W roku 2015 zanieczyszczenie było odpowiedzialne za 9 milionów przedwczesnych zgonów na całym świecie. Jest to 15 razy więcej zgonów niż wszystkie wojny i przemoc połączone, a trzy razy więcej niż malaria w połączeniu z gruźlicą i AIDS. Badanie opublikowane ostatnio w czasopiśmie Lancet Planetary Health wykazało ze tylko w roku 2016 zanieczyszczenie powietrza Czytaj więcej
Przyczyny i czynniki ryzyka
Z cukrzycą wiąże się większość najbardziej rozpowszechnionych chorób przewlekłych, na które cierpi ludzkość. Dlatego też naukowcy w ośrodkach badawczych na całym świecie starają się odkryć, jakie czynniki zwiększają ryzyko zachorowania na różne rodzaje cukrzycy.
Przeczytaj najnowsze wiadomości związane z ryzykiem cukrzycy i jej przyczynami.
Czytaj przewodnik po zdrowiu: Czynniki ryzyka cukrzycy
Rośnie liczba ludzi otyłych – najnowsze badania
Jeśli obecne tendencje nie ulegną zmianie, według najnowszych prognoz, w 2045 roku co ósma osoba na świecie będzie cierpiała na cukrzycę typu 2. Problem otyłości na świecie i związanych z nią chorób ciągle rośnie – jakie perspektywy czekają nas, jeśli nie zmienimy aktualnego stylu życia? Niepokojące prognozy Wyniki badań opracowanych przez angielskich i duńskich Czytaj więcej
Samotność zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, mówią badania
Prawidłowa dieta, zdrowy styl życia i stosowanie się do zaleceń diabetologa to podstawa dobrej kontroli cukrzycy. Okazuje się jednak, że nie mniej ważne dla diabetyków jest utrzymanie dobrych relacji międzyludzkich. Dlaczego “dobre towarzystwo” jest tak ważne i co ma społeczna izolacja do rozwoju cukrzycy? Wspólne spożywanie posiłków – czy ma znaczenie? Spożywanie posiłków w samotności Czytaj więcej
Zażywanie tytoniu w postaci tabaki zwiększa ryzyko insulinooporności i cukrzycy typu 2 aż o 70%
Zażywanie jednej porcji tabaki dziennie może, podobnie jak palenie papierosów, zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 nawet o 70%. Jest to istotne również z punku widzenia cukrzycy typu 1, gdyż insulinooporność w cukrzycy typu 1 znacząco utrudnia kontrolę choroby., może tez prowadzić do zespołu metabolicznego. Autorka badań Sofia Carlsson wraz z zespołem naukowców zbadała Czytaj więcej
Mieszanki mlekozastępcze mogą zwiększać ryzyko cukrzycy typu 1 u niemowląt
Podawanie noworodkom z grupy ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 1 pokarmu w postaci hydrolizowanego mleka krowiego w pierwszych 7 dniach życia może znacząco wpływać na ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1 Zespół badawczy z Instytutu Badań nad Cukrzycą z Monachium pod przewodnictwem Jessicy Dunne przeprowadził szereg badań mających na celu ustalić czy mleko krowie hydrolizowane podawane Czytaj więcej
Picie słodkich napojów zwiększa ryzyko cukrzycy typu LADA oraz cukrzycy typu 2
Najnowsze badania Instytutu Karolinska w Sztokholmie wykazały że picie słodkich napojów dwukrotnie większa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu LADA oraz cukrzycę typu 2. Tyczy się to napojów słodzonych cukrem jak i tych słodzonych słodzikiem – soków owocowych, napojów gazowanych, napojów energetycznych. O ile fakt, że picia napojów gazowanych sprzyja cukrzycy typu 2 nikogo nie dziwi, Czytaj więcej
Letnie upały mogą być czynnikiem zwiększającym ryzyko cukrzycy ciążowej
Lato sprzyja zwiększonej liczbie zachorowań na cukrzycę ciążową, jak podają naukowcy. Wysokie temperatury powietrza mogą zmienić skład krwi i w ten sposób powodować wyższą glikemię i prowadzić do cukrzycy ciążowej. Wprawdzie lato mamy już za sobą, ale planując powiększenie rodziny, warto wziąć to pod uwagę zwłaszcza jeśli już chorujemy na cukrzycę typu 1 lub przeszliśmy Czytaj więcej
Długie drzemki w ciągu dnia mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 45%
Jak donoszą odkrycia japońskich naukowców, osoby które ucinają sobie drzemki trwające dłużej niż godzinę dziennie, narażone są na wzrost ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Czy to dłuższy sen sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2 czy też jest objawem cukrzycy typu 2, tego jeszcze nie wiadomo. Jest to najnowsze badanie oceniające skomplikowaną relację pomiędzy snem a Czytaj więcej
Cukrowe oszustwo przemysłu cukierniczego
Raport naukowy, który przez ostatnie 60 lat stanowił podstawę zaleceń żywieniowych na świecie, okazał się raportem opłaconym przez przemysł cukierniczy. ”Słodkie oszustwo” opisują ramówki najbardziej prestiżowych czasopism na świecie – Forbes, Guardian czy medyczne pismo JAMA to tylko niektóre z nich. Spożycie cukru przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2, ale jak się okazuje również Czytaj więcej
Genetyczna skłonność do cukrzycy typu 2 osłabia skuteczność ćwiczeń nawet u zdrowych osób
Z badań przeprowadzonych w Szwecji wynika, że osoby z podwyższonym ryzykiem cukrzycy typu 2 mają zaburzoną reakcję na ćwiczenia fizyczne. Muszą oni wykonywać większa ilość ćwiczeń fizycznych, żeby osiągnąć podobny wynik do osób zdrowych – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Lund, Malmo. Badacze analizowali osoby zdrowe, u których krewni pierwszego stopnia chorowali na cukrzycę typu Czytaj więcej
Związki chemiczne obecne wokół nas zwiększają ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2
Naukowe Towarzystwo Endokrynologiczne opublikowało raport, z którego wynika, że związki chemiczne prowadzące do zaburzeń endokrynologicznych (EDCs) zwiększają ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2. Substancje te są w powszechnym użyciu i stykamy się z nimi codziennie. Wyniki zostaną przedstawione na Międzynarodowej Konferencji w sprawie Zarządzania Chemikaliami (ICCM4) w Genewie. Szkodliwe związki chemiczne EDCs (ang. Endocrine Disrupting Czytaj więcej
Słodkie napoje zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 1
Badanie, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Colorado, wykazało, że wysokie spożycie cukru (szczególnie znajdującego się w słodkich napojach) przez dzieci zagrożone genetycznie cukrzycą typu 1 u których rozpoczął się proces chorobowy, może przyspieszyć rozwój choroby. U dzieci, u których proces chorobowy się nie rozpoczął, spożycie cukru nie zwiększało ryzyka. Jest to kolejne badanie, wskazujące Czytaj więcej
Aktywność fizyczna wieku dorastania chroni przed cukrzycą typu 2
Wysoka aktywność fizyczna we wczesnej młodości może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 w dorosłym wieku – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Exeter w Wielkiej Brytanii. Analiza sugeruje, że aktywność fizyczna w wieku lat 9-13 jest skutecznym sposobem zapobiegania wystąpienia insulinooporności – głównego czynnika wywołującego cukrzycę typu 2 i oszczędza komórki Czytaj więcej