Talerz diabetyka

Talerz diabetyka jest skuteczną i łatwą do zastosowania metodą kontroli zjadanych porcji. Technika ta przeznaczona jest dla osób które chcą stracić na wadze oraz które chcą skutecznie kontrolować swoją glikemię (poziom cukru we krwi).

Ważne jest abyś przedyskutował wszystkie większe zmiany diecie z Twoim lekarzem diabetologiem. Jest to szczególnie istotne jeśli zażywasz leki na obniżenie poziomu cukru we krwi, które mogą prowadzić do niedocukrzenia (hipoglikemia).

Technika talerza diabetyka

Istnieje kilka wersji talerza diabetyka, które nieznacznie różnią się między sobą zalecanymi proporcjami poszczególnych grup produktów.

Talerz diabetyka, który został stworzony przez Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) jest szczególnie skuteczny w kontroli rozmiaru spożywanych porcji. Zalecany jest tym, którzy chcą obniżyć ilość zjadanych kalorii jak i ilość zjadanych węglowodanów.

Talerz diabetyka jest łatwą metodą kontroli porcji, przy jednoczesnym zapewnieniu zbilansowanych posiłków, dostarczających wszystkich niezbędnych składników. Pozwala też kontrolować ilość spożywanych węglowodanów, które mają największy wpływ na wahania glukozy we krwi w cukrzycy.

 

Podziel talerz na 3 części:

Talerz diabetyka to skuteczna metoda kontroli wagi i spożywanych węglowodanów.
Talerz diabetyka to skuteczna metoda kontroli wagi i spożywanych węglowodanów.
  • Połowę talerza wypełnij warzywami nie-skrobiowymi i owocami
  • ¼ dodatkiem węglowodanowo- skrobiowym
  • ¼ produktami białkowymi

Warzywa nie-skrobiowe

Warzywa nieskrobiowe to większość warzyw takich jak kalafior, kapusta, pomidory, ogórki, sałata. Zawierają one dużo błonnika, więc pomagają w utrzymaniu uczucia sytości, dostarczają witamin i minerałów. Nie powodują też nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi.

W tej porcji nie powinny się znajdować warzywa zawierające dużo cukru, czyli buraki, marchew, pietruszka – traktuj je jako dodatek węglowodanowy.

W ramach tej porcji dorzuć owoc – potraktuj go jako zdrowy deser. Jabłka, cytrusy, porzeczki, jagodny, truskawki. Uwaga na winogrona, czereśnie i gruszki – są bardzo słodkie, więc ich porcje powinny być mniejsze.

Dodatek skrobiowy

Warzywa i produkty skrobiowe, zwłaszcza nieoczyszczone, również zawierają sporo błonnika. Do tej grupy należą: marchew, pietruszka (korzeń), seler, buraki,  oraz ziemniaki, ciemny ryż, kasze – na przykład kasza gryczana lub perłowa. Postaraj się wybierać produkty o niskim IG (indeksie glikemicznym), czyli takie, które powoli uwalniają energie i nie powodują nagłych skoków poziomu cukru we krwi.

Jeśli chcesz utrzymać glikemię w ryzach oraz zapewnić sobie ochronę przed rakiem i innymi chorobami, rozbij porcję skrobiową na dwie mniejsze – warzywną (marchew, buraki, pietruszka) i ziemniaki lub kasze albo brązowy ryż.

Białko

Białko czyli chude mięso, ryby (najlepsze są tłuste ryby morskie), a także jaja i nasiona strączkowe. Białko podnosi glikemię około 2h i może ją popodnosić do przez kolejne 2h-3h po zjedzonym posiłku, co warto wziąć pod uwagę zwłaszcza przed pójściem spać.

Rozmiar talerza

Aby metoda talerza była skuteczna, ważne jest aby talerz był właściwych rozmiarów.

W ostatnich sześćdziesięciu latach obwód talerzy obiadowych systematycznie się zwiększał – dziś nasza zastawa jest nawet 30% większa niż w latach 50’ ubiegłego wieku. Zwiększyły się też porcje serwowane w restauracjach, a także nasza ocena, co jest ‘pojedynczą porcją’.

Obecnie można kupić talerze w rozmiarze do 30 cm i większe. Dla naszego mózgu zwykła porcja podana na takim talerzu będzie wyglądała ubogo. Jest więc pokusa by pustą przestrzeń talerza wypełnić większą ilością jedzenia.

Na co dzień korzystaj z talerzy obiadowych o rozmiarze do 24 cm. Postaraj się też używać mniejszych sztućców, gdyż pozwoli to na spożywanie mniejszych kęsów i wydłuży czas posiłku. A dłuższy czas posiłku to szybsze poczucie sytości.

Technika talerza jest prostą i skuteczną metodą, w połączeniu z właściwym rozmiarem talerza oraz świadomym spożywaniem posiłków pomoże Ci w uzyskaniu lepszej glikemii oraz utracie wagi.

Dowiedz się więcej o kontroli porcji w diecie cukrzycowej