Czy z pozoru niewielka zmiana nawyków żywieniowych może ułatwić kontrolę cukrzycy typu 2? Okazuje się, że jest to możliwe, a ponadto bardzo proste. Dobra wiadomość dla osób z insulinoopornością, cukrzyca typu 2, oraz chorujących na zespół metaboliczny.
Warto tez wspomnieć, że insulinooporność może tez dotyczyć cukrzycy typu 1. Jeśli cierpimy na nadwagę lub otyłość oraz cukrzycę typu 1, insulinooporność może znacząco utrudnić kontrolę cukrzycy typu 1ę
IIość spożywanych węglowodanów w insulinooporności i cukrzycy typu 2 ma znaczenie
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Michigan wykazały, że spożywanie w ciągu doby trzech niskowęglowodanowych posiłków sprzyja redukcji insulinooporności u osób z cukrzycą typu 2 nawet o 30%.
Więcej na temat diety niskowęglowodanowej:
- Dieta niskowęglowodanowa i cukrzyca
- Jadłospis w diecie niskowęglowodanowej (paleo) dla cukrzyków
- Dieta niskowęglowodanowa poprawia jakość życia cukrzykom typu 2
Celem badań była ocena udziału węglowodanów w diecie, badacze wzięli również pod uwagę poziom wysiłku fizycznego na insulinooporność. Naukowcy przeprowadzili badanie na 4 grupach składających się z 8 kobiet ze zdrowym układem metabolicznym, będących po okresie menopauzalnym, dobranych pod względem wagi ciała. Uczestniczkom podawano zbilansowane posiłki, które zawierały odpowiednio 30% bądź 60% węglowodanów, przy czym zawartość kalorii była taka sama. Spożycie 2 ostatnich dań poprzedzone było mniej lub bardziej intensywnymi, trwającymi około 2 godzin ćwiczeniami.
Węglowodany przyczyniają się do insulinooporności
W grupie która spożywała posiłki o niskiej zawartości węglowodanów zaobserwowano spadek insulinooporności, a także zmniejszone zapotrzebowanie na insulinę po trzecim posiłku w godzinach wieczornych.
U grupy drugiej, w której posiłki zawierały więcej węglowodanów konieczne było dalsze podawanie dużych dawek insuliny po posiłku.
Ilość węglowodanów w grupie drugiej nie przekraczała dziennej zalecanej dawki dla danej grupy osób.
Podczas badań okazało się również, że ćwiczenia nie miały wpływu na zmniejszenie insulinooporności, co potwierdza że czynnikiem odpowiedzialnym za jej istnienie był udział węglowodanów w diecie.
Nie oznacza to jednak, że wysiłek fizyczny nie wpływa na działanie insuliny.
Niewielkie zmiany w diecie dają wielkie efekty
Prowadząca badania Katarina Borer dodaje: ,,To, co jest godne uwagi w naszych odkryciach to fakt, że prosta, niewielka zmiana w codziennej diecie polegająca na zmniejszeniu ilości węglowodanów, może chronić przed rozwojem insulinooporności oraz blokować ścieżkę prowadzącą ku rozwojowi stanu przedcukrzycowego, podczas gdy podtrzymywanie diety bogatej w węglowodany jak pokazano w dwóch wymienionych wcześniej badaniach, prowadzi do zwiększenia wydzielania insuliny na czczo oraz insulinooporności. Jeszcze bardziej zaskakującym jest fakt, że ćwiczenia, które przed posiłkami wykonywały kobiety biorące udział w badaniu spowodowały u nich wzrost wieczornych glikemii.”
Wyniki badań opublikował magazyn medyczny PLOS ONE.