycone- zwiększają ryzyko chorób serca i cukrzycy

Naukowcy prowadzący systematyczny przegląd dostępnych obecnie badań doszli do wniosku, że tłuszcze trans, a nie -jak dotąd sądzono – tłuszcze nasycone, zwiększają ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2, udaru i śmierci. Takie wyniki opublikowano w Brytyjskim Dzienniku Medycznym (British Medical Journal). Przegląd został przeprowadzany przez z naukowców z uniwersytetu McMaster University w Kanadzie. Tłuszcze nasycone a Czytaj więcej

Pełnotłusty nabiał
Dieta Przyczyny i czynniki ryzyka Stan przedcukrzycowy Typ 2 Wiadomości

Pełnotłusty nabiał chroni przed insulinoopornością

Tłuszcze nasycone, zawarte w pełnotłustym maśle i innych przetworach mlecznych, chronią przed insulinoopornością oraz zespołem metabolicznym, przynajmniej tak się dzieje u delfinów. Naukowcy podejrzewają, że jeśli ta teoria się potwierdzi u ludzi, to masowe spożycie dietetycznych przetworów mlecznych w miejscu pełnotłustych produktów, może być jedną z przyczyn epidemii cukrzycy typu 2 w krajach rozwiniętych. Insulinooporność Czytaj więcej