Łosoś w diecei cukrzycowaej

Dieta cukrzycowa

Łosoś w diecie cukrzycowej
Tłuste ryby takie jak łosoś są bogate w kwasy omega 3, niezbędne dla dodatkowo pomagając utrzymać poczucie sytości

Dieta dla wielu z nas oznacza metodę utraty masy ciała, w rzeczywistości jednak jest to sposób odżywiania, który prowadzimy. Dieta cukrzycowa to więc nic innego jak zdrowe odżywianie, które skupione jest przede wszystkim na kontroli glikemii.

Zapewne słyszałeś wiele razy, iż odpowiednie żywienie jest bardzo ważnym elementem kontroli wszystkich rodzajów cukrzycy. Nie tylko pomaga wyrównać glikemię, ale też pozwala utrzymać lub osiągnąć właściwą masę ciała.

W niektórych przypadkach cukrzycy typu 2, szczególnie we wczesnym stadium, odpowiednie odżywianie jest wystarczające aby umiejętnie kontrolować poziom cukru we krwi, a nawet zatrzymać rozwój choroby i powrócić do stanu sprzed wystąpienia zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Nie jest to możliwe w przypadku cukrzycy typu 1 ani LADA.

Dieta ta nie musi być jednak ani nudna ani pozbawiona smaku.

Pobierz darmowe jadłospisy – zarejestruj się na nasz newsletter

Dieta cukrzycowa w różnych typach cukrzycy

Zalecenia odnośnie diety cukrzycowej są podobne przy wszystkich rodzajach zaburzeń glikemii, jednak niektóre z jej typów wymagają zwrócenia szczególnej uwagi na inne elementy jadłospisu. Oto przykłady różnic:

  • Dieta w cukrzycy ciążowej – głównym celem żywieniowym jest utrzymanie poziomu glukozy we krwi w ramach ustalonego limitu. Aby to osiągnąć, spożycie węglowodanów powinno być ściśle kontrolowane
  • Dieta dla cukrzyka typu 2 – Ci, którzy również próbują zgubić zbędne kilogramy, powinni skupić się na spożywaniu małych porcji oraz kontroli ilości spożywanych kalorii
  • Dieta przy cukrzycy typu 1 – powinna skupić się na właściwym zbilansowaniu przyjmowanej insuliny oraz spożywanych węglowodanów, jak również białek, które po kilku godzinach również podnoszą poziom glikemii

 

Zasady zdrowej odżywiania w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej

Dieta dla diabetyka wymaga właściwego komponowania posiłków, tak aby produkty które podwyższają glikemię były spożywane w niewielkich ilościach. Poniższe zalecenia mają zastosowanie we wszystkich typach cukrzycy, należy jednak pamiętać o indywidualizowaniu poniższych zaleceń w stosunku do własnych potrzeb i skomponowanie własnej diety.

Warzywa

Warzywa są jednym z podstawowych elementów wpisujących się w zasady zdrowego odżywiania oraz każdej diety. Wybieraj szczególnie te o niskim indeksie glikemicznym.

Dieta powinna zawierać dużo warzyw nieskrobiowych – połowa każdego głównego posiłku powinna składać się z warzyw takich jak kapusta, pomidory, sałaty, ogórki, brokuły czy kalafior. Pozwolą one wypełnić żołądek, dostarczą witamin i minerałów i nie podniosą poziomu cukru we krwi.

Unikaj warzyw korzeniowych, takich jak buraki, seler, pietruszka cebula, gdyż zawierają one duże ilości węglowodanów. Traktuj je jak dodatek skrobiowy, taki jak ziemniaki. Ziemniaki zaliczamy do węglowodanów, nie warzyw.

Węglowodany

W 2016r. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne pierwszy raz zrezygnowało z procentowego określenia zalecanej ilości węglowodanów dla diety cukrzycowej. Do 2016 zalecano aby w diecie cukrzycowej 45%-50% zapotrzebowania kalorycznego pochodziło z węglowodanów, co wynosi aż 250 gram.

Coraz więcej badań dowodzi jednak, że dieta ograniczająca węglowodany w przypadku zaburzeń gospodarki węglowodanowej sprawdza się najlepiej.

Dieta cukrzycowa a indeks glikemiczny

Ważnym z punktu widzenia kontroli glikemii i właściwego komponowania diety cukrzycowej jest podział węglowodanów pod względem ich indeksu glikemicznego (IG) , czyli wartości określającej tempo wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu określonych produktów, w porównaniu do wzrostu wywołanego spożyciem czystej glukozy. Zależnie od wartości IG, wyróżniamy:

 produkty o niskim IG (<50)produkty o średnim IG (50-70)produkty o wysokim IG (>70)
warzywa niskoskrobiowe, owoce o małej ilości cukru, chudy nabiał, niektóre nasiona roślin strączkowychwiększość owoców, produkty pełnoziarniste,pieczywo pszenne, słodycze

Najkorzystniejsze jest spożywanie produktów o niskim IG, co jest szczególnie ważne z punktu widzenia osób mających problem z kontrolą poziomu cukru we krwi.

Tabele produktów podzielonych pod względem IG są łatwo dostępne w internecie.

Przeczytaj więcej na temat węglowodanów prostych i złożonych w cukrzycy

Ilość węglowodanów w diecie cukrzycowej

Jeśli masz problemy z wyrównaniem glikemii, zmniejsz ilość energii pochodzącej z węglowodanów do 30%, czyli maksymalnie 666 kcal (zakładając, iż dzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 2000 kcal) To zaś oznacza maksymalnie 150 gram węglowodanów dziennie. A to tylko 3 kromki chleba pszennego, zakładając że nie zjesz żadnych warzyw czy owoców. Lepiej więc ‘wydać’ budżet węglowodanowy na zdrowe warzywa i owoce.

Twoja dieta nie powinna zawierać dużych porcji węglowodanów złożonych, takich jak ziemniaki, ryż lub chleb. Właściwa porcja węglowodanów to kromka chleba razowego, dwie-trzy łyżki ugotowanego ryżu lub kaszy, 2 małe ziemniaki, 2-4 łyżki niedosładzanych płatków śniadaniowych.

Z produktów węglowodanowych wybieraj produkty pełnoziarniste i nieoczyszczone, o niskim indeksie IG – poniżej 50. Produkty te zawierają więcej błonnika oraz składników odżywczych w porównaniu do oczyszczanych, ‘białych’ węglowodanów. Dodatkowo, nie wpływają negatywnie na glikemię.

Są to kasza jaglana, pęczak, niełuskany ryż, pełnoziarnisty makaron. Makaron gotuj al dente, gdyż taki makron wolniej podnosi glikemię, nie powodując skoków.

Dieta nie powinna zawierać węglowodanów prostych, zwłaszcza pod postacią soków owocowych, napojów, cukru, cukierków itp.

Błonnik jest szczególnie korzystny, gdy zmagasz się z wysokim poziomem cukru we krwi, gdyż ma zdolność obniżania jego stężenia. Staraj się spożywać od 25g/d do 40g/d, zwłaszcza pod postacią otrębów, naturalnych płatków, jabłek, marchewki, a także drożdży czy grzybów. Pieczarki czy brokuły to doskonałe źródło błonnika.

Przeczytaj więcej na temat znaczenia błonnika dla diety cukrzycowej

Unikaj słodzików – mogą one zwiększać glikemię. Nie stosuj fruktozy jako zamiennika cukru.

Aby ułatwić sobie wyliczenia ilości węglowodanów w diecie cukrzycowej możesz posługiwać się tzw. wymiennikami węglowodanowymi. 1 wymiennik węglowodanowy (1 WW) to porcja produktu (w gramach) zawierająca 10g węglowodanów przyswajalnych (czyli wartość węglowodanów ogółem pomniejszoną o zawartość błonnika pokarmowego). Szacuje się, iż 1WW podnosi poziom cukru we krwi o około 1,7-3mmol/l.

Obliczanie wymienników węglowodanowych w diecie cukrzycowej

Na przykład, jeśli Twoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2000kcal, z czego 40% – czyli 800kcal – stanowią węglowodany, ilość wymienników węglowodanowych oszacujesz następująco:

1g węglowodanów – 4 kcal

X g węglowodanów – 800kcal

X = 200g

Z definicji wynika, iż 1WW zawiera 10g węglowodanów przyswajalnych, wystarczy więc, iż otrzymany wyżej wynik podzielisz przez 10. Otrzymasz wtedy wynik 20 WW, które powinieneś rozdzielić na 5 posiłków, na przykład:

Śniadanie: 5 WW

II śniadanie: 2 WW

Obiad: 6 WW

podwieczorek: 2 WW

Kolacja: 5 WW

Uwaga: jeśli spożywasz dodatkowy posiłek przed snem, zmodyfikuj powyższy podział tak, by uwzględniał dodatkową porcję.

Tabele wymienników węglowodanowych są łatwo dostępne na wielu stronach internetowych i z łatwością pozwolą Ci skomponować posiłek tak, by zawierał on pożądaną ilość WW. Pamiętaj, że rozkład WW na poszczególne posiłki powinien być podobny każdego dnia – dzięki temu zapobiegniesz wahaniom poziomu glukozy we krwi.

Zawsze wymieniaj produkty z tej samej grupy, np. produkty zbożowe na inne produkty zbożowe, owoce na inne owoce (tak, aby ilość WW w porcji była podobna).

Owoce

Owoce są zdrowe,  ale należy uważać na niektóre z nich, jako ze zawierają dużą dawkę cukru (winogrona, gruszki, czereśnie). Jedz porzeczki i jagody, jabłka, cytrusy, czy morele. Całkowicie zrezygnuj z soków owocowych, gdyż zawierają dużo cukrów prostych, ale nie błonnika. Soki owocowe traktuj jako należące do świata słodyczy.

Tłuszcze

30-35% wartości kalorycznej w diecie cukrzycowej powinno pochodzić z tłuszczy zwierzęcych i roślinnych. Staraj się używać naturalne tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło. Unikaj margaryny czy olei w spreju. Są to sztucznie uzyskane tłuszcze trans, które coraz częściej obwinia się o problemy metaboliczne i choroby cywilizacyjne.

Rozważ suplementację tranu, który zawiera niezbędne nienasycone kwasy omega-3, które pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu całkowitego, frakcji LDL i HDL oraz trójglicerydów, których stężenie w schorzeniach związanych z zaburzeniami poziomu cukru we krwi często jest nieprawidłowe.

Kwasy omega-3 pełnią również istotną rolę w zmniejszaniu stanów zapalnych w organizmie oraz wspieraniu odporności. Mimo, iż ten rodzaj kwasów tłuszczowych powinien występować naturalnie w tłustych rybach morskich, ze względu na zanieczyszczenia zbiorników wodnych metalami ciężkimi i toksynami pojawia się coraz więcej doniesień o zmniejszeniu ilości omega-3 w mięsie ryb oraz konieczności ograniczania ich spożycia w diecie ze względu na wysoki stopień zanieczyszczenia.

Dieta wysokotłuszczowa w leczeniu cukrzycy

Zwróć również uwagę, iż diety wysokotłuszczowe (z niską zawartością węglowodanów i średnią zawartością białka) są stosowane z sukcesem w leczeniu zaburzeń glikemii, insulinooporności oraz otyłości. Takie modele żywienia jednak należy stosować zgodnie z ich regułami – zwiększenie podaży tłuszczu powinno się odbywać kosztem ograniczenia węglowodanów, gdyż jednoczesne zwiększenie spożycia obu tych składników pokarmowych to prosta droga do przybrania na wadze. Pamiętaj jednak, by te modyfikacje wprowadzać stopniowo, tak by organizm miał czas „przestawić się” na zmienione proporcje w jadłospisie.

Białko

15%-20% wartości kalorycznej w diecie cukrzycowej powinno pochodzi z białek zwierzęcych i roślinnych  w proporcjach pół na pół. Jeśli nie mas problemu z nerkami i chcesz unormować glikemię, częściowo zastąp  węglowodany dobrej jakości chudym mięsem lub rybami.

Oprócz wymienników węglowodanowych, oblicza się także wymienniki białkowo-tłuszczowe (WBT), co jest szczególnie istotne w przypadku posiadania osobistej pompy insulinowej (szacuje się, iż 1 WBT wymaga 1 jednostki insuliny, choć wartość ta może podlegać wahaniom).

Jak obliczać WBT?

1 WBT = 100 kcal pochodzącej z białka i tłuszczu (lub samego tłuszczu)

Przykład obliczania WBT:

100g jogurtu naturalnego zawiera 4,3g białka i 2g tłuszczu, a więc:

4,3g białka = 17,2 kcal

2g tłuszczu = 18 kcal

17,2 kcal + 18 kcal = 35,2 kcal ~ 0,35 WBT

Alkohol

Dieta cukrzycowa nie zaleca alkoholu, ale jeśli zdecydujesz się spożywać alkohol, nie przekraczaj:

  • Kobiety: jedno piwo (500ml) lub lampka wina/dziennie (200ml)
  • Mężczyźni: dwa piwa (1L) lub dwie lampki wina/dziennie (400ml)

Jeśli cierpisz na dyslipidemię (hipertriglicerydemię), neuropatię lub zapalenie trzustki, powinieneś całkowicie zrezygnować z alkoholu.

Przeczytaj więcej na temat cukrzycy i alkoholu

Przeczytaj więcej na temat hipoglikemii i alkoholu

Sól

Dieta cukrzycowa nie powinna zawierać więcej niż 5g-6g soli, co odpowiada łyżeczce od herbaty, czy też 10 szczyptom soli.

Jeśli cierpisz na umiarkowane nadciśnienie tętnicze, zmniejsz tę ilość do 4,8g, czyli 8.5 szczypt, zaś w przypadku osób cierpiących na nefropatię, ilość ta powinna zostać zmniejszona do 4g – 8 szczypt soli na dobę.

Witaminy i minerały

Prawidłowo zbilansowana dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne witaminy i minerały, jednak ze względu na coraz większy stopień przetworzenia żywności i zubożenie gleb, które przekładają się na niższą zawartość składników odżywczych w niektórych produktach, może istnieć konieczność suplementacji niektórych, ważnych witamin i minerałów.

Witamina D3

Jedną z nich jest witamina D3, której niedobór stwierdza się nie tylko u osób zmagających się z zaburzoną glikemią, ale praktycznie u całej populacji. Jest ona niezbędna dla wielu procesów zachodzących w organizmie, m.in. zachowania prawidłowego stanu kości i zapobieganiu osteoporozie czy wzmacnianiu układu odpornościowego i hormonalnego. Liczne badania wskazują, iż jej działanie jest najefektywniejsze w przypadku jednoczesnej suplementacji witaminy K2.

Witamina C

Warto również rozważyć zwiększenie spożycia witaminy C, najlepiej ze źródeł naturalnych, takich jak sok z rokitnika czy aceroli. Mimo, iż zalecane dzienne spożycie określane jest na 60mg, dawki do 2g na dobę są oficjalnie uznane za bezpieczne. Witamina C jest niezbędna nie tylko w procesach odporności, ale jako silny antyoksydant pełni rolę w neutralizacji wolnych rodników i zmniejszaniu stanu zapalnego, który w cukrzycy jest przewlekle obecny.

Wspomaga również gojenie ran, które często jest utrudnione u diabetyków. Zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, co z kolei przekłada się na lepsze funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Pomocna może okazać się suplementacja chromu, który ma zdolność do poprawy paramentów związanych ze stężeniem glukozy i insuliny we krwi oraz wpływa na zmniejszone odczuwanie głodu.

Suplementy regulujące glikemię

Jeżeli mimo odpowiedniej diety, ukierunkowanej na kontrolę poziomu cukru we krwi, Twój poziom glukozy ciągle jest za wysoki, możesz rozważyć stosowanie naturalnych środków hipoglikemizujących, na przykład wyciąg z morwy białej, cynamon cejloński czy kwas alfa-liponowy. Produkty te mają zdolność do nieznacznego obniżania poziomu cukru we krwi. Mimo, iż ich działanie nie jest silne pamiętaj, aby ewentualne stosowanie omówić z lekarzem, a działanie tych środków uwzględnić podczas dobierania dawki insuliny i stosowanych leków.

Pozostałe zalecenia w diecie cukrzycowej

Dieta cukrzycowa to tak naprawdę sposób żywienia który powinniśmy przyjąć na stałe – i to nie tylko diabetycy, ale cała populacja. W ten sposób dieta cukrzycowa zmieni się w nawyk, a Ty i twoja rodzina będzie zdrowsi. Oto kilka dodatkowych zasad, którymi warto się kierować:

  • Staraj się spożywać nieprzetworzone, ‘domowej roboty’ mięsa i wędliny
  • Unikaj jedzenia ‘na wynos’.
  • Nie przejadaj się, kontroluj ilość spożywanych porcji
  • kontroluj masę ciała
  • Unikaj słodyczy oraz słodzonych napojów gazowanych
  • Spożywaj alkohol w umiarkowanych ilościach
  • Bądź aktywny!

Przeczytaj:

Przykładowy posiłek zgodny z zaleceniami zdrowego odżywiania w cukrzycy

Obiad: grillowany filet z kurczaka w ziołach, z kaszą jaglaną oraz surówką z marchewki i jabłka, posypaną migdałami

składniki:

  • 200g filetu z piersi kurczaka
  • 50g kaszy jaglanej (waga suchej)
  • 150g marchwi
  • 180g jabłka
  • 20g migdałów
  • przyprawy bazylia, oregano, majeranek, papryka słodka, pieprz, czosnek granulowany

Pierś z kurczaka myjemy i nacieramy ziołami. Można odstawić na kilka godzin do lodówki, by mięso nabrało aromatu. Pieczemy na grillu lub patelni grillowej.

Kaszę jaglaną wyprażamy na sucho w garnku, na niewielkim ogniu, często potrząsając. Następnie przelewamy niewielką ilością wody, przepłukujemy i odlewamy wodę. Do odsączonej kaszy nalać wrzątku (dwa razy więcej niż kaszy), dodajemy szczyptę soli i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 10-15 minut

Marchew i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce (grube oczka). Mieszamy w misce i posypujemy migdałami.

ProduktIlość (g)Energia
(kcal)
BiałkoTłuszczeWęglowodany przyswajalneWWWBT
Pierś z kurczaka200g198432,6002
Kasza jaglana50g1735,31,534,23,420,4
Marchew150g411,50,32,30,230
Jabłko180g940,50,320,520
Migdały20g114410,41,50,151
SUMA 62054,315,158,55,83,4

 

Produkty zalecane, dozwolone w umiarkowanych ilościach i niezalecane w diecie cukrzycowej.

Ta tabela opiera się na oficjalnych zaleceniach żywieniowych. Jeśli zdecydujesz się na stosowanie dietynisko węglowodanowej, wysokotłuszczowej, wtedy naturalnie występujące tłuszcze w drobiu, smalcu czy maśle mogą być stosowane bez szkody dla zdrowia.

Przeczytaj więcej: dieta węglowodanowa leczy insulinooporność i cukrzycę typu 2

PRODUKTY I POTRAWYZALECANEDOZWOLONE W UMIARKOWANYCH ILOŚCIACHNIEZALECANE
Produkty zbożowe (pamiętaj o wspomnianych ograniczeniach węglowodanów!)pieczywo razowe, żytnie z dodatkiem otrąb i nasion, typu graham, chleb chrupki,grube kasze (na sypko): pęczak,gryczana, jaglana,makarony z mąki razowej, ryż brązowy, płatki owsianeDrobne kasze (manna, kuskus), zacierki, kluski kładzione, pierogi z mąki razowejpieczywo pszenne,
z dodatkiem miodu lub karmelu,
mąka pszenna,
rozgotowane: kasza, ryż, makaron,błyskawiczne płatkiśniadaniowekluski, pierogi
Warzywa (ok. 500g/dobę)ziemniakiOwoce(200-300g/dobę)Warzywa niskoskrobiowe, tj.: pomidory, ogórki świeże i kiszone, rzodkiewka, sałata zielona, brokuły, brukselka, cukinia, cykoria, fasolka szparagowa, kalafior, kapusta pekińska, papryka, pory, szparagi, koperek, zielona pietruszka, kabaczek, szczypiorek, natka pietruszki, seler naciowy, grzybyowoce o małej zawartości cukru, tj: owoce jagodowe, owoce cytrusowe, kiwi, jabłka, truskawki, wiśnie, brzoskwinie, morele, nektarynki  Surowe lub krótko podgotowane:
buraki, marchew, seler, pietruszka (korzeń) groch, fasola, soczewica, bóbziemniaki krótko gotowanena parze lub w wodzie,podawane w całościśliwki, gruszki
Warzywa wysokoskrobiowe,
tj.:
warzywa rozgotowaneburaki zasmażane, marchewgotowana,
warzywa z puszkifrytki, ziemniaki pureeowoce o wysokiej zawartości cukru,tj:banany, winogrona owoce z puszkiowoce bardzodojrzałeowoce suszone
Mleko i produkty mleczne sery twarogowe: chude, ziarniste o obniżonej zawartości tłuszczu mleko o obniżonej zawartości tłuszczu
jogurty naturalne, kefir, maślanka sery twarogowe półtłuste, odtłuszczone serki homogenizowane, sery żółte o obniżonej zawartości tłuszczu
mleko tłuste, skondensowane, zabielacze do kawy, śmietana sery: tłuste, do smarowania typu „fromage”,śmietankowe, dojrzewające,podpuszczkowe, sery topione, słodzone desery mleczne
Mięso, wędliny,ryby i owoce  morza, jaja mięso chude: cielęcina, indyk, kurczak, konina, wołowina, królik, dziczyzna(najlepiej gotowane, duszone, pieczone w folii/pergaminie) wędliny chude: szynka wołowa, drobiowa, polędwica drobiowa ryby świeże: dorsz, flądra, mintaj, morszczuk, pstrąg strumieniowy, sandacz, sola, szczupakjajaMięso i wędliny: chudy schab, polędwica wołowa, kabanos drobiowy     ryby:konserwy rybne, ryby zeskórą, w oleju, łosoś, śledź, makrela, węgorz, halibut, ryby wędzonetłuste gatunki mięs: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, wszystkie podroby tłuste, drobno mielone(szczególnie panierowane, smażone w głębokim tłuszczu) tłuste wędliny: salami,pasztety,   parówki, boczek, kiełbasy tłuste ryby smażone na maśle,panierowane, krewetki,kawior, kalmary, małże
jajecznica na maśle, boczku, słoninie, smalcu
TłuszczeOliwa z oliwek, awokado, olej lniany, tranOlej kokosowy, słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, z pestek winogron, margaryny miękkie, masłoMargaryny twarde, smalec, słonina
Cukier, słodycze, przekąskiDo słodzenia użyj zdrowszych zamienników cukru: ksylitolu, erytrytolu itp.Oducz się spożywania dużych ilości cukru!dżemy i konfitury bez cukru,przeciery owocowe, kompoty,galaretki, kisiele bez cukru,gorzka czekolada, kisiele, budynie bez dodatku cukru,orzechy włoskie, laskowemigdały, pestki słonecznika, pestki dyni (do 30g dziennie),biszkopt, ciasta drożdżowe bez dodatku cukrumiód, słodycze zawierające tłuszcz: ciasta z masami, czekolada mleczna lub owocowa, batony, wafelki z nadzieniem, chałwa i desery tłuste fruktoza do słodzenia faworki, ciasta francuskie,torty, ciasta smażone piaskowe, kruche, serniki
Przyprawy, sosyPrzyprawy łagodne:
sok z cytryny,koperek, zielona pietruszka,kminek, cynamon, wanilia,majeranek, oregano, bazylia,przyprawy korzennesosy: sosy do sałatek na bazie soku z cytryny, niewielkiej ilości oleju lub jogurtu i ziół
Sól, ostre przyprawy tzw. “sosy własne”, niepodprawiane mąkąMajonez, kostki rosołowe, gotowe sosy, mieszanki przyprawowe (zawierają cukier I dużą ilość soli)Sosy: ostre, na zasmażkach, zaprawiane śmietaną, masłem, żółtkiem, na tłustych wywarach mięsnych
zupyCzyste, jarzynowe, na wywarach warzywnychzupy na chudych wywarach mięsnych,doprawiane jogurtem lub odtłuszczonym mlekiemzupy doprawiane zasmażkami i śmietaną,na wywarach z kości
Napojewoda mineralna, słaba herbata, kawa filtrowana lub rozpuszczalna, soki warzywnemleko odtłuszczone, kawa zbożowa, świeże soki owocowe bez dodatku cukrunapoje alkoholowe, soki owocowe z dodatkiem cukru, napoje gazowane

 

Dieta cukrzycowa. Co jeść?

Cóż, cukrzycy zdecydowanie powinni uważać nie tylko, co jedzą, ale też ile jedzą. Cukrzycowa dieta musi być przygotowywana z rozmysłem, jednak nie musisz się martwić – do dyspozycji masz masę przepisów! Naczelną zasadą jest stawianie na produkty zawierające dużo błonnika, który obniża stężenie glukozy we krwi, dając przy okazji poczucie sytości. Co jeszcze powinieneś jeść? Podsuwamy kilka zasad:

1. Wypieki pełnoziarniste lub płatki owsiane to idealne śniadanie.
2. Mięso? Przede wszystkim chude, najlepiej gotowane.
3. Pozwól rybom na stałe zagościć w Twojej kuchni.
4. Wyroby mleczarskie – tak, ale pamiętaj o chudych twarożkach!
5. Jeśli warzywa to przede wszystkim te niskoskrobiowe (m.in. pomidorki, ogórki i świeże i kiszone, rzodkiewka, brokuły, brukselka, fasolka szparagowa, kalafior).
6. Owoce? Tak, ale pamiętaj, że posiadają dużo cukru. Z pewnością diety cukrzycowe bardzo lubią owoce jagodowe, cytrusowe, kiwi, jabłka, truskawki, wiśnie, brzoskwinie, morele, nektarynki – to doskonały zamiennik niezdrowych słodyczy!
7. Pokochaj produkty gotowane na parze.

Odżywianie w cukrzycy. Jakie słodycze możesz jeść?

To mit, że cukrzyk nie może w ogóle jeść słodyczy. Takie życie przecież byłoby okropne! Oczywiście odżywianie w cukrzycy wymaga wielu wyrzeczeń, ale nie musisz rezygnować z każdej przyjemności. Sęk w tym, że popularne słodycze zawierają cukier należący do węglowodanów prostych. Co to oznacza? Przede wszystkim dwie rzeczy: błyskawicznie podnoszą poziom glukozy we krwi i absolutnie nie zaspokajają apetytu (w odróżnieniu od węglowodanów złożonych, bardzo szybko zostają przez nas spalone).

Jednak jest światełko w tunelu! Dieta w cukrzycy pozwala na:

  • dżemy i konfitury (najlepiej bez cukru – w tym przypadku absolutnie zbędny!),
  • gorzka czekolada (o niebo zdrowsza od mlecznej!),
  • biszkopt,
  • ciasta drożdżowe bez dodatku cukru,
  • kisiele,
  • budynie (bez dodatku cukru),
  • kompoty i galaretki.

Oczywiście, jak ze wszystkim, nie należy przesadzać. Jednak pamiętaj, że odpowiednie żywienie w cukrzycy jest piekielne ważne.

Dieta w cukrzycy: słodycze, które są zakazane!

Żywienie w cukrzycy opatrzone jest kilkoma wyrzeczeniami, wśród nich znajduj się tez szereg absolutnie zakazanych słodyczy. Do nich bez wątpienia należy tzw. pieczywo cukiernicze, czyli wszelkiego rodzaju ciasteczka, herbatniki, wafelki, ciastka francuskie, ale też batony i cukierki. To właśnie one zawierają najwięcej cukru. To jednak nie wszystko – zawierają także najgorszy rodzaj tłuszczu, czyli tłuszcz cukierniczy. Dietetycy odradzają go z prostego powodu: jest przetworzony, do tego zawiera szkodliwe dla zdrowia izomery trans, które obniżają poziom dobrego cholesterolu HDL. W zamian podwyższają stężenie złego cholesterolu LDL!

Bądź w stałym kontakcie z lekarzem

Regularne badania zalecamy każdej osobie. Jeśli jednak masz problemy z cukrem, powinieneś na to zwrócić szczególną uwagę. Niezbędna może być też wizyta o odpowiedniego dietetyka. Ten podpowie Ci, co jeść przy cukrzycy. Na naszej stronie znajdziesz wiele wskazówek, jednak musisz pamiętać, że każdy przypadek jest indywidualny. Trudno przewidzieć na odległość, na co możesz sobie pozwolić przy swoich problemach zdrowotnych.

Co wolno jeść cukrzykowi – na to pytanie odpowiadaliśmy powyżej. Mamy nadzieję, że nieco podbudowaliśmy Cię informacją, że możesz sobie pozwolić na niektóre słodycze. Zawsze jednak przestrzegamy bardziej nie przed tym, co jeść w cukrzycy, ale przed tym, czego nie wolno jeść cukrzykowi! Musisz zdawać sobie sprawę, że jedzenie nieodpowiednich produktów może się bardzo źle skończyć. „Domowej roboty” mięsa i wędliny, jedzenie na wynos (popularne fast foody to absolutna bomba kaloryczna), nadmierne ilości słodyczy, słodkie napoje gazowane (znajdziesz w nich całą tablicę Mendelejewa!), czy alkohol w większych ilościach – to w połączeniu ze zbyt małą porcją ruchu będzie miało fatalne skutki.

Przykładowa dieta cukrzycowa

Przede wszystkim musisz wiedzieć, że przykładowa dieta cukrzycowa, a w zasadzie Twój jadłospis, musi zostać przygotowana w sposób indywidualny. Nie ma jednej złotej recepty. Dietetyk przygotuje Twój plan na podstawie wieku, płci, aktywności fizycznej, wzrostu, masy ciała, przyjmowanych leków i co ważne – biorąc pod uwagę inne, współistniejące choroby. Wiele osób, oprócz cukrzycy, zmaga się również z nadwagą lub śmiertelnie groźną otyłością. Ich dieta musi zakładać przede wszystkim redukcję masy ciała.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.