Dieta Typ 2 Wiadomości

Pełnowartościowy nabiał poprawia zdrowie serca

white-cheese-2466039_960_720

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców w Stanach Zjednoczonych, pełnotłuste przetwory mleczne zapobiegają pojawieniu się udaru mózgu i innych chorób układu krążeniowego. Jednocześnie wyniki badań dowiodły,że spożywanie zdrowych tłuszczów przynosi liczne korzyści dla zdrowia, między innymi może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i obniżenia ciśnienia. Okazuje się, że zdrowe tłuszcze z rodzaju nasyconych są kluczowym elementem w drodze do poprawy zdrowia i samopoczucia.

Najnowsze badania amerykańskich naukowców

Naukowcy badali wpływ nabiału na zdrowie układu sercowo-naczyniowego u blisko trzech tysięcy mieszkańców USA w wieku powyżej 65 lat przez okres 22 lat. Poziom trzech kwasów tłuszczowych w osoczu krwi, zawartych w produktach mleczarskich był jednym ze wskaźników. Jak pokazały badania, kwasy te nie tylko nie wiązały się ze śmiertelnością, ale także szły w parze z niższym ryzykiem zgonu z powodu chorób serca. Badani, którzy mieli wyższe poziomy kwasów tłuszczowych, byli o 42% mniej narażeni na śmierć spowodowaną udarem mózgu. Okazało się, że osoby spożywające pełnotłusty nabiał kilka razy w tygodniu wykazywały się znacznie lepszym zdrowiem układu krążenia.

Marcia Otto z Centrum Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Teksańskiego w Houston, powiedziała: “Tłuszcz mleczny, wbrew powszechnemu przekonaniu, nie zwiększa ryzyka zachorowań na choroby serca ani nie wpływa na ogólną śmiertelność u osób starszych. Ponadto […] wyniki wskazują, że jeden kwas tłuszczowy obecny w mleku może obniżać ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia, a w szczególności udaru mózgu”.

Dotychczasowe opinie

Przez ostatnie lata produkty pełnotłuste były demonizowane. Wokół podkreślano ich negatywny wpływ na zdrowie. Dane z wielu źródeł podkreślały, że tłuszcze nasycone są główną przyczyną problemów z sercem. Okazuje się jednak, że teza ta jest nieaktualna i ma niewiele wspólnego z rzeczywistością. Coraz nowsze badania obalają te myślenie, co jest istotne z punktu widzenia osób cierpiących na cukrzycę. Według tych badań, diabetycy będą mogli wybierając tłuszcze naturalne zamiast węglowodanów. Choć produkty light i częściowo odtłuszczone są najczęściej wybierane podczas diet, niestety nie stanowią wartościowego pokarmu.

Osoby cierpiące na cukrzycę i pokrewne schorzenia wielokrotnie były zachęcane do spożywania żywności o niskiej zawartości tłuszczu, w tym odtłuszczonego nabiału, w celu poprawy swojego stanu zdrowia. Jednak jak się okazuje, produkty pełnotłuste, takie jak: masło, mleko, żółty ser, jogurt grecki pomagają poprawić poziom cholesterolu i zniwelować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Zdrowe źródła tłuszczów nasyconych związane z poprawą wskaźników zdrowia serca są znaczące, a naukowcy mają nadzieję, że wyniki badań zainspirują do zmiany sposobu myślenia. Przeprowadzone badania stanowią szansę na dokonywanie bardziej świadomych wyborów, w oparciu o fakty a nie powszechnie utarte mity.

Źródła:
1) American Journal of Clinical Nutrition.
2) https://www.diabetes.co.uk/news/2018/jul/full-fat-dairy-improves-heart-health-in-new-22-year-study-97290119.html