Dieta ketogeniczna jest takim typem specjalnego żywienia, że poza właściwościami odchudzającymi, przynosi wiele dodatkowych korzyści. Dzięki niej osoby z epilepsją rzadziej doznają ataków padaczki, a osobom cierpiącym na nadciśnienie łatwiej jest skutecznie obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Jest jednak grupa osób, którym ketoza szczególnie będzie służyła – to cukrzycy, którzy każdego dnia zmagają się z pomiarami Czytaj więcej
Dieta
Właściwa dieta ma istotny wpływ na kontrolę stężenia glukozy we krwi przy każdym typie cukrzycy. Jednocześnie nieodpowiednia dieta jest ściśle związane z ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Cukrzyca Polska informuje o wynikach najnowszych badań dotyczących wpływu diety na różne typy cukrzycy oraz aktualnościach w zakresie zaleceń żywieniowych.
Czytaj przewodnik po zdrowiu: Dieta w cukrzycy
Jedzenie niskiej zawartości węglowodanów wspomaga leczenie otyłości
Jak pokazują najnowsze badania, jedzenie niskiej zawartości węglowodanów poprawia skuteczność leczenia otyłości oraz pomaga utrzymać niższą masę ciała. Świeżo opublikowane wyniki badań ujawniają, jak jedzenie niskiej zawartości węglowodanów a także dieta o wyższej zawartości tłuszczu zwiększyła metabolizm uczestników badania z nadwagą, pozwalając im spalić więcej kalorii i doświadczyć mniej głodu niż osoby stosujące dietę o Czytaj więcej
Problemy związane z alkoholem wymagają rozwiązania problemów związanych z cukrzycą
Pojawiły się kolejne ostrzeżenia skierowane do osób cierpiących na cukrzycę, dotyczące długotrwałego spożywania alkoholu. Diabetycy powinni być zatem szczególnie ostrożni Konsekwencje mogą być tragiczne w skutkach i negatywnie wpływać na zdrowie psychiczne osób leczących się na cukrzycę. Badanie fińskich naukowców wykazało istotny związek pomiędzy długotrwałym spożywaniem alkoholu a przedwczesną śmiercią. Jest to spowodowane powikłaniami związanymi Czytaj więcej
Wpływ emocji na jedzenie
Emocje z pewnością wpływają na wiele aspektów naszego życia w tym na nasze nawyki żywieniowe. Obecnie wiemy na ten temat coraz więcej, m.in. dzięki prężnie rozwijającej się psychodietetyce. Świadomość tego w jaki sposób emocje wpływają na to co jemy może przydać się każdemu z nas w życiu codziennym. Emocje z pewnością wpływają na wiele aspektów Czytaj więcej
Pełnowartościowy nabiał poprawia zdrowie serca
Według najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców w Stanach Zjednoczonych, pełnotłuste przetwory mleczne zapobiegają pojawieniu się udaru mózgu i innych chorób układu krążeniowego. Jednocześnie wyniki badań dowiodły,że spożywanie zdrowych tłuszczów przynosi liczne korzyści dla zdrowia, między innymi może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i obniżenia ciśnienia. Okazuje się, że zdrowe tłuszcze z rodzaju Czytaj więcej
Ograniczony dostęp do żywności związany z wyższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2.
Mogłoby się wydawać, iż osoby, które posiadają ograniczony dostęp do żywności – na przykład przez złą sytuację finansową – będą osobami raczej szczupłymi i mniej narażonymi na ryzyko rozwoju zaburzeń metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 2. Ostatnie badanie ekspertów z Toronto pokazuje, że takie założenie jest niekoniecznie prawdziwe – niestabilna sytuacja finansowa i związany z Czytaj więcej
Utrata 15% tkanki tłuszczowej może przyczynić się do cofnięcia cukrzycy typu 2.
Normalizacja masy ciała to jedno z podstawowych zaleceń, jakie słyszą od specjalistów osoby chore na cukrzycę. Niestety, rada ta często jest bagatelizowana a my przyzwyczajamy się do nadprogramowych kilogramów na wadze. Mimo to, kolejny raz przekonujemy się, iż zbilansowanie masy ciała może być kluczowe w kontroli cukrzycy. W ostatnio przeprowadzonych badaniach okazało się bowiem, że Czytaj więcej
Witamina D3 może wykazywać efekt ochronny w stosunku do komórek trzustki
Grupa badaczy z Salk Institute in San Diego, California twierdzą, iż ich odkrycie w kontekście protekcyjnego działania witaminy D3 na komórki trzustki może być przełomowe. Do jakich wniosków doszli badacze i na jakiej podstawie je wyciągnęli? “Słoneczna” witamina W ciągu ostatnich kilku lat, wokół witaminy D3 zrobiło się niemałe zamieszanie. Choć działanie tego związku przez Czytaj więcej
Kwas foliowy może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. u kobiet
Wnioski z badań przeprowadzonych niedawno w Korei wskazują – zwiększone spożycie folianów (rodzaju witaminy z grupy B – kwasu foliowego – witaminy B9) może obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. u pań. Na jakiej podstawie wysunięto takie przypuszczenia? Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 Foliany – źródła i rola Foliany występują głównie w mięsie – szczególnie Czytaj więcej
3 filiżanki kawy obniżają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Spór o to, czy kawa jest “zdrowa” toczy się od dawna. Choć ciągle nie został jednoznacznie rozstrzygnięty, najnowsze badania wskazują na kolejny z pozytywów picia czarnego napoju. Według naukowców, regularne picie kawy może działać korzystnie na organizm. W jaki sposób kawa obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2? Wyniki opublikowano na łamach magazynu BMJ. Czy kawa Czytaj więcej
Dieta 600 kalorii może odwrócić cukrzycę typu 2?
Poprawa pracy trzustki i polepszenie wrażliwości insulinowej – takie rezultaty otrzymano u pacjentów z cukrzycą typu 2., u których zastosowano dietę bardzo niskokaloryczną. Czy cukrzycę typu 2. można cofnąć poprzez znaczne ograniczenie kalorii w diecie? Według badania [1] opublikowanego na łamach Diabetologia, są ku temu przesłanki. Taka dieta nosi nazwę Dieta Newcastle, gdyż pierwszy raz Czytaj więcej
Dieta ketogenna polepsza pamięć i wpływa na długość życia
Dieta ketogenna to sposób żywienia znacząco ograniczający spożycie węglowodanów. Jak się okazuje, takie postępowanie dietetyczne prowadzi w organizmie do szeregu zmian, które wpływają nie tylko na ustabilizowanie poziomu glukozy, ale również poprawę pamięci a nawet długości życia. Do takiego wniosku doszli badacze z Buck Institute for Research on Aging in Novato, CA. Wyniki publikacji zamieszczone Czytaj więcej
Zielona herbata poprawia insulinooporność, pamięć i normalizuje masę ciała
To, że zieloną herbatę warto pić, wiemy wszyscy. Co sprawia, iż jej regularne spożywanie niesie ze sobą tak pozytywne walory zdrowotne? Naukowcy badają składnik zielonej herbaty, który okazuje się być skuteczny nie tylko w poprawie wrażliwości insulinowej i utrzymaniu optymalnej masy ciała, ale polepszeniu funkcji kognitywnych (poznawczych) i pamięci. Czym jest tajemniczy składnik zielonej herbaty? Czytaj więcej