Cukrzyca typu 2 zdiagnozowana w wieku średnim może przyspieszyć starzenie się mózgu o lat 5 w ciągu 20 lat od diagnozy. Oznacza to, że osoba w wieku lat 55 z cukrzycą typu 2 i wysokim HbA1c może mieć zdolności poznawcze 60 latka. Porównując je z osobą w tym samym wieku bez cukrzycy, zdolności poznawcze diabetyka Czytaj więcej
Stan przedcukrzycowy
Stan przedcukrzycowy to stan, w którym w Twojej krwi wykryto podwyższony poziom cukru we krwi, ale nie do tego stopnia, żeby móc zdiagnozować cukrzycę typu 2.
Bądź na bieżąco z doniesieniami naukowymi o stanie przedcukrzycowym, zobacz najnowsze statystyki zachorowalności i dowiedz się jak zapobiec przejściu stanu przedcukrzycowego w cukrzycę typu 2.
Czytaj przewodnik po zdrowiu: Stan przedcukrzycowy
Zmiany trybu życia u pre-diabetyków chronią przed w cukrzycą typu 2
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu sprawdzili skuteczność zapobiegania rozwojowi cukrzycy typu 2 u osób ze zdiagnozowanym stanem przedcukrzycowym. W szczególności badacze postanowili sprawdzić czy istnieją różnice płciowe między kobietami i mężczyznami w skuteczności zapobiegania rozwoju cukrzycy typu 2. Wyniki badań zostały opublikowane 02 grudnia 2014 w dzienniku Diabetologia. Różnice płciowe w rozwoju cukrzycy typu Czytaj więcej
Tłuszcze nasycone chronią przed cukrzycą typu 2 i chorobami serca
Tradycyjnie uważa się, że dieta bogata w tłuszcze nasycone, czyli tłuszcze pochodzenia zwierzęcego jest szkodliwa. Pogląd ten mówi, że spożywanie dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych prowadzi do zwiększonego poziomu tłuszczu we krwi, a to z kolei kończy się insulinoopornością, cukrzycą, chorobami serca. Coraz częściej jednak wyniki badań naukowych podważają ten pogląd. Węglowodany w diecie to Czytaj więcej
Światło słoneczne chroni myszy przed cukrzycą i otyłością
Światło słoneczne ochroni przed cukrzycą? Naukowcy z trzech uniwersytetów – Uniwersytetu w Southampton, Edynburga oraz z Australii zbadali, czy wpływ promieni słonecznych ma wpływ na rozwój stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2. Okazuje się że promieniowanie słoneczne ma pozytywny wpływ na metabolizm myszy. Promienie UV, które są elementem składowym światła słonecznego obniżają apetyt, regulują poziom cukru Czytaj więcej
Upokarzanie otyłych przyczynia się do otyłości
Upokarzanie czy ośmieszanie otyłych ang. ‘fat shaming’ może przyczynić się zwiększania otyłości i nadwagi. Tak wynika z najnowszych badań opublikowanych przez naukowców z prestiżowego University College London (UCL) i opublikowanego na łamach magazynu Obesity. Pokutuje pogląd, że obwinianie osób otyłych za sytuację w której się znaleźli i upokarzanie ich może działać jako motywacja do zmiany Czytaj więcej
Słodziki mogą przyczyniać się do rozwoju cukrzycy
Słodziki dla wielu z nas zastępują cukier i pozwalają cieszyć się ulubionymi napojami lub deserami, bez poczucia, że szkodzimy naszej glikemii. Niestety, może się okazać że słodziki i cukrzyca nie idą ze sobą w parze i my diabetycy powinniśmy unikać słodzików. Niektóre badania prowadzone w przeszłości wykazywały już, że spożywanie sztucznych substancji słodzących, znajdujących się Czytaj więcej