Jak pokazują najnowsze badania, jedzenie niskiej zawartości węglowodanów poprawia skuteczność leczenia otyłości oraz pomaga utrzymać niższą masę ciała. Świeżo opublikowane wyniki badań ujawniają, jak jedzenie niskiej zawartości węglowodanów a także dieta o wyższej zawartości tłuszczu zwiększyła metabolizm uczestników badania z nadwagą, pozwalając im spalić więcej kalorii i doświadczyć mniej głodu niż osoby stosujące dietę o wysokiej zawartości węglowodanów i niższej zawartości tłuszczu.
Aby pobrać jadłospis dla cukrzyków o niskiej zawartości węglowodanów zapisz się na nasz newsletter < “Ten efekt metaboliczny może poprawić skuteczność leczenia otyłości, szczególnie wśród osób z wysokim wydzielaniem insuliny" - powiedział amerykański zespół badawczy.
Charakterystyka przeprowadzonego badania
Badaniami objęto 164 osoby z nadwagą, u których wskaźnik masy ciała (BMI) wynosił 25 lub więcej. Wszyscy uczestnicy stracili 12% masy ciała na 10-tygodniowej diecie odchudzającej. W początkowej fazie dieta składała się w 45% z węglowodanów, 30% z tłuszczu i 25% białka. Następnie uczestnicy zostali przydzieleni do diet: wysokokalorycznej, umiarkowanie kalorycznej oraz niskokalorycznej na kolejne 20 tygodni. Zawartość węglowodanów wynosiła 60% w diecie wysokowęglowodanowej, 40% w diecie umiarkowanej i 20% w diecie niskowęglowodanowej. W przypadku niskokalorycznego sposobu jedzenia, uczestnicy spalali średnio ponad 200 kcal dziennie więcej niż na dietach wysokokalorycznych. Doświadczyli również 12% redukcji poziomu hormonu głodowego ghrelinu, w porównaniu do tych na dietach wysokokalorycznych. Korzyści były jeszcze bardziej widoczne wśród osób z wyższym wydzielaniem insuliny – co może prowadzić do oporności na insulinę u osób z nadwagą. Jest to cechą charakterystyczną rozwoju cukrzycy typu 2.
Nowe spojrzenie na dotychczasowy model otyłości
Naukowcy stwierdzili, że wzrost poziomu insuliny po posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów może potęgować uczucie głodu. Wyniki te rzucają kolejne wątpliwości na liczenie kalorii oraz dotychczasowy model otyłości, który ma szereg wad – jak wyjaśnił dr Zoë Harcombe. Wyniki są natomiast spójne z nowo powstającym modelem otyłości, czyli węglowodanowo-insulinowym.
Wyniki pochodzą z British Dietetic Association, która wydała oświadczenie polityczne wyjaśniające, że dieta niskokaloryczna powinna być jednym z wielu możliwych podejść dietetycznych odpowiednich w leczeniu cukrzycy typu 2 u dorosłych.
Poprzez zdrowe odżywianie się i zastosowanie odpowiedniej diety ludzie mogą schudnąć, a nawet doprowadzić do remisji choroby.
Źródło: https://www.diabetes.co.uk/news/2018/nov/low-carb-diet-outperforms-high-carb-as-obesity-treatment,-study-reveals-97744931.html