Z cukrzycą wiąże się większość najbardziej rozpowszechnionych chorób przewlekłych, na które cierpi ludzkość. Dlatego też naukowcy w ośrodkach badawczych na całym świecie starają się odkryć, jakie czynniki zwiększają ryzyko zachorowania na różne rodzaje cukrzycy.
Przeczytaj najnowsze wiadomości związane z ryzykiem cukrzycy i jej przyczynami.

Czytaj przewodnik po zdrowiu: Czynniki ryzyka cukrzycy

Statyny
Przyczyny i czynniki ryzyka Stan przedcukrzycowy Typ 2 Wiadomości

Statyny podnoszą ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 46%

Aż o 46% wzrasta ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 u osób przyjmujących statyny, czyli leki obniżające poziom cholesterolu -wykazują najnowsze badania przeprowadzone przez fińskich naukowców. Wyniki badań opublikowano na łamach magazynu Diabetologia. Według raportu, statyny zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 na dwa sposoby. Po pierwsze zwiększają odporność na insulinę, po drugie wpływają na zdolność trzustki Czytaj więcej

Przyczyny i czynniki ryzyka Typ 2 Wiadomości

Emulgatory dodawane do żywności przyczyniają się do otyłości i cukrzycy typu II

Emulgatory, które nadają gładką, stabilną konsystencję lodów, czekolad i innych pakowanych przekąsek oraz przedłużają ich termin ważności, mogą prowadzić do przewlekłych chorób metabolicznych, takich jak otyłość i cukrzyca Wyniki takich badań opublikowano 25 lutego na łamach magazynu Nature. Naukowcy zauważyli wzrost ilości chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 2 i nieswoiste zapalenie jelit (min. choroba Czytaj więcej

Ćwiczenia fizyczne Przyczyny i czynniki ryzyka Typ 2 Wiadomości

Post, dieta ketogenicza oraz ćwiczenia mogą zapobiegać i leczyć chorobę Alzheimera i cukrzycę typu 2

Naukowcy z Yale School of Medicine pokazali, że post i dieta mają działanie przeciwzapalne, które może zapobiec powstaniu szeregu zaburzeń, takich jak cukrzyca typu 2, miażdżyca tętnic i choroba Alzheimera. Okazuje się, że kiedy w naszym organizmie znajduje się niski poziom glukozy, organizm produkuje związek o nazwie BHB, które z kolei zmniejsza stan zapalny organizmu. Czytaj więcej

Flora bakteryjna w jelitach dzieci z cukrzycą typu 1
Przyczyny i czynniki ryzyka Typ 1 Wiadomości

Zaburzona flora bakteryjna zwiastuje cukrzycę typu 1

Naukowcy Instytutu MIT, Harvardu, oraz Głównego Szpitala w Massachusetts okryli zależność miedzy florą bakteryjną w jelitach dzieci a rozwojem cukrzycy typu 1. Choć nie wiadomo czy jest to zależność przyczynowo-skutkowa, czy też korelacja posiadająca podobne źródło, odkrycie może w przyszłości pomóc wychwycić dzieci w grupie ryzyka oraz opóźnić albo nawet zapobiec rozwojowi choroby. Jedna z Czytaj więcej

Napój gazowany zawiera syrop fruktozowy
Dieta Przyczyny i czynniki ryzyka Stan przedcukrzycowy Typ 2 Wiadomości

Fruktoza główną przyczyną cukrzycy typu 2 i otyłości, mówią naukowcy

Na podstawie analizy wielu raportów badań przeprowadzonych na ludziach i zwierzętach, wysuwa się wniosek, że fruktoza zawarta w przetworzonej żywności jest główną przyczyną występowania otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób serca. Kilka dni temu takie wnioski przedstawili naukowcy z kliniki Mayo. Sztucznie uzyskiwana fruktoza jest inaczej przyswajana przez organizm niż na przykład skrobia czy cukry Czytaj więcej

Zespół stresu pourazowego dwukrotnie zwiększa ryzyko cukrzycy t2 u kobiet
Przyczyny i czynniki ryzyka Typ 2 Wiadomości

Zespół stresu pourazowego dwukrotnie zwiększa ryzyko cukrzycy t2 u kobiet

Jak pokazują najnowsze badania, u kobiet cierpiących na objawy zespołu stresu pourazowego (PTSD post-traumatic stress disorder) istnieje dwa razy większe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 niż u kobiet niemających PTSD. Badania te zostały opublikowane w Archives of General Psychiatry. Co prawda, już wcześniej badacze sugerowali związek między PTSD a cukrzycą, ale jak dotąd żaden z Czytaj więcej

dieta w wieku niemowlęcym chroni przed cukrzycą
Dieta Dzieci i młodzież Przyczyny i czynniki ryzyka Typ 2 Wiadomości

Specjaliści alarmują: dieta w wieku niemowlęcym chroni przed cukrzycą, a polskie dzieci jedzą źle

Specjaliści ostrzegają – polskie dzieci jedzą jak dorośli – niezdrowo, tłusto i słono. A w przyszłości będąc otyłymi dorosłymi zachorują na choroby cywilizacyjne, do których należy także cukrzyca. Do takich smutnych wniosków doszli eksperci podczas sejmowej debaty pt. „Nasze dzieci mogą być prawidłowo żywione. Od poczęcia do 3 roku życia” która odbyła się niedawno w Czytaj więcej

Nie każda otyłość powoduje choroby metaboliczne
Przyczyny i czynniki ryzyka Stan przedcukrzycowy Typ 2 Wiadomości

Nie każdy otyły zachoruje na cukrzycę – 25% otyłych jest zdrowych metabolicznie

Myślałeś, że każda otyłość prowadzi do chorób, w tym cukrzycy typu 2, a otyli ludzie co do jednego zapadają na choroby związane z przemianą materii? To nieprawda. Nie każdy człowiek przy tuszy musi chorować. Mimo, że w obiegowej opinii otyłość idzie w parze z cukrzycą, chorobami serca i udarami mózgu, w rzeczywistości jest inaczej. Najnowsze Czytaj więcej

Oosbisty próg tłuszczu to teoria naukowców z UK
Przyczyny i czynniki ryzyka Stan przedcukrzycowy Typ 2 Wiadomości

Osobisty próg tłuszczu przyczyną cukrzycy typu 2?

Nowa teoria dotycząca przyczyn cukrzycy u osób o normalnym BMI została opublikowana 9 grudnia na łamach internatowej wersji magazynu Clinical Science Journal, w druku zaś ukaże się w styczniu 2015. Cukrzycę typu 2 znacznie częściej diagnozuje się u osób z BMI większym niż 25. Mało się mówi jednak o tym, dlaczego niektórzy z nas mogą być Czytaj więcej

Zmiany trybu życia u pre-diabetyków zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2
Przyczyny i czynniki ryzyka Stan przedcukrzycowy Typ 2 Wiadomości

Zmiany trybu życia u pre-diabetyków chronią przed w cukrzycą typu 2

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu sprawdzili skuteczność zapobiegania rozwojowi cukrzycy typu 2 u osób ze zdiagnozowanym stanem przedcukrzycowym. W szczególności badacze postanowili sprawdzić czy istnieją różnice płciowe między kobietami i mężczyznami w skuteczności zapobiegania rozwoju cukrzycy typu 2. Wyniki badań zostały opublikowane 02 grudnia 2014 w dzienniku Diabetologia. Różnice płciowe w rozwoju cukrzycy typu Czytaj więcej

Chirurgiczne leczenie otyłości może pomóc wyrównać glikemię i uniknąć powikłań cukrzycowych.
Leczenie Przyczyny i czynniki ryzyka Typ 2 Wiadomości

Chirurgiczne leczenie otyłości obniża ryzyko cukrzycy typu 2 o 80%

Według wyników badań opublikowanych 3 listopada 2014 w magazynie Lancet Diabetes and Endocrinology, chirurgiczne leczenie otyłości obniża ryzyko cukrzycy typu 2 o aż 80%. Badanie kohortowe (obserwacyjne) było prowadzone przez 7 lat przez naukowców z University College London. W przeszłości lekarze zauważyli, że chirurgiczne leczenie otyłości przyczynia się do wydłużenia średniej długości życia, zmniejsza ryzyko Czytaj więcej

BPA zawarte w butelkach i paragonach powoduje cukrzycę i otyłość
Przyczyny i czynniki ryzyka Typ 2 Wiadomości

Paragony z BPA zwiększają ryzyko cukrzycy i otyłości

Substancja chemiczna o nazwie bisfenol A, w skrócie BPA, która znajduje się między innymi na paragonach fiskalnych, zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 i otyłości. Bisfenol A jest obwiniany o wzrost otyłości, gdyż powoduje zaburzenia poczucia sytości, a także przyczynia się do wzrostu zachorowań na cukrzycę typu 2, zwiększając insulinoodporność. BPA po lupą naukowców Nowe badania Czytaj więcej

Komórki wirusa które mogą być jedną z przyczyn cukrzycy typu 1
Dzieci i młodzież Przyczyny i czynniki ryzyka Typ 1 Wiadomości

Enterowirusy przyczyną cukrzycy typu 1?

Coraz więcej dowodów naukowych potwierdza hipotezę, że infekcje wirusowe przyczyniają się do rozwoju cukrzycy typu 1. W lutym tego roku Cukrzyca Polska pisała o odkryciu fińskich naukowców o powiązaniu wirusa Coxsackie A z cukrzycą. Również według naukowców z uniwersytetu medycznego China Medical University na Tajwanie, dzieci które przeszły zakażenie enterowirusem są w grupie zwiększonego ryzyka Czytaj więcej