Napoje są niezbędnym składnikiem naszej diety. Przy cukrzycy warto jest wiedzieć, które z nich są bardziej i mniej odpowiednie dla naszego poziomu cukru we krwi i leczenia cukrzycy.
Trzeba też pamiętać, że jeśli masz wysoki poziom cukru, organizm może pozbywać się go przez częstsze chodzenie do toalety, a to oznacza, że odczuwasz pragnienie bardziej niż zwykle.
Biorąc pod uwagę wpływ danego napoju na poziom cukru we krwi, kieruj się ilością węglowodanów w nim zawartą.
Woda
Zwykła lub gazowana woda jest doskonałym wyborem dla diabetyka. Nie zawiera kalorii i węglowodanów, więc nie popsuje diety i nie wpływie negatywnie na glikemię.
Inaczej ma się sprawa z popularnymi wodami smakowymi: liczba kalorii i węglowodanów w takim napoju zależy od tego, czy są one słodzone cukrem czy niskokalorycznymi substancjami słodzącymi. Zanim kupisz – sprawdź czy nie wywołają hiperglikemii. A najlepiej przyzwyczaj się do smaku czystej wody.
Czarna herbata
Czarna herbata zawiera teinę, czyli rodzaj kofeiny, a kofeina może utrudniać metabolizm glukozy oraz zwiększać insulinooporność.Aczkolwiek, inne substancje zawarte w herbacie, takie jak polifenole, mają dobroczynne wpływ na organizm.
Badania z 2009 roku przeprowadzone na 40.000 uczestników, wskazały że spożycie 3 lub więcej filiżanek herbaty lub kawy dziennie wiązało się z 40% niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Od czasu do czasu filiżanka herbaty więc nie zaszkodzi. Jednak postaraj się jej nie słodzić. Nawet jedna łyżeczka to dużo. Jeśli wypijesz kilka herbat w ciągu dnia, zamieni się w całkiem sporą ilość cukru.
Zielona herbata
Zielna herbata jest bardzo zdrowym napojem. Pochodzi z niefermentowanych liści, więc zawiera dużo więcej wartości odżywczych, niż czarna herbata. Zawiera też mniejszą ilość teiny niż czarna herbata, więc mogą ją pić osoby wrażliwe na kofeinę.
Zielona herbata orzeźwia, pobudza metabolizm, zwalcza wolne rodniki spowalniając procesy starzenia, opóźnia wchłanianie skrobi oraz zwiększa wrażliwość na insulinę. Obok wody jest więc najlepszym wyborem dla diabetyków.
Kawa
Kawa również zawiera kofeinę, co jak wspomnieliśmy, może zwiększać insulinooporność, ale z drugiej strony zawiera tez inne substancje odżywcze, które mogą niwelować efekt kofeiny.
Czarna kawa lub kawa z odrobiną mleka nie powinna wpływać ani na poziom cukru we krwi, ani na Twoją wagę. Ale już modne i popularne obecnie latte czy frappuccino są bombami kalorycznymi pełnymi węglowodanów. Trudno uwierzyć, ale niektóre kawy tego typu mogą mieć ponad 300 kalorii i ponad 50 g węglowodanów! Wszystko dlatego, że ich podstawą jest pełnotłuste mleko.
Zanim zdecydujesz się na taką kawę, sprawdź jej składniki albo jeśli to możliwe, poproś o informacje o wartościach odżywczych przed złożeniem zamówienia. Kawy z syropami smakowymi najlepiej w ogóle unikać, ponieważ znacznie podnoszą poziom cukru we krwi.
Mleko
Mleko zawiera zarówno węglowodany jak i jest kaloryczne, a więc my diabetycy, powinniśmy być świadomi jego wartości odżywczych. Szklanka mleka 2% tłuszczu (200 ml) ma zwykle około 10 g węglowodanów i 100 kalorii. Oczywiście picie mleka z umiarem niczym nam nie zagraża.
Zwróć uwagę na tak lubiane przez wiele osób mleczne shake i mleka smakowe – takie napoje mają bardzo dużo cukru i kalorii . Milkshake o pojemności 300ml może zawierać aż 350 kalorii i 50g węglowodanów. Z kolei szklanka (200ml) mleka smakowego ma ponad 150 kalorii i około 25 g węglowodanów.
Sok owocowy
Musisz pamiętać, że soki owocowe, nawet niesłodzone, które wydają się tak zdrowe, mają jednak wysoką zawartość cukru. Szklanka soku pomarańczowego (200 ml) zawiera około 20g węglowodanów, które gwałtownie podniosą twój poziom cukru we krwi. 200ml coli zawiera tyle samo cukru co 200ml ‘zdrowego’ soku!
Lepiej więc soków unikać, a jeśli naprawdę nie możesz się powstrzymać, pij małe porcje, ok. 100ml. Sok owocowy może być nawet stosowany do leczenia hipoglikemii, ponieważ tak szybko podnosi poziom cukru.
Dietetyczne napoje gazowane
Dietetyczne napoje gazowane zawierają niskokaloryczne substancje słodzące, które nie mają cukru lub węglowodanów . Ich spożycie nie powinno więc mieć wpływu na poziom cukru we krwi. Są zatem znacznie lepszą alternatywą dla słodkich napojów bezalkoholowych .
Jednak najnowsze badania wykazały, że nadmierne spożycie tego typu napojów może prowadzić do insulinooporności. Mimo, że badania nie zostały jeszcze potwierdzone, lepiej nie przesadzać ze spożyciem tego typu drinków i nie być od nich uzależnionym.
Słodkie napoje gazowane
Słodkie napoje mają bardzo wysoką zawartość cukru, która powoduje gwałtowny wzrost jego poziomu we krwi. W dodatku nie dostarczają one naszym organizmom żadnych składników odżywczych oprócz cukru. Tak naprawdę są tylko całkowicie zbędnymi i pustymi kaloriami.
Puszka (330 ml) słodkiego napoju takiego jak cola, zwykle zawiera około 140 kalorii i 35 g węglowodanów! Powinniśmy więc zdecydowanie unikać napojów tego typu, chyba, że chcemy je wykorzystać do leczenia hipoglikemii.
Alkohol
Nie ma przeszkód, aby z umiarem cieszyć się alkoholem. Chorując na cukrzycę, trzeba jednak mieć świadomość, jaki wpływ ma na nas alkohol. Istotne są tutaj dwa czynniki, mianowicie zawartość węglowodanów i kaloryczność. To one bowiem wpływają na poziom cukru we krwi i wagę ciała.
Inna ważna kwestią jest hipoglikemia, która może wystąpić po spożyciu alkoholu. Jeśli jesteś na insulinie
lub tabletkach, które mogą powodować niedocukrzenie (pochodne sulfonylomocznika lub glinidy ), musisz pamiętać, iż alkohol może zmieniać poziom cukru we krwi. Musisz więc wiedzieć, jak sobie z tym radzić.
Czytaj więcej :
• Alkohol i cukrzyca – w tym, jak dużo węglowodanów znajduje się w typowych napojach alkoholowych
• Alkohol i hipoglikemia – jak unikać niedocukrzeń pijąc alkohol