Naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych we Francji współpracując ze specjalistami z Chin i Szwecji wykazali, że bakterie jelitowe odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce cukrzycy typu 1. Katelicydyny – peptydy produkowane właśnie dzięki bakteriom jelitowym – hamują bowiem rozwój choroby. Stosowanie antybiotyków, nieprawidłowa dieta bogata w produkty wysokoprzetworzone czy nadwaga mogą mieć wpływ Czytaj więcej
Przyczyny i czynniki ryzyka
Z cukrzycą wiąże się większość najbardziej rozpowszechnionych chorób przewlekłych, na które cierpi ludzkość. Dlatego też naukowcy w ośrodkach badawczych na całym świecie starają się odkryć, jakie czynniki zwiększają ryzyko zachorowania na różne rodzaje cukrzycy.
Przeczytaj najnowsze wiadomości związane z ryzykiem cukrzycy i jej przyczynami.
Czytaj przewodnik po zdrowiu: Czynniki ryzyka cukrzycy
Metale ciężkie i pestycydy powodują rozwój cukrzycy typu 2
Wśród czynników prowadzących do cukrzycy typu 2 lekarze zwykle wskazują złą dietę i brak aktywności fizycznej. Okazuje się jednak, że istnieje 50 genów, które w połączeniu ze szkodliwymi czynnikami środowiskowymi, powodują zmiany w DNA i zwiększają ryzyko rozwoju choroby. Czynniki środowiskowe odpowiedzialne za rozwój cukrzycy typu 2 to między innymi środki owadobójcze czy metale ciężkie, Potwierdzają Czytaj więcej
Pełnotłusty nabiał chroni przed insulinoopornością
Tłuszcze nasycone, zawarte w pełnotłustym maśle i innych przetworach mlecznych, chronią przed insulinoopornością oraz zespołem metabolicznym, przynajmniej tak się dzieje u delfinów. Naukowcy podejrzewają, że jeśli ta teoria się potwierdzi u ludzi, to masowe spożycie dietetycznych przetworów mlecznych w miejscu pełnotłustych produktów, może być jedną z przyczyn epidemii cukrzycy typu 2 w krajach rozwiniętych. Insulinooporność Czytaj więcej
Cukrzyca typu 2 może być wywoływana przez bakterie gronkowca
Udowodniono, że flora bakteryjna jelit u diabetyków ulega zmianie na skutek choroby. Jak dotąd nie wiadomo było jednak, jaką rolę drobnoustroje żyjące na naszej skórze odgrywają w rozwoju cukrzycy. Naukowcy z Uniwersytetu w Iowa (USA) wykazali, że toksyny wytwarzane przez bakterie gronkowca mogą wywoływać cukrzycę typu 2 i towarzyszący jej stan zapalny organizmu. Bakterie gronkowca Czytaj więcej
Wspólne życie z diabetykiem czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2
Najnowsze badania wskazują, że osoby, których partnerzy lub małżonkowie mają wcześnie rozpoznaną cukrzycę typu 2, są dwukrotnie bardziej narażone na rozwój tej choroby, i to nawet w ciągu roku od diagnozy. Okazuje się, że czynniki środowiskowe mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Wspólne gospodarstwo domowe czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2 Badanie to zostało wyjaśnione podczas Czytaj więcej
Pepsi wycofała aspartam z dietetycznych napojów w USA
Pepsi wycofała kontrowersyjny słodzik aspartam z wielu swoich napojów dietetycznych sprzedawanych na rynku w USA. Powodem tego jest spadek sprzedaży wynikającego z obaw konsumentów o ich zdrowie. Słodzik – który został powiązany z niepokojącymi skutkami ubocznymi przez konsumentów – w ubiegłym roku stał się przyczyną spadku sprzedaży napojów dietetycznych marki PepsiCo aż o 5 %. Czytaj więcej
Wysoki ładunek glikemiczny prowadzi do wzrostu masy ciała
Stosując dietę, która kładzie silny nacisk na węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, należy liczyć się ze wzrostem wagi – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Harvardzie. Nadwaga i otyłość z kolei wymieniane są wśród najważniejszych czynników ryzyka cukrzycy typu 2. Z kolei wysokie spożycie przetworzonych węglowodanów sprzyja insulinooporności, co może dotknąć każdego cukrzyka. Indeks glikemiczny Badanie Czytaj więcej
Gimnastyka nas nie odchudzi, mówią naukowcy
Aktywność fizyczna ma niewielkie znaczenie w walce z otyłością- piszą specjaliści na łamach prestiżowego British Journal of Sports Medicine. Twierdzenie, że aktywność fizyczna jest kluczem do utraty wagi i poprawy stanu zdrowia jest według nich błędne. Powinniśmy liczyć kalorie, ale te pochodzące w węglowodanów i cukru, gdyż to one powodują insulinooporność i choroby metaboliczne. To Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa zwiększa ryzyko autyzmu u dziecka
Badania opublikowane przez Journal of American Medical Association (JAMA) sugerują, że cukrzyca ciążowa pojawiająca się u kobiet przed 26 tygodniem ciąży zwiększa (aż o 63 %!) ryzyko rozwoju zaburzeń ze spektrum autyzmu u dziecka. Cukrzyca typu 2 zaś zwiększa ryzyko autyzmu o 59%. “Zaburzenia poziomu cukru we krwi, rozpoznane jako cukrzyca ciążowa, podwyższały ryzyko zaburzeń Czytaj więcej
Zanieczyszczenie powietrza przyspiesza rozwój cukrzycy typu 1
Rozwój cukrzycy typu 1 u młodych pacjentów następuje szybciej przez smog i emisję spalin do powietrza- udowodnili niemieccy naukowcy w najnowszym raporcie. Zanieczyszczenie powietrza jest jedną z plag XXI wieku i jest już oskarżane o przyczynianie się do rozwoju raka czy chorób układu oddychania. W obliczu systematycznie wzrastającej ilości zachowań na cukrzycę typu 1, być Czytaj więcej
Oglądanie telewizji zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2
Wyniki najnowszych badań pokazują, że każda godzina spędzona siedząc przed telewizorem zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 3,4 %. Badanie przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu u Pittsburghu w USA, a wyniki opublikowano na łamach magazynu Diabetologia. Trzy metody zapobiegania cukrzycy Mając na uwadze wcześniej przeprowadzone badania które sugerowały, że potencjalnym czynnikiem wpływającym na rozwój cukrzycy Czytaj więcej
Większa insulinooporność u mężczyzn wyjaśniona, mówią naukowcy
Nie od dziś wiadomo, że otyli mężczyźni są bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu 2 niż panie z nadwagą. Dotąd nie znano jednak przyczyny takiej tendencji. Naukowcy z McMaster University odkryli, że może to wynikać z różnej u mężczyzn i kobiet aktywności pewnego białka w mięśniach. Wyniki badań zostały opublikowane 17 marca 2015 roku na Czytaj więcej
Antybiotyki zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2-mówią naukowcy
Naukowcy odkryli, że częste stosowanie niektórych rodzajów antybiotyków zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Wpływają one negatywnie na florę bakteryjną w jelitach, co -jak udowodniono we wcześniej przeprowadzonych badaniach-prowadzi do cukrzycy typu 2. Badanie opublikowano w European Journal of Endocrynology. Flora bakteryjna zwiastuje cukrzycę typu 1 Antybiotyki pod lupą Zespół naukowców z departamentów Gastroenterologii Czytaj więcej