Przyczyny rozwoju cukrzycy różnią się zależnie od typu cukrzycy, o którym mowa. Cukrzyca jest złożonym schorzeniem, którego przyczyny są trudne do jednoznacznego zdefiniowania, a że genetyczne predyspozycje tylko częściowo decydują, o tym, kto nią zachoruje, a kto nie.
Ten artykuł opowie o tym, jakie czynniki decydują o rozwinięciu się głównych typów cukrzycy.
Cukrzyca typu 2
Cukrzyca typu 2 rozwija się wtedy, kiedy nasze ciało nie jest w stanie w pełni wykorzystać insuliny produkowanej przez trzustkę. W takim przypadku trzustka zaczyna produkować jeszcze więcej insuliny, aby zapobiec wzrostowi poziomu cukru we krwi.
Jeśli insulinooporność (nieefektywne wykorzystanie insuliny przez organizm) nadal się utrzymuje lub nawet zwiększa, poziom cukru we krwi wzrasta, co jest objawem cukrzycy typu 2.
Badania naukowe wskazują, że insulinooporność częściej rozwija się u osób, u których tłuszcz skupia się wokół organów wewnętrznych, takich jak wątroba czy trzustka (otyłość brzuszna).
Bezpośrednie przyczyny cukrzycy typu 2 to:
- Otyłość, zwłaszcza otyłość brzuszna
- Dieta zawierająca dużo wysoko przetworzonych produktów
- Niska aktywność fizyczna
- Niektóre leki, zwłaszcza sterydy
- Predyspozycje genetyczne
Istnieją również inne czynniki ryzyka, które mogą wskazywać na podwyższone ryzyko zachorowania na cukrzyce typu 2, takie jak wysokie ścienienie krwi.
Dowiedz się więcej o czynnikach ryzyka cukrzycy