Dieta Stan przedcukrzycowy Typ 2 Wiadomości

3 filiżanki kawy obniżają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

kawa cukrzyca insulinoopornosc
Picie 3-4 filiżanek kawy jest zdrowsze niż abstynencja od tego napoju

Spór o to, czy kawa jest “zdrowa” toczy się od dawna. Choć ciągle nie został jednoznacznie rozstrzygnięty, najnowsze badania wskazują na kolejny z pozytywów picia czarnego napoju.

Według naukowców, regularne picie kawy może działać korzystnie na organizm. W jaki sposób kawa obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2?

Wyniki opublikowano na łamach magazynu BMJ.

Czy kawa jest zdrowa w cukrzycy?

Badacze z University of Southampton próbują odkryć fenomen czarnego napoju. Wyższe spożycie kawy okazuje się bowiem bardziej korzystne dla zdrowia niż niska lub zerowa konsumpcja.

W celu znalezienia możliwych powiązań między korzyściami zdrowotnymi, a piciem kawy, badacze ocenili wyniki 201 meta-analiz wskazujących na wspomniane korelacje.

Jak się okazało, wypijanie trzech do czterech filiżanek kawy dziennie w porównaniu do zerowego spożycia, obniżało ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2., choroby Alzheimera, Parkinsona, depresji, nowotworów i innych schorzeń takich jak niealkoholowe odtłuszczenie wątroby, marskość wątroby, zespół metaboliczny.

Szkodliwe skutki występujące u badanych wiązano najczęściej z innymi, szkodliwymi nawykami, m.in. paleniem papierosów.

Co mówią badacze na temat kawy i cukrzycy

Jeden z czołowych badaczy, Robin Poole twierdzi: Ważnym jest, by systematycznie szacować całkowitą liczbę dowodów wskazujących na korzyści zdrowotne wynikające z picia kawy. Takie podejście pomaga rozpatrywać w szerszym kontekście skalę tego powiązania i określić ewentualną szkodliwość wynikającą ze zwiększonego spożycia, popartą wynikami badań naukowych.

Oczywiście, potrzebne są kompleksowe, randomizowane badania z próbą kontrolną by potwierdzić te założenia.

Nic nie jest jednak czarno-białe. Doktor Eliseo Guallar z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health ostrzega lekarzy przed rekomendowaniem spożywania kawy jako metody terapii lub zapobiegania chorobom.

Jak twierdzi, mimo że wyniki badań naukowych wskazują na korzystne efekty wynikające ze spożycia kawy, a picie czarnego napoju uważane jest jako bezpieczne, to dodatkowe badania są potrzebne by określić czynniki związane ze spożyciem kawy i nawykami z tym związanymi.

Wcześniejsze badania wykazywały że substancje zawarte w kawie mogą obniżać insulinooporność, co by tłumaczyło jej profilaktyczne działanie w cukrzycy typu 2.

Mała czarna bez cukru jest najzdrowsza

Należy też pamiętać, że kawa kawie nie równa. Większość z badań wskazuje bowiem na korzyści zdrowotne związane z piciem czarnego, niesłodzonego napoju. Jeśli do naszej arabiki lub robusty dorzucimy kilka łyżeczek cukru lub syropu i zalejemy mlekiem, nie tylko wzrośnie jej kaloryczność i indeks glikemiczny, ale też do zera spadnie możliwość wyniesienia ewentualnych korzyści zdrowotnych wynikających z jej spożywania

Sonia Walla

Jestem dietetykiem z wykształcenia i pasji. Wiedzę zdobytą na studiach stale poszerzam poprzez uczestnictwo w kursach związanych z szeroko pojętą tematyką żywienia człowieka - zarówno z kręgu dietoterapii jak i dietetyki i suplementacji. Są one dla mnie bodźcem do dalszej nauki o wpływie diety na zdrowie i ukierunkowały mnie na dietetykę kliniczną, w zakresie której chciałabym specjalizować się w przyszłości.

W praktyce dietetycznej spotykam pacjentów z różnymi schorzeniami - bardzo często również tych z zaburzeniami glikemii, insulinoopornością i cukrzycą. Z ciekawością zgłębiam również temat problemów hormonalnych, szczególnie dotyczących pracy tarczycy. Zalecenia dietetyczne komponuję w oparciu o najnowsze doniesienia z dziedziny żywienia, stosując indywidualne podejście do każdego pacjenta.

Oprócz pracy w gabinecie, jestem autorem artykułów z zakresu dietetyki i suplementacji oraz twórcą publikacji popularnonaukowej pt. „Dieta bezglutenowa - czy ma sens u osób tolerujących gluten?” zrealizowanej przy współpracy z Jagiellońskim Centrum Innowacji. Mam również przyjemność być jednym z autorów portalu www.cukrzycapolska.pl , gdzie publikuję najnowsze doniesienia z dziedziny diabetologii i żywienia w cukrzycy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.