Dieta Typ 1 Typ 2 Wiadomości

Jedzenie niskiej zawartości węglowodanów wspomaga leczenie otyłości

Jedzenie niskiej zawartości węglowodanów wspomaga leczenie otyłości

Jak pokazują najnowsze badania, jedzenie niskiej zawartości węglowodanów poprawia skuteczność leczenia otyłości oraz pomaga utrzymać niższą masę ciała. Świeżo opublikowane wyniki badań ujawniają, jak jedzenie niskiej zawartości węglowodanów a także dieta o wyższej zawartości tłuszczu zwiększyła metabolizm uczestników badania z nadwagą, pozwalając im spalić więcej kalorii i doświadczyć mniej głodu niż osoby stosujące dietę o wysokiej zawartości węglowodanów i niższej zawartości tłuszczu.

Aby pobrać jadłospis dla cukrzyków o niskiej zawartości węglowodanów zapisz się na nasz newsletter < “Ten efekt metaboliczny może poprawić skuteczność leczenia otyłości, szczególnie wśród osób z wysokim wydzielaniem insuliny" - powiedział amerykański zespół badawczy.

Charakterystyka przeprowadzonego badania

Badaniami objęto 164 osoby z nadwagą, u których wskaźnik masy ciała (BMI) wynosił 25 lub więcej. Wszyscy uczestnicy stracili 12% masy ciała na 10-tygodniowej diecie odchudzającej. W początkowej fazie dieta składała się w 45% z węglowodanów, 30% z tłuszczu i 25% białka. Następnie uczestnicy zostali przydzieleni do diet: wysokokalorycznej, umiarkowanie kalorycznej oraz niskokalorycznej na kolejne 20 tygodni. Zawartość węglowodanów wynosiła 60% w diecie wysokowęglowodanowej, 40% w diecie umiarkowanej i 20% w diecie niskowęglowodanowej. W przypadku niskokalorycznego sposobu jedzenia, uczestnicy spalali średnio ponad 200 kcal dziennie więcej niż na dietach wysokokalorycznych. Doświadczyli również 12% redukcji poziomu hormonu głodowego ghrelinu, w porównaniu do tych na dietach wysokokalorycznych. Korzyści były jeszcze bardziej widoczne wśród osób z wyższym wydzielaniem insuliny – co może prowadzić do oporności na insulinę u osób z nadwagą. Jest to cechą charakterystyczną rozwoju cukrzycy typu 2.

Nowe spojrzenie na dotychczasowy model otyłości

Naukowcy stwierdzili, że wzrost poziomu insuliny po posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów może potęgować uczucie głodu. Wyniki te rzucają kolejne wątpliwości na liczenie kalorii oraz dotychczasowy model otyłości, który ma szereg wad – jak wyjaśnił dr Zoë Harcombe. Wyniki są natomiast spójne z nowo powstającym modelem otyłości, czyli węglowodanowo-insulinowym.

Wyniki pochodzą z British Dietetic Association, która wydała oświadczenie polityczne wyjaśniające, że dieta niskokaloryczna powinna być jednym z wielu możliwych podejść dietetycznych odpowiednich w leczeniu cukrzycy typu 2 u dorosłych.

Poprzez zdrowe odżywianie się i zastosowanie odpowiedniej diety ludzie mogą schudnąć, a nawet doprowadzić do remisji choroby.

Źródło: https://www.diabetes.co.uk/news/2018/nov/low-carb-diet-outperforms-high-carb-as-obesity-treatment,-study-reveals-97744931.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.