Wysokobiałkowe śniadanie redukuje apetyt i poprawia samopoczucie, a tym samym pomaga schudnąć i wyrównać glikemię w cukrzycy typu 2. Naukowcy pod kierownictwem dr Heather Leidy z Uniwersytetu w Missouri postanowili sprawdzić, czy popularne zalecenie dietetyczne o konieczności jedzenia śniadań faktycznie pozytywnie wpływa na naszą wagę i na nasz apetyt. Masa ciała jest istotnym czynnikiem ryzyka cukrzycy Czytaj więcej
Dieta
Właściwa dieta ma istotny wpływ na kontrolę stężenia glukozy we krwi przy każdym typie cukrzycy. Jednocześnie nieodpowiednia dieta jest ściśle związane z ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Cukrzyca Polska informuje o wynikach najnowszych badań dotyczących wpływu diety na różne typy cukrzycy oraz aktualnościach w zakresie zaleceń żywieniowych.
Czytaj przewodnik po zdrowiu: Dieta w cukrzycy
Dieta niskowęglowodanowa poprawia jakość życia w cukrzycy typu 2
Wiele badań wskazuje, że osoby cierpiące na otyłość oraz na cukrzycę typu 2 zgłaszają niższą jakość życia w porównaniu z osobami zdrowymi. Przyczyny takiego stanu to zazwyczaj sama otyłość, problemy z utrzymaniem właściwej glikemii, jak i psychiczne obciążenia wynikające ze złego stanu zdrowia. Z drugiej strony naukowcy dodadzą, że utrata masy ciała poprawia subiektywna ocenę Czytaj więcej
Ryzyko cukrzycy ciążowej można zmniejszyć o połowę
W wynikach badań opublikowanych we wrześniu (30 września 2014) na medycznym portalu thebmj.com, naukowcy ogłosili, że unikanie czterech określonych czynników ryzyka pozwoliłoby uniknąć prawie połowy przypadków cukrzycy ciążowej. Około 4% ciężarnych w Polsce zapada na cukrzycę ciążową. Choć nie wiadomo dokładnie dlaczego niektóre z nas zapadają na cukrzycę ciążową, a inne nie, znane są czynniki Czytaj więcej
Słodziki mogą przyczyniać się do rozwoju cukrzycy
Słodziki dla wielu z nas zastępują cukier i pozwalają cieszyć się ulubionymi napojami lub deserami, bez poczucia, że szkodzimy naszej glikemii. Niestety, może się okazać że słodziki i cukrzyca nie idą ze sobą w parze i my diabetycy powinniśmy unikać słodzików. Niektóre badania prowadzone w przeszłości wykazywały już, że spożywanie sztucznych substancji słodzących, znajdujących się Czytaj więcej
Dieta wysokotłuszczowa pomaga schudnąć i dobrze wpływa na serce
Dieta złożona z tłuszczów, w tym tłuszczów nasyconych, a z niską zwartością węglowodanów, przyczynia się do większej utraty tkanki tłuszczowej oraz poprawia kondycję układu krążenia, w porównaniu z dietą niskokaloryczną. Takie wyniki badań zostały opublikowane przez amerykański Narodowy Instytut Zdrowia na łamach Annals of Interanal Medicine. Jest to kolejne badanie naukowe podważające teorię o szkodliwości Czytaj więcej
Tłuszcze nasycone mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Tłuszcze, a zwłaszcza tłuszcze nasycone od lat 1950 są na cenzurowanym dietetyków, środowisk lekarskich jak i samych pacjentów. Są one oskarżane o epidemię otyłości, wzrost zachorowalności na raka, czy choroby metaboliczne takie jak cukrzyca typu 2. Występują one głównie w mięsie, produktach nabiałowych, orzechach czy w czekoladzie. Ostatnie badania naukowe, opublikowane w prestiżowym magazynie The Czytaj więcej