Tłuszcze, a zwłaszcza tłuszcze nasycone od lat 1950 są na cenzurowanym dietetyków, środowisk lekarskich jak i samych pacjentów. Są one oskarżane o epidemię otyłości, wzrost zachorowalności na raka, czy choroby metaboliczne takie jak cukrzyca typu 2. Występują one głównie w mięsie, produktach nabiałowych, orzechach czy w czekoladzie.
Ostatnie badania naukowe, opublikowane w prestiżowym magazynie The Lancet, Diabetology and Endocrinology (opublikowane na stronie The Lancet 06/08), a prowadzane przez Uniwersytet Cambridge, wskazują jednak, że niektóre tłuszcze nasycone, zwłaszcza te znajdujące się w produktach nabiałowych, mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zapadalności na cukrzycę typu 2.
Badania uniwersytetu Cambridge wskazują, że tłuszcze nasycone, zawarte w produktach wysoko przetworzonych, takich jak jedzenie na wynos, gotowe ciasta, ciastka i herbatniki, są niezdrowe, a ich konsumpcja powinna być ograniczona do minimum.
Natomiast tłuszcze nasycone występujące naturalnie w produktach nabiałowych, takich jak masło, sery żółte, śmietana, mogą być zdrowsze niż węglowodany.
Naukowcy wykorzystali do analizy dane pochodzące z europejskiego badania nad zachorowalnością na raka EPIC (European Prospective Investigation into Cancer). Badanie to obejmuje 340.000 uczestników. Z tego grona wyselekcjonowano 12.403 osoby z nowo zdiagnozowaną cukrzycą typu 2.
Badacze z brytyjskiego uniwersytetu Cambridge oraz z brytyjskiej Rady Badań Medycznych (Medical Research Council) przeanalizowali ilość nasyconych kwasów tuszowych (NKT) w krwiobiegu uczestników badania. Po wzięciu pod uwagę innych czynników, które mogły wpłynąć na wyniki, badacze zauważyli, że osoby w których krwiobiegu zauważono nasycone kwasy tłuszczowe o nieparzystej liczbie atomów węgla, były znacznie mniej narażone na ryzyko cukrzycy typu 2. Zaś osoby w których krwiobiegu znaleziono nasycone kwasy tłuszczowe o parzystej liczbie atomów węgla, miały wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Badacze następnie przeanalizowali nawyki żywieniowe uczestników badania, i odkryli, że nasycone kwasy tłuszczowe o nieparzystej liczbie atomów węgla, powiązane z mniejszym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, występują nabiale i jego przetworach. Zaś nasycone kwasy tłuszczowe o parzystej liczbie atomów były powiązane ze spożywaniem produktów węglowodanowych, takich jak słodycze i alkohol.
Wyniki tego badania skomentował Dariusz Mozaffrian, Dziekan Friedman School of Nutrition Science and Policy, uniwersytetu w Tufts, mówiąc: ‘Nadszedł czas na przedefiniowanie sposobu w jaki ustalamy zalecenia żywieniowe. Są one mylące i nieprzydatne– grupowanie rodzajów produktów żywieniowych na podstawie prostych chemicznych charakterystyk np. całkowita zawartość tłuszczy nasyconych, nie jest wskaźnikiem ryzyka zdrowotnego związanego z danym produktem’.
Nie wykluczaj więc masła śmietany czy orzechów z diety cukrzycowej, wyklucz zaś herbatniki, chleb czy pizze.