Polscy naukowcy z Uniwersytetu Medycznego (UM) i Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opublikowali pracę, w której wykazali, zielona herbata zmniejsza wchłanianie skrobi przez układ pokarmowy. Pracę opublikowano 30.07.2015 na łamach prestiżowego magazynu naukowego nature.com.
Oznacza to, ze zielona herbata, a zwłaszcza jej wyciąg, mogą mieć pozytywny pływ na regulacje poziomu cukru we krwi u diabetyków typu 1 a także diabetyków typu 2, oraz może wspomóc kontrole masy ciała i odchudzanie.
Skrobia w oddechu
Badacze pod przewodnictwem prof. Jarosława Walkowiaka z Uniwersytetu Medycznego zbadali grupę 28 osób w wieku od 19 do 28 roku życia. Badanie odbywało się na czczo. Połowie osób podano 4g wyciągu z zielonej herbaty, a drugiej połowie placebo. Następnie wszyscy spożyli sporą ilość płatków kukurydzianych – produktu bogatego w węglowodany, w tym w skrobię.
Aby zbadać, czy skrobia została strawiona i wchłaniano przez organizm, uczestników poddano badaniu na obecność produktów ubocznych przemiany materii skrobi w oddechu – izotopu węgla 13C. Badanie powtarzano co 30 minut przez 6 godzin.
Okazało się, że spożycie wyciągu z zielonej herbaty zmniejszyło obecność izotopu węgla 13C w oddechu, a jego działanie trwało przez całe 6h.
Oznacza to, że spożycie wyciągu z zielonej herbaty w pewnym stopniu zastopowało rozkład skrobi u układzie pokarmowym, a co za tym idzie, jej wchłanianie. Rezultaty te wskazują, że zielona herbata może więc pomóc w kontroli poziomu cukru we krwi, poprzez organicznie wchłaniania węglowodanów do organizmu.
Polifenole w zielnej herbacie
Substancje, które wpływają na mniejsze wchłanianie skrobi to polifenole, zwłaszcza związek o nazwie galusan epigallokatechiny, w skrócie EGCG. EGCG również ma właściwości antyrakowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i może wspomóc walkę z otyłością. Średnio w wyciągu z zielonej herbaty jest go 10%.
Uczestnicy opisanego eksperymentu spożyli 4g wyciągu z zielnej herbaty, w którym zawarte było minimum 257.6 mg polifenolu o nazwie EGCG.
Szklanka naparu zielnej herbaty średnio zawiera około 180g EGCG, ale słabej jakości susz może zawierać go nawet tyko 5g.
Zielona herbata dobra na wszystko?
W swoich wcześniejszych badaniach, profesor Walkowiak wykazał również, że zielona herbata ma właściwości blokujące wchłanianie tłuszczu we krwi. Jednak według naukowca, należy być ostrożnym w ocenie skutków tego odkrycia. Nie wiadomo bowiem, co się dzieje z niestrawioną skrobią, czy fermentuje w jelitach, być może zmieniając florę bakteryjną, niekoniecznie w pozytywny dla nas sposób – zastanawia się profesor Walkowiak?
Tak więc aby w pełni ocenić czy zielona herbata ma pozytywny wpływ na nasze zdrowe, należy jeszcze przeprowadzić kolejne badania.
Wiadomo jednak, z innej analizy przeprowadzonej w 2014 że zielona herbata ma tez właściwości obniżające ciśnienie krwi, tak ważne dla diabetyków. Jeśli do tego dołączymy wspomniane wyżej właściwości anty-zapalne, antyrakowe i odchudzające, to łatwo będzie nam się przekonać do kilku filiżanek naparu dziennie, jako elementu zrównoważonej diety cukrzycowej. Ale wszytko z umiarem.