Stan, w którym komórki ciała stają się niewrażliwe na insulinę oddziałuje niekorzystnie na całe ciało. Jak się okazuje, cierpi nie tylko nasza fizjologia, ale także psychika. Ostatnie badanie przeprowadzone przez naukowców Iowa State University wskazuje, iż stan insulinooporności zmniejsza odporność na stres i negatywne odczucia. Na jakiej podstawie badacze doszli do takich wniosków? Insulinooporność a Czytaj więcej
Stan przedcukrzycowy
Stan przedcukrzycowy to stan, w którym w Twojej krwi wykryto podwyższony poziom cukru we krwi, ale nie do tego stopnia, żeby móc zdiagnozować cukrzycę typu 2.
Bądź na bieżąco z doniesieniami naukowymi o stanie przedcukrzycowym, zobacz najnowsze statystyki zachorowalności i dowiedz się jak zapobiec przejściu stanu przedcukrzycowego w cukrzycę typu 2.
Czytaj przewodnik po zdrowiu: Stan przedcukrzycowy
3 filiżanki kawy obniżają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Spór o to, czy kawa jest “zdrowa” toczy się od dawna. Choć ciągle nie został jednoznacznie rozstrzygnięty, najnowsze badania wskazują na kolejny z pozytywów picia czarnego napoju. Według naukowców, regularne picie kawy może działać korzystnie na organizm. W jaki sposób kawa obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2? Wyniki opublikowano na łamach magazynu BMJ. Czy kawa Czytaj więcej
Samotność zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, mówią badania
Prawidłowa dieta, zdrowy styl życia i stosowanie się do zaleceń diabetologa to podstawa dobrej kontroli cukrzycy. Okazuje się jednak, że nie mniej ważne dla diabetyków jest utrzymanie dobrych relacji międzyludzkich. Dlaczego “dobre towarzystwo” jest tak ważne i co ma społeczna izolacja do rozwoju cukrzycy? Wspólne spożywanie posiłków – czy ma znaczenie? Spożywanie posiłków w samotności Czytaj więcej
Pełnotłusty nabiał chroni przed insulinoopornością
Tłuszcze nasycone, zawarte w pełnotłustym maśle i innych przetworach mlecznych, chronią przed insulinoopornością oraz zespołem metabolicznym, przynajmniej tak się dzieje u delfinów. Naukowcy podejrzewają, że jeśli ta teoria się potwierdzi u ludzi, to masowe spożycie dietetycznych przetworów mlecznych w miejscu pełnotłustych produktów, może być jedną z przyczyn epidemii cukrzycy typu 2 w krajach rozwiniętych. Insulinooporność Czytaj więcej
Wysoki ładunek glikemiczny prowadzi do wzrostu masy ciała
Stosując dietę, która kładzie silny nacisk na węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, należy liczyć się ze wzrostem wagi – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Harvardzie. Nadwaga i otyłość z kolei wymieniane są wśród najważniejszych czynników ryzyka cukrzycy typu 2. Z kolei wysokie spożycie przetworzonych węglowodanów sprzyja insulinooporności, co może dotknąć każdego cukrzyka. Indeks glikemiczny Badanie Czytaj więcej
Marihuana skuteczna w leczeniu cukrzycy typu 2 oraz bóli neuropatycznych
Przyjmowanie marihuany zmniejsza ból u pacjentów spowodowany neuropatią cukrzycową – dowodzi ostatnio przeprowadzone badanie opublikowane na łamach Journal of Pain. Kilka dni wcześniej badacze z Izraela uznali CBD, składnik konopi indyjskich, za skuteczny w leczeniu cukrzycy typu 2. Te dwa odkrycia są kolejnymi, po tych mówiących ze marihuana leczy raka czy padaczkę, wskazującymi na lecznicze Czytaj więcej
Statyny podnoszą ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 46%
Aż o 46% wzrasta ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 u osób przyjmujących statyny, czyli leki obniżające poziom cholesterolu -wykazują najnowsze badania przeprowadzone przez fińskich naukowców. Wyniki badań opublikowano na łamach magazynu Diabetologia. Według raportu, statyny zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 na dwa sposoby. Po pierwsze zwiększają odporność na insulinę, po drugie wpływają na zdolność trzustki Czytaj więcej
Stan przedcukrzycowy wywołuje neuropatię tak jak cukrzyca typu 2
Badania przeprowadzone w Kanadzie udowadniają, że stan przedcukrzycowy niesie ze sobą podobne ryzyko wystąpienia neuropatii obwodowej w tym samym stopniu co cukrzyca typu 2. Oznacza to że osoby ze stanem cukrzycowym powinny być monitorowane i leczone podobnie do diabetyków typu 2, co pozwoli zapobiec wielu groźnym powikłaniom cukrzycowym. Obecnie główne metody leczenia stanu przedcukrzycowego to Czytaj więcej
Nowe odkrycie – białko Pellino 3 chroni przed otyłością i cukrzycą typu 2
Badacze z Uniwersytetu Uniwersytetu w Maynooth w Irlandii, odkryli białko, które może zapobiegać rozwojowi otyłości i cukrzycy typu 2. Naukowcy uważają, że może chodzić o białka zwane Pellino 3, którego wysokie stężenie można znaleźć w organizmie osób szczupłych. Badania zostały opublikowane w magazynie Immunity. Stan zapalny a insulinooporność Badania wykazały, że wyższe stężenie białka Pellino Czytaj więcej
Fruktoza główną przyczyną cukrzycy typu 2 i otyłości, mówią naukowcy
Na podstawie analizy wielu raportów badań przeprowadzonych na ludziach i zwierzętach, wysuwa się wniosek, że fruktoza zawarta w przetworzonej żywności jest główną przyczyną występowania otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób serca. Kilka dni temu takie wnioski przedstawili naukowcy z kliniki Mayo. Sztucznie uzyskiwana fruktoza jest inaczej przyswajana przez organizm niż na przykład skrobia czy cukry Czytaj więcej
Zespół metaboliczny zwiększa ryzyko raka endometrium
Jak pokazują aktualne badania, starsze kobiety cierpiące na zespół metaboliczny, mogą być bardziej narażone na rozwój raka endometrium, (błony śluzowej macicy) niezależnie od tego, czy są otyłe czy nie . Badania te, które opublikowało czasopismo medyczne o tematyce związanej z nowotworami – Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. Zespół metaboliczny często towarzyszy lub poprzedza rozwój cukrzycy Czytaj więcej
Nie każdy otyły zachoruje na cukrzycę – 25% otyłych jest zdrowych metabolicznie
Myślałeś, że każda otyłość prowadzi do chorób, w tym cukrzycy typu 2, a otyli ludzie co do jednego zapadają na choroby związane z przemianą materii? To nieprawda. Nie każdy człowiek przy tuszy musi chorować. Mimo, że w obiegowej opinii otyłość idzie w parze z cukrzycą, chorobami serca i udarami mózgu, w rzeczywistości jest inaczej. Najnowsze Czytaj więcej
Osobisty próg tłuszczu przyczyną cukrzycy typu 2?
Nowa teoria dotycząca przyczyn cukrzycy u osób o normalnym BMI została opublikowana 9 grudnia na łamach internatowej wersji magazynu Clinical Science Journal, w druku zaś ukaże się w styczniu 2015. Cukrzycę typu 2 znacznie częściej diagnozuje się u osób z BMI większym niż 25. Mało się mówi jednak o tym, dlaczego niektórzy z nas mogą być Czytaj więcej